Конституционният съд (КС) единодушно не допусна за разглеждане по същество поредно искане на районен съдия (пълния текст на определението виж тук). Така от влизането в сила на промените в основния закон, които дадоха право на съдиите от всички нива да го сезират, няма нито едно, което да е определено от него за „годно“.

Днес КС отхвърли по допустимост искането на съдията от районния съд в Козлодуй Адриана Добрева. Тя настояваше той да обяви за противоконституционни две, на практика приети на едно четене, разпоредби, които позволяват на ядрените централи – а в България тя е само една, да наемат в собствено здравно звено медицински специалисти, които да решават кой служител да бъде допускан до работа.

Повод РС-Козлодуй да сезира КС беше поредното дело между медицинската сестра Наталия Станчева и АЕЦ „Козлодуй“. Случаят на жената стана широко известен след като централата заведе иск за 500 000 лв. срещу нея за увреждане на репутацията на предприятието. След смяната на ръководството на АЕЦ той беше оттеглен.

Медицинската сестра доказва, че от десетилетия в непосредствена близост до пети реактор на АЕЦ „Козлодуй“ незаконно работи поликлиника. Тя сезира контролните органи, които потвърждават, че здравният център действа в разрез със закона, тъй като не е регистриран като лечебно заведение. Станчева беше уволнена и възстановена на работа, а сега между нея и АЕЦ се води ново дело. То е, защото работодателят е променил мястото ѝ на работа и по него трябва да се произнесе съдия Добрева.

Тя поиска КС да „отмени“ две разпоредби приети светкавично от парламента, след като се разчу за казуса с поликлиниката – чл. 16а от Закона за безопасно използване на ядрената енергия и ново изречение второ в чл. 64, ал. 3 от Закона за здравето. Те дават право на АЕЦ „Козлодуй“ да има здравен център и да наема лекари. Освен, че са приети с гласуване само на едно четене чрез заключителните разпоредби на закон, с който нямат нищо общо, те според, съдия Добрева, дават право на работодателя – ядрената централа, чрез наети от него лекари в негово собствено звено да извършва медицински дейности и да издава заключение за медицинската пригодност на работниците, т.е. възможност да оказва натиск върху тях (повече за искането виж тук).

Причината, поради която КС, отклонява искането на съдия Добрева е, че оспорените от нея разпоредби не са приложим по делото закон.

„Всеки съд, независимо дали действа по своя инициатива, или по искане на страна по делото, може да оспорва пред Конституционния съд закон за несъответствие с Конституцията, но при условие че законът е приложим по конкретното дело“, напомнят конституционните съдии.

И сочат, че по делото на медицинската сестра РС-Козлодуй трябва да определи приложимата правна уредба към 27 юли 2023 г. – когато е издадена заповедта на работодателя за промяна на работното ѝ място. „Към тази дата обаче разпоредбите на чл. 16а от Закона за безопасно използване на ядрената енергия и чл. 64, ал. 3, изречение второ от Закона за здравето не са влезли в сила и дори не са приети. Те влизат в сила на 13.10.2023 г., деня, в който са обнародвани в Държавен вестник. …На тези разпоредби не е придадено обратно действие, за да са действащо приложимо право към момента на издаване на оспорената заповед, и поради това не са правно основание за нейното издаване. Следователно оспорените пред Конституционния съд разпоредби не са приложим закон по конкретното дело, каквото е изискването на чл. 150, ал. 2 от Конституцията“, заключава КС и отклонява искането.

КС не допусна за разглеждане и първото искане на районен съдия до него след промените в Конституцията. То беше на съдия Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд. Тя поиска КС да обяви за противоконституционна отмяната на ал. 2, 3 и 4 от чл. 6 на Семейния кодекс – разпоредбите, които уреждаха възможността по изключение и след разрешение на съда навършилите 16 години да сключат брак (повече за искането и за определението на КС виж тук и тук).

Последва искане от съдията от Окръжен съд – Плевен Владислава Цариградска. Тя три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със сключването на споразумение в досъдебното производство (повече за искането виж тук).

В определението, с което единодушно отклони искането на Цариградска, КС разясни какви са изискванията за допустимост (виж тук).

