Кражбата на самоличност в онлайн среда ще бъде криминализирана чрез създаване на нов състав в Наказателния кодекс (НК) в главата за компютърни престъпления.

Това предвижда проект на Министерството на правосъдието (МП) за промени в НК, съобщиха от ведомството. Предложението е мотивирано с това, че тези деяния са особено опасни, тъй като застрашават правата на личността в интернет – на име, на чест и достойнство, на изразяване, на търсене и разпространяване на информация и др. Кражбата на самоличност онлайн може до доведе и до тежки имуществени или неимуществени вреди, свързани с фалшиви поръчки, теглене на кредити на чуждо име, тормоз, безпокойство, стрес и др.

„Наказателна отговорност в този случай обаче ще се носи единствено при представяне за друго, реално съществуващо лице. Под ударите на закона няма да попадат например представянето за литературен или друг измислен герой“, посочват от министерството.

Основният състав на престъплението е формулиран в предложения нов чл. 319ж НК по следния начин: „Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева“.

Ако обаче деянието е извършено повторно, във връзка с друго престъпление или за създаване на електронен подпис, тогава наказанието е до 6 години затвор. Ако от престъплението са настъпили тежки последици, то ще е до 8 години затвор.

Акцент в проекта е създаването на нова глава „Тероризъм“ в НК, както и по-високите санкции за юридически лица в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) в случаите, когато са създадени или използвани за тероризъм, пране на пари или за престъпление, свързано с организирана престъпна група.

Новата глава „Тероризъм“ е в отговор на препоръки към България и за да съответства НК на всички действащи международни и европейски актове в областта на тероризма и прането на пари, посочват от министерството. Текстовете са в два раздела и една допълнителна разпоредба относно допълнителните наказания и режима на отнемане на имущества, предназначени за терористична дейност.

Първият раздел обхваща същинските терористични престъпления като вземането на заложници, завладяването и разрушаването на плавателни средства, застрашаването на въздухоплаването, престъпленията с ядрен материал, както и телесни повреди, унищожаване на сгради и др.

Вторият раздел обхваща несъщински терористични престъпления, които се отнасят до по-ранните подготвителни етапи – приготовление, набиране и обучаване на терористи, финансиране, организирана терористична дейност, пътуване с цел тероризъм, лично укривателство на терорист, както и заканата за тероризъм.

Горният праг на наказанията в нововъведените текстове ще е доживотен затвор.

„Това е така, защото във всички свои концепции за наказателна политика държавата последователно и категорично заявява решение за отмяна на наказанието доживотен затвор без замяна“, посочват от министерството. Предложени са обаче допълнителни наказания, свързани с лишаване от права и конфискация.

В главата за престъпления против паричната и кредитната система се добавят престъпления, свързани с „криптоактиви“.

С преходните и заключителните разпоредби се предлагат промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), свързани с отговорността на юридическите лица. За първи път се регламентира възможността за образуване на производство за реализация на отговорността на юридическото лице в случаите, когато то е създадено или използвано за тероризъм, пране на пари или за престъпление, извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

„Това ще позволи търсене на административнонаказателна отговорност от юридическите лица и когато не е налице облага от извършеното престъпление“, се казва в мотивите към проекта.

В него е предложен и нов алгоритъм за определяне на размера на санкциите, които ще са в зависимост от равностойността на облагата. Така, например, при облага от над 500 000 лв., максималната санкция ще е до 10 000 000 лв. Когато облагата няма имуществен характер или размерът ѝ не може да се установи, санкцията ще е от 5000 до 5 000 000 лева.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Марио Каварадоси
Марио Каварадоси
01 февруари 2024 7:19
Гост

Да питам ДБ-как така ще има независима прокуратурата, по конституционните промени, като в прокурорския съвет(според мен противоконституционен) ще има доминираща политическа квота. Тоест кариерното развитие на прокурорите ще зависи от политиците, чрез политическата квота.

(офтопик- паразитен израз -затова е и на място- Почвам да тренирам-щом не мога да се представям за Георги, Иван-щото със сигурност има реални такива, ще пробвам други никове. Мислех да е Дон Карлос , но вие няма да схванете за кого иде реч, та това ползвам друго име)

Даниел Николов
Даниел Николов
01 февруари 2024 6:29
Гост

Оставка!

