До месец Съветът за криминологични изследвания ще е готов с анализа си за тежките пътни престъпления, въз основа на който ще бъдат предприети необходимите законодателни изменения. Това обяви днес министърът на правосъдието Атанас Славов след среща с близки на загинали при катастрофи.

Анализът беше възложен през ноември м.г., когато Крум Зарков беше служебен министър на правосъдието. Тогава участниците в съвета – представители на Върховния касационен съд, прокуратурата, МВР, криминологията, статистиката, адвокатурата и др., решиха да възложат на специални екипи да анализират тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс), в което да се проследи и отражението на честите промени в законодателството върху тази престъпност (виж още тук).

Очаквам този анализ да е готов през октомври, на база него и проведените разговори с близките на пострадалите, ще предприемем съответните законодателни изменения. Въпросът, който стои пред нас, е въпрос не просто на превенция, не просто на наказване на извършителите и то справедливо наказание в разумен срок, а е в някакъв смисъл въпрос на цивилизованост – дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не. Въпросът с цивилизоваността трябва да бъде решен от институциите, самото общество, от образователната система. Това е нещо, с което всички ние трябва да сме ангажирани“, каза днес министърът на правосъдието Атанас Славов като изрази надежда хората все по-рядко да са свидетели на тежките катастрофи, които са всекидневие.

Славов допълни, че с роднините на загиналите при катастрофи са обсъдили теми като бързината на наказателния процес, когато става дума за тежки престъпления по транспорта с жертви, бързината на експертизите, които много се бавят, размера на присъдите, отнемането на шофьорските книжки при ПТП, което не се случвало и извършителите продължавали да управляват автомобили. Поставен е бил въпросът и за бързината на кръвните проби за наркотици.

По всички тези въпроси Министерството на правосъдието, заедно с другите отговорни институции, най-вече МВР, ще обсъди конкретни законодателни инициативи. Бяха поставени конкретни проблеми по делата, които водят близките на починалите, свързани с работата на разследващите органи и на прокуратурата, които също ще бъдат адресирани при срещата ни с главния прокурор“, посочи още Славов.

От името на близките, Петя Иванова (доведена майка на момче, загинало през 2020 г.) заяви, че се борят за промени, за да бъдат спасени живите деца и родителите им да не минават през ада, през който тя и останалите са минали. „Има много проблеми и те са целокупни. Всяко едно министерство трябва да свърши своята част. Този ад по пътищата да спре. Няма да спрем борбата си и се надяваме нещата да се променят”, каза Петя Иванова.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:52
Гост

­­Г­­­о­­р­е­­щ­и­­­ ­­м­о­­м­­­и­­ч­е­­т­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­­к­в­а­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?89548

Muriel22
Muriel22
13 септември 2023 1:44
Гост

Попаднах на свидетелството на човек, който е получил заем от 28 000 лв. от г-н ДИДИЕ ЖОРЖ ОГЮСТ ДЕФОНТЕН. Първоначално не повярвах нито за миг, но любопитството ми ме тласна да опитам и най-накрая успях да получа кредит от 40 000 лв., който ме измъкна от тази безизходица, в която живеех. Успях да получа паричния заем без много проблеми и за кратък период от време. Ето неговия имейл адрес: didierdf93@gmail.com

Анонимен
Анонимен
12 септември 2023 10:47
Гост

Наказателното правораздаване и авторитета на съдебната система последните три години бяха тотално сринати от политическата власт чрез хаотични промени и странни съдебни реформи, агресивно говорене срещу прокуратурата, което съвсем естествено обществото възприе като сигнал за съпротива срещу цялата съдебна власт.Късно е либе за китка, надрусан шофьор промени в НК не чете! Не съм предполагал, че е възможно връщане назад в развитието на съдебната власт!

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
12 септември 2023 8:39
Гост

Тя катастрофата на този смешко Славов е неизбежна. Той не може нищо да управлява. На две магарета сеното не може да раздели. Само логорея и словоблудстване! И другите са му виновни. За онова в гащите му.

А България е в катастрофа. За трети път в историята по време на световен конфликт от неправилната страна. Благодаря на такива като него. Обслужващи за 💸 янките.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 септември 2023 21:47
Гост

Защо от името на близките говори доведена майка, демек мащеха ?

re:
re:
12 септември 2023 8:43
Гост

Това проскубан Пейовски е без всякакво значение. Разбира ли тролчо?

