Балкански конституционен форум учредиха конституционни съдилища от региона в София.

С подписването на специален меморандум към форума официално се присъединиха конституционните юрисдикции на Албания, Косово, Северна Македония, Турция, Черна гора и България.

Целта на Балканския конституционен форум е да улесни и да насърчи сътрудничеството и изграждането на тесни професионални контакти между конституционните юрисдикции на съседните балкански държави, като се превърне в платформа за редовен обмен на добри практики, идеи и опит, и обсъждане на актуални проблеми в сферата на конституционното правосъдие.

Първата среща на представителите на конституционните съдилища на Балканите е посветена на достъпа до конституционно правосъдие (цялата дискусия можете да проследите на живо във видеото по-долу).

Инициативата се осъществява със сериозна европейска подкрепа – специални гости на форума са председателят на Съда на Европейския съюз Кун Ленартс, заместник-председателят на Европейския съд по правата на човека Марко Бошняк и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

„Днешната дискусия ще укрепи още повече нашата култура на върховенство на правото“, каза Вера Йоурова.

И допълни: „Много съм благодарна за инициативата, защото не става въпрос само за прилагане на писаното право, а за диалог. Трябва да говорим за конституционно-правните въпроси на европейско равнище и как те се съпоставят с държавите членки, както и необходимостта от хармония между тях. Именно това е целта на днешната проява тук в София“.

Тя определи конституционното право като „харта на ценностите“, тъй като конституционните съдилища в страните са крайният бранител на основните права. „Върховенството на правото е и обект на посегателство, затова не бива да го приемаме за даденост. Тук е основната роля на конституционните съдилища“, отбеляза Йоурова.

Председателят на Конституционния съд Павлина Панова изтъкна, че просперитет и благосъстояние могат да бъдат постигнати само когато свободите и правата на личността са защитени от посегателства.

Съдебната дипломация може да бъде мощен инструмент за върховенството на закона, каза тя и обръщайки се към колегите си, които определи като посланици на конституционализма и на неговите носещи идеи, заключи: „Обединени ние сме по-силни и по-мъдри“.

Вицепремиерът Мария Габриел отчете ключовия за България момент, в който се учредява форумът – докато се обсъждат изменения в Конституцията, част от които посветени именно на достъпа до конституционно правосъдие на гражданите.

„Форумът не спира до идеята за сътрудничество, а има визия да се превърне в платформа за обмен на добри практики, идеи и опит между участващите юрисдикции на конституционното правосъдие. Те са пазители на основния закон и имат ключова роля за осъществяването на принципа на върховенството на правото“, посочи тя.

Министърът на правосъдието Атанас Славов отбеляза: „В парламента беше внесен проект за промени в Конституцията, една от целите е да отвори българския КС за гражданите с пряка индивидуална конституционна жалба. Тема, по която се говори от десетилетия и като че ли има консенсус, но ще бъде предизвикателство и за КС, и за политическата, и за юридическата система. Парламентът трябва да направи тази важна стъпка по един балансиран начин, да постигнем целите на правосъдие, обърнато към гражданите, а не някакъв обратен ефект“.

Той констатира, че напоследък, включително и в практиката на българския КС, се наблюдава напрежение между националната конституционна идентичност и европейските ценности.

„Най-важното е да мислим общите европейски ценности в съзвучие с онези ценности, които ни правят свободни европейски общества“, каза министърът.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:50
Гост

­­Г­­о­р­е­­щ­­и­ ­­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?90959

jmdsofu
jmdsofu
27 октомври 2023 19:47
Гост

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена–– https://e.vg/mono

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 октомври 2023 19:31
Гост

„Най-важното е да мислим общите европейски ценности в съзвучие с онези ценности, които ни правят свободни европейски общества“

Демек празнословен политикан с марка Славчо Мусоргски…

Петров
Петров
27 октомври 2023 13:44
Гост

Добро начало.

Дичо
Дичо
27 октомври 2023 13:45
Гост

Дано не си остане само със снимките и високопарните думи.

REGARDS
REGARDS
27 октомври 2023 13:43
Гост

Лелички от цял ЕС – соединяйтесь !

Симо
Симо
27 октомври 2023 13:41
Гост

Добре е,че припомнят, че свободите и правата на личността трябва да са защитени от посегателства.

Клоунада
Клоунада
27 октомври 2023 12:59
Гост

Каква Конституция и на кого му е необходима в територията на феодалите ШИШИ и баце Боко. Дири, дири, дишка-народ свири на –шка

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:59
Гост

Ще им помагаме да си оправят конституциите за да влязат в ЕС ли?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:58
Гост

Не е лошо, но предвид манталитета на повечето от тези страни, включително нашия, съм песимистичен за развитието

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:58
Гост

Нямаме един осъден политик за корупция, дори дела не се водят. Но иначе на хартия и за снимките сме най-голямата демокрация. „За пример“ според Габриел.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:57
Гост

С какво ли това би допринесло на гражданите и как би преборило мафията във всички тези държави?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:37
Гост

Самò по себе си – малко. Но едва ли има еднократно действие, което кардинално да реши проблема с корупцията – това е процес, и то дълъг. Подобни инициативи все пак издигат профила на съдилищата (в т.ч. и конституционните), правят ги по-видими за гражданите и подобряват средата – макар и това да звучи твърде абстрактно.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:57
Гост

Добре е, че това се случва по наша инициатива. Браво на министъра.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 14:44
Гост

Безспорно е добре. Само че инициативата не идва от изпълнителната власт, а от Конституционния съд.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:57
Гост

Ако не друго то Северна Македония, държавана на 30 години, поне наистина полага някакви усилия да влезе в ЕС. Защото Сърбия такива няма. А Унгария ако иска да излиза да излиза от ЕС.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:56
Гост

Сърбите къде са? Явно нямат зор. Дай им Путин на тях.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:56
Гост

Не мисля, че нещо пречеше да се появят или да бъдат поканени и представители на Гърция и Румъния, нищо, че сме в ЕС.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 13:55
Гост

Представители на Гърция и Румъния са поканени и присъстват на Форума. Председателят Панова съобщи, че в деня преди началото на форума тези две държави са оттеглили намерението си да подпишат Меморандума като страни и да останат със статус на наблюдатели.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:55
Гост

Определено е похвално това дело

Гери
Гери
27 октомври 2023 13:43
Гост

Дано да има развитие.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2023 11:55
Гост

Добра инициатива