Заради това,че излъгате избирателя,че ще въвеждате индивидуална конституционна жалба!

Къде е индивидуалната конституционна жалба, бе лъжци недни ,мръсни гадни, и долни мошеници. Такива сте-вие обещахте да има ИКЖ! Влязохте във властта, заради обещание за ИКЖ, а излъгахте позорно. Сигурно носът ви е по-дълъг и от на Пинокио!

Борислав Николов
Борислав Николов
01 февруари 2024 6:22
Гост

Категорично има връзка с този проект, и критиките в страницата на ДБ, заради промените в конституцията от критикуващи с нарочно създадени профили, заради опасение от преследване, ако коментират с истинския си профил.
Нищо случайно няма.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 13:45
Гост

Не разбирам, защо всички сте Иван или Георги? Къде ви е въображението? – например „мрънкало“?

Мехмед Алимехмедов
Мехмед Алимехмедов
01 февруари 2024 6:23
Гост

А твоето име как е? Айше например?

Отбелязваме 120 години
Отбелязваме 120 години
31 януари 2024 13:37
Гост

от рождението на Ташо Ташев (1904-1992)- български учен- юрист, дългогодишен заместник-председател на Върховния съд на Народна Република България в периода (1950-1970). Роден е през 1904 г. в село Николово, Хасково. През 1931 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. От 1932 до 1945 г. е съдия в Хасково. В периода 1945 -1949 г. е научен сътрудник при БАН в секция “Гражданско съдопроизводство”. От 1950 г. до 1970 г. е заместник-председател на Върховния съд на НРБ. Почива през 1992 г. на 88-годишна възраст.

Коста
Коста
31 януари 2024 12:27
Гост

Имам чувството че се занимават с преписване на руските закони. Интересно дали не е по инициатива на един варененец, който много е ходел на плажа. Дано да е хванал само тен а да не е слънчасъл. Интересно че не се споменава нищо за службите, които най-често използват дигитален двойник в ущърб на личността. Да речем европейските, които разполагат дори с ДНК профил на всеки клиент на държавна здравна осигуровка (и арестуваха неправилните оп време на ковида)
П ример – председателя на ИТН когато имаше шансове да направи нещичко беше в мазето на диванчето и не стъпи в парламента.

Иван Георгиев Мирославов
Иван Георгиев Мирославов
31 януари 2024 12:12
Гост

Текстът в този вид не преследва кражбата на самоличност, и не е борба с измамите-и сега има законов текст преследващ измамите А се преследва, ако си направиш профил с измисленото име-като регистриция за критикуване на властта-какъвто профил имам и аз-тоест ще ме принудят да го изтрия преди влизането на промените в сила. И по времето на Тодор Живков пращаха в затвора за критики към властта, явно и сега ще го правят. Проектът идва от МП, а МП е под управлението на министър от ДБ. Можете да видите в страницата на ДБ колко остри критики имаше и за конституционните промени, и… Покажи целия коментар »

Стоян Петров
Стоян Петров
31 януари 2024 12:05
Гост

Във фейсбук страницата на ДБ е пълно с критики-и за конституционните промени, и за подкрепата на съдии. Очевидно е,че профилите са фалшиви имена, но зад тях стоят истински хора, недоволни от ДБ. Но от опасения -които по нашите ширини не са безпочвени не критикуват с истинското ти име-по нашите ширини си е страшно да говориш против властта, дори и въпросите да са адекватни. При тези критики-няма измами, няма нередности, а критикуване с въпроси-например защо ДБ подписаха за Атанасова. Явно забраната на измислени профили е с цел да се смаже и спре критикуването на властта. Не се цели борба с измамите-и… Покажи целия коментар »

Драган Драганов(измислено име)
Драган Драганов(измислено име)
31 януари 2024 11:59
Гост

В популярен торент сайт съм с измислено име. Как пък ще си дам истинското име точно на торентаджии.
Имам и пощи с измислени имена-те са при регистрация в сайтове-за гледане на филми и тн. Как пък ще си давам истинското име и оригиналната поща-за да бъде после наспамена ли?
За онлайн измамите-и сега действащото законодателство е приложимо. но когато няма измама, а се ползва измислено име, и нова поща, за да не ти бъде наспамена пощата, или защото какви филми тегля -няма да давам информация с името си на сайта откъдето тегля.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:44
Гост

