Казус с конкурса за Върховния административен съд (ВАС) по всяка вероятност ще доведе до промени в наредбата за конкурсите. Това стана ясно на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Поводът за това е писмо от комисията в конкурса за повишаване във ВАС. Както „Лекс“ писа, там свободните места са 17.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обясни и какъв е проблемът.

Конкурсната комисия се състои от четирима върховни съдии и един хабилитиран преподавател. Има и двама резервни членове – един съдия от ВАС и един хабилитиран преподавател.

Същевременно във ВАС има 18 командировани магистрати, които участвали в постоянни тричленни и петчленни състави, в които заседавали с титулярни съдии, включително и с такива, които са част от конкурсната комисия. Заради това членове на комисията се отвеждали, когато трябвало да оценяват работата на колегите си, с които заседават в състави. Стигнало се обаче дотам, че нямало кой да провери работата на трима участници в конкурса, тъй като двама магистрати от комисията се отвели. А резервата е само една.

Сигналът е бил разгледан на заседание на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК). Тя обаче е излязла със становище, че трябва да бъдат съобразени разпоредбите на Закона за съдебната власт и наредбата на конкурсите. В тази връзка председателят на КАК Драгомир Кояджиков посочи, че това становище на КАК не помага за разрешаването на проблема и заради това поиска становището на СК на ВСС.

Шефът на ВАС заяви, че единственият начин въпросът да бъде решен е чрез промяна в наредбата за конкурсите като се предвиди по-голям брой резервни членове. „В противен случай няма как да излезем от тази патова ситуация“, каза Чолаков.

Той обясни, че законът не казва нищо за броя на резервните членове, те са уредени в наредбата и така както е предвиден по-голям брой от тях в комисиите в конкурсите за първоначално назначаване и за младши магистрати, може да се заложи същото и в конкурса за повишаване.

Затова шефът на ВАС предложи да се сезира правната комисия, която да уреди такива хипотези в наредбата. Една от идеите е да се помисли за опцията да има четирима резервни членове.

Вероника Имова отбеляза, че в момента има работна група за промени в наредбата за атестиране и не вижда пречка чрез преходна разпоредба да се измени и тази за конкурсите.

Единственото възражение дойде от Атанаска Дишева. Тя заяви, че всеки член на комисия сам преценява дали да се отведе, ако се чувства пристрастен. „Ако той обаче е приятел с един от кандидатите, не би трябвало да участва в оценяването и на останалите, защото може да намали тяхната оценка. Другото представлява мимикрия на външно гарантиране на безпристрастност. Няма защо да се опитваме да постигнем формиране на комисия, в която никой от членовете не се познава с нито един кандидат. Това е напълно невъзможно“, каза тя.

Дишева напомни, че в две от жалбите срещу предходния конкурс за ВАС, е имало доводи, които са били основани именно на наличието на основание за отвод на членове на комисията поради познанства с командировани магистрати. „Този довод не беше възприет от ВАС и вече имаме и практика на съда, че това не е основание за отвод и не води до отмяна на конкурс“, изтъкна Дишева.

Тя посочи, че изборът на една комисия е с цел да се гарантира оценяването на кандидатите да става по едни и същи критерии, от едни и същи лица и по един стандарт. „Представяте ли си ситуация, в която уж е една комисията, но една част от членовете са резерви, други пък са други. Тогава как едни и същи обстоятелства ще се вземат предвид при оценяването на кандидатите?“, попита Дишева.

Мнозинството обаче реши да се обърне към правната комисия като председателят на ВАС посочи, че ще внесе конкретни предложения за промени в наредбата.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
02 ноември 2023 10:19
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 8:47
Гост

С наредба, без наредба всичко е само връзки, няма значение стаж, атестиране, отменени и потвърдени актове, висящност, срочност. „Който има вуйчо владика, става поп!“ Така е и при магистратите – роднини, сватовен, любовници, съпруги и много кадри близки до ДПС.

Чавдар
Чавдар
01 ноември 2023 22:25
Гост

Безспорно наредбата трябва да се промени.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 21:04
Гост

Няма смисъл да се променя Наредбата, когато касае Прокурорската колегия и ВАС. Те така или иначе вземат каквито си искат Решения и изобщо не се съобразяват със ЗСВ, Наредбата, АПК, Конституцията, европейското законодателство и т.н. Последно си измислиха правила, дописаха си такива и прецакаха класираните участници от конкурса за прокурори в районните прокуратури за сметка на тези, които не са се класирали. Дори ВАС писа в „Определението“ си, че некласираните участници чакат да се явят отново на изпит…, а класираните да го ….т.

Михаил
Михаил
01 ноември 2023 22:26
Гост

Така е. Всичко е само проформа.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 13:25
Гост

Командироването в момента е възможно най-безпринципното преместване и то не за 3 месеца, а някой са по година и повече, без конкурс. За справка ВАС, ВКС, САС и СГС. До кога ще се заобикалят правилата за партийни назначения, семейни приятели, кумове и кумички и пр. Командироването трябва да се забрани. От друга страна и конкурсите са мижи да те лажим. Така че всичко е обръчи, връзки и още нещо. На тези, които оставаме, гърбината да ни е здрава, че да можем да носим и да работим.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 12:45
Гост

Затова командирповките трябва да са до половин година максимум. Да има еднакъв шанс за повече хора, а не предварително избраните да се командироват и да чакат на другото място до конкурса. И в конкурсните комисии да има повече резервни членове, вкл. не от институцията, за която се кандидатства.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:08
Гост

Чудно.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:08
Гост

Бе да се намират на работа

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:08
Гост

Не е драма мен ако питате

Симо
Симо
01 ноември 2023 22:30
Гост

Направо си е сериозен проблем.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:08
Гост

Пак ще има куп скандали, видяло се е

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:07
Гост

Определено е рисково това нещо.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:07
Гост

Не ги мислете. Ще го нагласят някак

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 11:07
Гост

Страхотно.

Киселов
Киселов
01 ноември 2023 11:06
Гост

Опичайте си акъла в неделя, ей. Да не изберете кмет популист, който ще увеличава социалните на циганите, вместо да ги стимулира да работят. А София нвма да мръдне. Затова и за ГЕРБ е по-добре да спечели Ваня. После по-лесно ше си върнат София.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 16:13
Гост

Как Тази Жена Премина
От Етап На Безсънни
Нощи Към Дълбок,
Спокоен Сън През Всяка
Нощ

Друмев
Друмев
01 ноември 2023 11:05
Гост

Само казуси в тая държава

Тити
Тити
01 ноември 2023 22:32
Гост

Лошото е, че не се разрешават на време.