Арестант е бил държан 24 часа в районното управление във Велинград, без да му бъде дадена храна и осъди Областната дирекция на МВР в Пазарджик да му плати символично обезщетение от 1 лев.

Мъжът е завел иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение.

Той е бил арестуван за 24 часа на 9 април миналата година за действия, който той твърди обаче, че не е извършил. Освен това бил държан без храна до изтичането на 24-часовия срок за задържане, което е в нарушение на Инструкция на вътрешния министър, според която на всеки задържан се раздава храна за закуска, обяд и вечеря.

Административният съд в Пазарджик отхвърля първия иск на мъжа за незаконното му задържане, като обяснява, че заповедта е била законно издадена от младши инспектор и не е била обжалвана от задържания.

Съдът припомня, че отговорността по ЗОДОВ възниква при незаконосъобразен акт, действие или бездействие по административна дейност, които са били отменени и има причинна връзка между тях и нанесената вреда.

„В конкретния случай безспорно е установено по делото, че липсва един от елементите на фактическия състав за реализиране на отговорността – незаконосъобразен акт, действие или бездействие по административна дейност, отменени по съответен ред и в този смисъл искът се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен“, се казва в решението на съда.

Той обаче намира за основателен втория иск на арестанта за това, че е оставен гладен, докато е задържан, в нарушение на инструкцията на вътрешния министър.

„Видно от приетите копия от 2 страници от „Книга задържани лица 24 часа“ няма отразяване с лицето да е осъществявано свиждане с близки и получаване на храна от тях, съответно да е предоставена храна по установения за МВР ред. Несъмнено е налице незаконосъобразно бездействие по административна дейност от страна на служители на РУ-Велинград, с което е нанесена вреда на ищеца – лишен е от храна, който факт е достатъчен да се приеме наличието на вредоносен резултат. Несъмнено е налице и причинна връзка между бездействието и вредата. Затова този иск като основателен следва да бъде уважен“, пише съдът.

Затова ОД на МВР Пазарджик е осъдена да плати символично обезщетение от 1 лев за неимуществени вреди на задържания, както и разноските по делото от 405 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 10:48
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Kari
Kari
18 юли 2023 10:54
Гост

БРАВО НА ТОЗИ ЧОВЕК!
Така трябва да се борим срущу беззаконието на милицията.
А тези милиционери, биха ли оставили без храна дори животно !!!

Кака Данче - КМЕТ на ВЕЛИНГРАД
Кака Данче - КМЕТ на ВЕЛИНГРАД
17 юли 2023 22:02
Гост

Аз когато бях ръководител не беше така

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 16:01
Гост

Че то там храна ли са давали, аз не знаех

Симо
Симо
17 юли 2023 15:11
Гост

ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОТЪРСИ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ.

Краси
Краси
17 юли 2023 15:07
Гост

Поредният полицейски произвол.

въпрос
въпрос
17 юли 2023 14:59
Гост

1.Поради что искът е срещу Областната дирекция на милицията, а не срещу конкретното РПУ?

2. При иск за обезщетение от незаконен арест -защо искът е отхвърлен само на основание ,че не е обжалвана заповедта за задържане? Не е ли редно в хода на иска за обезщетение съдът да извърши инцидентен контрол на ПАМ-заповед за задържане, и да анализира защо я смята за законна, респ. незаконна, а не само и единствено на основание ,че не е жалена в срок да отхвърли този иск(щото така по-лесно).

незапознат
незапознат
17 юли 2023 14:55
Гост

А чичко прокурор смята ли също да си каже мнението по въпроса? Дали е редно арестант да бъде държан без храна, и това единичен, епизодичен случай ли е?

Михаил
Михаил
17 юли 2023 15:10
Гост

Въобще не е единичен. Крайно време беше истината да излезе наяве.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 13:21
Гост

Чудесно

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 13:21
Гост

Много показателно за нивото

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 13:20
Гост

Какъвто и да е, все пак е човек.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 13:20
Гост

Позорно

Zarkovski
Zarkovski
17 юли 2023 13:20
Гост

Определено смятам, че трябват сериозни накзания, освен да ги съдят

Пашов
Пашов
17 юли 2023 13:19
Гост

Много хубаво ще е в тая връзка Централен затвор в София да се измести някъде към Кремиковци да кажем.

Lunkov
Lunkov
17 юли 2023 13:19
Гост

В някои затвори явно още мислят, че годините са преди 1989 година

Божилов
Божилов
17 юли 2023 13:19
Гост

Това е скандално. Как няма да им даваш храна бе.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 13:18
Гост

МВР трябва наистина да се реформира, преди да искат още и още увеличения на заплатите. Тия са тотал щета и надзиратели и униформени по улицата с по-големи кореми от моя и КАТ.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2023 13:17
Гост

Правилно