Най-редовно, в контактния център на столична община пускам сигнали за неправилно паркиране, под името например Георги Георгиев, или други подобни имена-прякори, напълно измислени. И какво-в бъдеще ще е забранено ли?
Иде реч за този сайт-call.sofia.bg
Не пускам под личното име по причина,че ще ме викат като свидетел, при обжалване на актовете и ПАМ-овете. По пуснати сигнали за неправилно паркиране се правят проверки, и от нашата улица паркиращите на тротоар за разкарани.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:32
Гост

В този си вид текстът е опасен. Ако лице се регистрира като Иван Иванов, с цел да критикува властта , а не с цел да краде името на Иван, то формално влиза в текста на закона.
Защото хора с името Иван Иванов са вероятно стотина хиляди. Но ако лице се регистрира като Иван Иванов ,той не цели кражба на самоличност е фалшиво усещане за анонимност в мрежата.
Самите фейсбук ПОЗВОЛЯВАТ лице да има до ПЕТ профила, свързани с основния профил, като различни имана. Тоест това са профили, нещо като псевдоними. Кой няма два профила-официален и втори-фейк?

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:29
Гост

Пълна глупост. Никъде няма задължение да се регистрирам с истинските си имена. А ако се впиша в мрежата като Иван Димитров Иванов от Несебър чия самоличност „съм откраднал онлайн“. Емо, Емооооо, а уж си наказателен съдия?! Какви са тези мъртвородени текстове, които ги пишете бе???

въпрос
въпрос
31 януари 2024 11:20
Гост

Аз имам втори профил-за спамене. Ако примерно вторият ми профил е Иван Георгиев, като измислено име-това ще влиза ли в текста на закона

Милев
Милев
31 януари 2024 11:40
Гост

Имам чувството, че половината профили във Фейсбук са измислени. Как иначе ще обясните, че има групи във Фейсбук, които са с по 70 000 члена, а когато пуснеш нещо в групата има по 2 реакции или изобщо няма. И така са куп публикации в тези групи. Това са групи с по 500 – 1000 реални човека и всичко друго са тролски профили, които просто не се използват всеки ден.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:53
Гост

Ами това е и идеята-фейсбук позволяват втори профил. Втория профил го ползвах последния път, за да питам районния кмет, кога ще асфалтира кварталната улица, естествено отговор няма. Ако питам с истинския профил, вероятността да има отмъщения, лошо отношение при търсене на адм услуги , или спам нападки от подкрепящи кмета е огромна. С измисления втори профил, какъвто почти всеки има, и фейсбук го позволява към основния профил да имаш навързани още 5 профила с други имена, не целя да крада самоличност, а да задам анонимен въпрос. Или не бих влязал с личния си профил във групата на футболен отбор и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:15
Гост

За пореден път прах в очите. Нищо не е криминализирано. С това наказание по основния състав масово ще се минава по чл. 78а НК, т.е. глоба от 1000 до 5000 лв, като вече със споразумение може да се налага и под минималния размер. И тук говорим единствено за случаите, в които изобщо има хванати и обвинени.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:10
Гост

Вероятно има доста опитни служители в службата за кибер сигурност. Обаче онзи ден по БНТ говори момче, което приказваше за фейсбук кражбата на профил. Съвета му да докладваме откраднат профил. Ами нали на един приятел от София му откраднха профила и сега вече е Бриджит от Валансиеен, родом от Несебър. Оставила една снимка с моя приятел, другите са нейни. Написала, че е в раздяла. Демек за Фейсбук тя има личен профил, в който е качила снимка на бившето си гадже. Това вероятно е някой арабин от северна Африка или Италия. Докладван е профила не един път. „умния“ AI на Мета… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:07
Гост

Криминализирамв нещо и сме готови. А как ще ги хващате?

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:07
Гост

Криминализирайте. Логично е. Ама дали ше ги хващате

Костов
Костов
31 януари 2024 11:06
Гост

Е досега не е ли било. Хаде стига. Все едно държавата ни е основана преди година и сега пишем законите

Милорад
Милорад
31 януари 2024 11:05
Гост

Бе неща, които са се случили в нормалните сътрани преди години, ние се радвсме, че се случеат сега