Правосъдният министър Крум Зарков е изпратил сигнал до прокуратурата за фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство, за които разкри и пред депутатите в парламента вчера.

От министерството обясниха днес, че разкритията са станали след изготвени експертни справки в Националния институт по криминалистика в МВР. Там са установили, че в конкретни преписки на кандидати за българско гражданство по натурализация са представени подправени документи, в които има вписана българска народност на възходящ роднина. Кандидатите са подали лично молбата за натурализация, заедно с изискваните документи, но посочвали един и същ човек за контакт.

„С оглед обстоятелството, че са посочили едно и също лице за контакти в Република България, считаме, че е възможно то да е съпричастно към снабдяването им с използваните подправени официални документи, които са използвани с цел придобиване на българско гражданство при изключително облекчените условия на чл.15, ал. 1, т. 1 от Закона за българското гражданство, предвидени за лицата от български произход“, се казва в сигнала до прокуратурата, с който се иска да бъде извършена преценка за извършени документни престъпления.