С неистински документи се кандидатства за придобиване на българско гражданство. Това е установило и доказало Министерството на правосъдието, обяви днес служебният министър Крум Зарков по време на изслушването си в Народното събрание.

Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим до дни на прокуратурата“, изтъкна Зарков.

Той беше изслушан от депутатите по темата за българското гражданство по инициатива на „Възраждане“. Причината за това е, че от партията са открили два украински сайта, където срещу 390 евро всеки може да се сдобие със свидетелство за български произход. На въпросните интернет страници имало готови бланки, които срещу въпросната сума се попълват и предоставят на купувачите, които да докажат българския си произход. От „Възраждане“ поставиха и въпрос за посредниците, които печелят като се представят за преводачески агенции в процедурата по придобиване на гражданство.

Крум Зарков обясни, че проблемите са познати на правосъдното ведомство и са предприети съответните мерки.

Той добави, че контролът върху документите е засилен като само за последните четири месеца се извършват допълнителни проверки по 1000 преписки.

В тази връзка Крум Зарков разказа и за един, по думите му феномен. „Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тя е предмет на изследване от други органи, надявам се те да действат. Без съмнение става дума за престъпление“, разясни Зарков.

Той каза, че има и случаи на отменена натурализация, когато по съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. „В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от президентството и с указ е отнемано българско гражданство“, посочи служебният министър.

Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

Сред кандидатите, които идват на интервюта в Министерството на правосъдието, повече от 50% имат нужда от преводачи, защото нито владеят, нито разбират български език. Документите трябва да се подават лично, но те идват с преводач, това е допустима практика, защото в момента владеенето на език не е условие нито за подаване, нито за придобиване на гражданство. Но не може да си пълноценен гражданин на България, ако не владееш езика“, каза още Крум Зарков.

Що се отнася до преводаческите агенции, той заяви, че те предоставят „допълнителни“ услуги като посредничат при подаването на документите. В тази връзка разказа, че е имало случаи, в които такива агенции задръстват електронната система, която дава право на хората да си запишат час, за да подадат документи.

Само за минута, две целият ресурс на Министерството на правосъдието е ангажиран, всички часове са заети и така посредникът се оказва като продавач на билетчета на тези, които имат право да подадат документи. Предприели сме действия за намаляване на тези случаи. Реакцията срещу министерството е много силна. Посредничеството е вреден феномен. Никой не бива да изкарва пари от това, че хора имат право да подадат документи“, каза Зарков.

Той заяви, че в момента има висящи 50 000 преписки за гражданство, като 21 000 са извън срока. За първите четири месеца на тази година Съветът за българско гражданство е разгледал 8557 преписки от 2020 г., но за същия период са постъпили 9774.

Що се отнася до т.нар. златни паспорти, Зарков заяви, че след промените в закона 161 преписки са били прекратени, а за 17 души вече има издадени укази за отмяна на натурализацията срещу инвестиция, която се оказала фиктивна. Четирима са били граждани на Египет, четирима на Русия, четирима на Казахстан, трима от Китай и по един от Йордания и Пакистан.

Проблемът със златните паспорти е решен“, заключи Крум Зарков.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:32
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­­е­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­­­и­ч­­е­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­ ­­о­­­ч­­а­­­к­­в­­а­­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?84913

Tescala
Tescala
10 май 2023 7:07
Гост

I value the information you provided, so please keep it current and I’ll stick with you. octordle

Бившото педи Борито В.
Бившото педи Борито В.
06 май 2023 11:01
Гост

Туй чикижийче е загубило образа баш по времето на дзверска чекия и оттогава се повреди

Хари
Хари
04 май 2023 14:25
Гост

Изключително нагло е да кандидатстваш за гражданство, а да не знаеш езика.

Боби
Боби
04 май 2023 14:26
Гост

А по магазините как ще пазаруват?

Zaki
Zaki
04 май 2023 14:27
Гост

Явно с преводач.😂

Анонимен
Анонимен
04 май 2023 19:59
Гост

Не е нагло, нащите законотворци-родолюбци са го позволили. Продаването (пардон – издаването) на бълг. паспорти е допълнителен доход за тях (все пак заплатите им са ниски, какво са 10000 лв. месечно за тях – просто джобни пари). Има още две държави като нашата – островни, Гренада и Тринидат и Тобаго. Срещу 50000 щ.д. купуваш паспорт. За сравнение – у нас като чужденец срещу 2 лв. регистрираш фирма, купуваш на името на фирмата земя (напр. вилно място край морето, в планински и/или балнеоложки курорт), строиш (или купуваш) сграда върху земята на твое име (като чужденец) и се заселваш в БГ. Такива… Покажи целия коментар »

Петър
Петър
04 май 2023 14:08
Гост

Недопустимо е владеенето на език да не е условие нито за подаване, нито за придобиване на гражданство.

Филип
Филип
04 май 2023 14:09
Гост

Поредният пропуск на нормотворците ни.

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:35
Гост

Никой не е казал, че украинците са цвете за мирисане. За мен и те са точно, като руснаците, защото са един народ – нагли, нахални и неблагодарни

Anonimen
Anonimen
04 май 2023 11:34
Гост

Лошото е, че такива сайтове само вдигат работата на копейкин на пиадестал

Огнянов
Огнянов
04 май 2023 11:34
Гост

Това, че има около 400 000 празноглави българи, които са фенове и дават и мило и драго да сме под руско робство, не означава, че нормалните хора в тази страна искат израждане в парламента. Гласовете за тия идват от хора, които не мога да говорят на чужди езици, носталгици по соца, когато от успелия се взема за да се даде на (те го наричат нямащия), реално е на нескопосника.Прости хора предимно от провинцията.

Руменов
Руменов
04 май 2023 11:32
Гост

Е как да харесвам после Русия? Как? Плащат на една партия да прокарва техните идеали и това на фона на и без това политическа криза в страната. Ето това е Русия и винаги е била спрямо нас – господар.

Асен
Асен
04 май 2023 14:11
Гост

И с американците положението е същото.

Йордалина
Йордалина
04 май 2023 11:31
Гост

Зарков е добър министър на правосъдието

Владиславов
Владиславов
04 май 2023 11:30
Гост

Да де, „добре, че е израждане“.

Ставрев
Ставрев
04 май 2023 11:30
Гост

Това, че има такива сайтове е притеснително. Но прави впечатление, че Израждане се възпаляват само срещу този факт, но не казват дума за това, че куп африканци се водят тук да играят за родните футболни клубове, за което им се дават и български паспорти. Не е ясно на база на какво. Вероятно на дадени пари от собствениците на клубове.

Кършев
Кършев
04 май 2023 11:29
Гост

Тази политика на Възраждане да подкрепя Путин и да плюе по всичко европейско и украинско е повече от противна.

Любенов
Любенов
04 май 2023 11:28
Гост

А Възраждане не намери ли и руски сайтове за същите услуги?

Михаил
Михаил
04 май 2023 14:24
Гост

Дори да са, надали ще кажат.