Важното е дали е истина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 септември 2023 9:43
Гост

Ми не е баш, в един идеален свят и от правна гледна точка (ако се окаже, че детето е осиновено, което не изглежда да е така, видно от изричното добавяне на епитета пред „майка“, т.е. няма официално волеизявление за приемане на непълнолетния като свой законен наследник) доведените родители може и да са еквивалентни на биологичните, но реалността често пъти е различна, дори противоположна, и затова думата „мащеха“ е по-скоро пейоративна.

Симо
Симо
11 септември 2023 20:52
Гост

Дано тези промени да помогнат да бъдат спасени живите деца.

Продължават ТЕ за ВАС - ПОДМЯНАТА!!!
Продължават ТЕ за ВАС - ПОДМЯНАТА!!!
12 септември 2023 8:47
Гост

Целта им е живите да станат мъртви!

Ако не си го разбрал.

Щом посегнаха и на 3 март.

Те са с мисия тук пристигнали. Идват отвъд океана. Да творят добро на българите, България, българщината!

Михаил
Михаил
11 септември 2023 20:49
Гост

Естествено, че всички искаме да се спазва законът.

Филип
Филип
11 септември 2023 20:50
Гост

Но не всички го правят.

Филипа
Филипа
12 септември 2023 8:49
Гост

Обърни се тогаз към “ независимия български съд“. И чакай правосъдие от него и чакай Славов „да го реформира“.

Лозан
Лозан
11 септември 2023 20:46
Гост

Дано да успеят със сроковете.

Обещател
Обещател
11 септември 2023 19:30
Гост

Много позьорско министърче. Бавното безсмислено говорене успокоило ли е скърбящите и за кой ли път ги лъжат? Както се вижда неандерталците – водачи на МПС не се трогват от нищо. Наздраве и газ. Министерски, не бъркайте ЗДОИ и АКФ с материи, които не разбирате, а че нищо няма да стане всички го разбират.

Практик
Практик
11 септември 2023 15:26
Гост

Замисълът на това е много добър. Истината обаче е, че промените се правят без да се влага особено задълбочена правна мисъл, защото по наказания чисто непредпазливите деяния извършени от НЕупотребили алкохол и НЕупотребили наркотични вещества водачи практически се приравниха по размер на наказанията с умишлените убийства. За пили и употребили прошка нека да няма, но в останалата част от измененията няма особено добра правна мисъл и наказанията ще имат ненужно силно негативен ефект. Сега всеки един водач без изключение е потенциален затворник….

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 15:01
Гост

Убиеца на Милен Цветков (от богато семейство) дали ще влезе в пандиза?

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 15:05
Гост

Може да му ходиш на свиждане в Казичене

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 15:00
Гост

И в това сте бавни.

А за Б
А за Б
12 септември 2023 8:51
Гост

Не бавни. Никакви.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 15:00
Гост

Време е за по-сериозен контрол

Re:
Re:
12 септември 2023 8:52
Гост

Оди да го осъществиш!

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 15:00
Гост

Когато родителите не могат да възпитат децата си, то държавата трябва да се заеме с това и д превъзпитава посредством програми в училище и законотворчество.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:59
Гост

Дано произлезе нещо от това!

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:59
Гост

Истината е, че когато родителите ти са заблудени от баба ти и дядо ти, че са годни да отгледат и възпитат дете и са те направили, то после си израснал, като пълен темерут, не е изне ада, че убиваш хора на пътя и не ти дреме.

А за Б
А за Б
12 септември 2023 8:54
Гост

Сега пък родителите ли ви станаха виновни?

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:58
Гост

Изключително бавни са делата за убит на пътя от пиян шофьор

Неанонимен
Неанонимен
12 септември 2023 8:55
Гост

Затова пък другите дела са ужасно бързи.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2023 14:57
Гост

Това е възложено преди година и още се суетят. Какво д говорим.

Пагане
Пагане
11 септември 2023 14:57
Гост

Експертизите наистина се бавят много

Пепе
Пепе
11 септември 2023 20:47
Гост

Вещи лица няма. Няма желаещи. Възнагражденията им не са ниски, но никой не иска да го разпъват на кръст в съдебната зала.

М
М'пепе
12 септември 2023 8:58
Гост

Международното положение също възпрепятства.

Големият Сатана и спонсор на това издателство губи, а и чичко Паричко Сорос се изтегля с фокус върху други континенти.