Така пред конституционните съдии в момента има само четири искания от редови съдии и всички те са на Иво Хинов от Софийския градски съд и се отнасят до разпоредби от НПК. Тепърва ще стане ясно дали те ще бъдат допуснати (повече за исканията на съдия Хинов виж тук).

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Loll
Loll
30 май 2024 23:24
Гост

Коя е следващата инстанция за Хинов ? Може ли да обжалва отказа на КС ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 май 2024 0:42
Гост

Само Светия Синод му остана да пита май…

Loll
Loll
31 май 2024 19:04
Гост

Смесен състав-двама от светия синод и арменския поп.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 май 2024 19:20
Гост

Не забравяйте и дядо Николай, че изглежда почтен, достолепен и хрисим духовник.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2024 18:33
Гост

„Последва искане от съдията от Окръжен съд – Плевен Владислава Цариградска. Тя три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със сключването на споразумение в досъдебното производство…“

Кои разпоредби е три(ла) от НПК госпожата, че не стана много ясно?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2024 16:54
Гост

Поредното доказателство за нефелната конституционна реформа, която трябва да бъде обявена за противоречаща на Основния закон, ако магистратите не искат да си играят на криеница.

Гласовете ви чувам, ама друг път, щото вратите на КС са с дебели и тежки, с изкуствена изолация от комунистически тип, като егото на старейшините там.

Попчев
Попчев
30 май 2024 15:54
Гост

Тия откачени ли са до АЕЦ да си държат клиниката бе?

Иванов
Иванов
30 май 2024 15:53
Гост

Сега ли се сетихте? Да провери някой дали собствениците на тая клиника до АЕЦ не е приятел или не е плащал някога на някой в управата, докато не управляваше ГЕРБ

Алабончев
Алабончев
30 май 2024 15:52
Гост

Тая клиника и АЕЦ до кога ще си работят така? И докога ще се съдят?

Алабончев
Алабончев
30 май 2024 15:52
Гост

Това е нелепо. Просто е нелепо

Милчев
Милчев
30 май 2024 15:51
Гост

Важното е да си тъп и упорит

Кълчев
Кълчев
30 май 2024 15:51
Гост

Как на 16 ще сключваш брак бе. Това само циганетата го правят. И държавата го толерира?

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:49
Гост

Деси Атанасова. Голям парцал. Герберска подлога

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:49
Гост

Еми вие какво искате? Той си пита.

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:49
Гост

Човека няма да спре и ще опитва винаги

Аноним
Аноним
30 май 2024 15:35
Гост

Горките „реформатори“ досега реформата им 6 месеца е тотал щета, а ако я отменят ще си е един огромен ПРОВАЛ. Но на тях не им пука да върви пропагандата и да са в парламента да вземат пари за ей такива „реформи“

Анонимен
Анонимен
30 май 2024 15:49
Гост

Добре, добре. Нека дойде Пеевски и Борисов да циклим още 10 години. Понеже другите били „некомпетентни“. Ама според мен капацитета ви е малък за да схванете кой е компетентен и кой не

така не бива
така не бива
31 май 2024 15:25
Гост

е как да дойдат, като промяната им седи в скута и ги нежно милва. Такива опити за самоотричане и представяне в друга светлина са ми много смешни.До вчера им се гушкахте и мазнехте,днес вече – алтернатива за лапнишарани

Кълчев
Кълчев
30 май 2024 15:50
Гост

О да, да. Много е хубаво, че Деси от ГЕРБ е там за да защити правовата държава…

Петров
Петров
30 май 2024 16:01
Гост

че кво и има на Деси

Зелков
Зелков
02 юни 2024 11:37
Гост

То пък Бяла Зелков много му е мястото в КС . И той като Деса е парушутист

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
30 май 2024 15:50
Гост

Очевидна липса на кръвна захар при плескането на този нонсенс. Реформата работи чудесно – дава възможност за сезиране на КС, каквато преди липсваше. Това, че КС е инатливо магаре и се е капсуловал в удобството на мързеливото си малодушие е въпрос, който няма нищо общо с реформата на КРБ в тази й част.