С критики към правителството, заявки да няма партийни назначения, с призиви политическият сблъсък на местните избори да не се отразява на законодателната дейност и обвинения в разпад на държавата започна новата пленарна сесия на Народното събрание. Депутатите се преместиха в сградата на бившия Партиен дом поради предстоящ ремонт в досегашната им сграда.

Заседанието започна с декларации от лидерите на групите в парламента.

От името на ГЕРБ Десислава Атанасова напомни, че има редовно правителство заради огромния компромис, който е направила нейната партия като е поставила интересите на второ място. Тя допълни, че правителството е съставено с конкретни цели – спешни действия, свързани с Шенген, приемането на страната ни в еврозоната и усвояването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Атанасова каза, че ангажиментът, който ГЕРБ е поела за конституционна реформа, ще бъде спазен.

Тя се спря и на кадровите назначения като изтъкна, че партийната принадлежност не трябва да е водеща, а компетентността. „Поставили сме на заден план партийния интерес, но това не означава, че сме готови да приемаме безкритично всяко решение на правителството или на излъчилите го партии. Напротив, очакваме те също да оставят партийния си интерес на заден план„, предупреди Атанасова и призова за по-малко арогантност и чувство за непогрешимост.

Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес“. Този призив отправи съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов.

Той посочи какви са приоритетите на коалицията през новата сесия –законите по Плана за възстановяване и устойчивост и онези, свързани с Шенген и еврозоната, както и приемането на държавния бюджет за 2024 г.

На първо място обаче изтъкна промените в Конституцията, като заяви, че най-важните са свързани със съдебната реформа, а не с промяната на националния празник от 3 март на 24 май. По този повод той цитира Иван Вазов: „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“. Според Атанасов именно заради това предложението за промяна на националния празник е правилно. Той посочи още, че е нужно засилване на капацитета на службите за сигурност заради войната в Украйна. България има сериозен проблем с нелегалната миграция и МВР трябва да положи повече усилия в тази посока, каза още Атанасов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че държавата се разминава с гражданите, различните протести са доказателство за това и е необходимо ново начало.

Един от най-важните приоритети през новия сезон е промяната в Конституцията, изтъкна Карадайъ. „Всяка промяна има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява живота на гражданите“, посочи лидерът на ДПС и призова останалите партии за разум и отговорност в тези дебати, за да бъдат приети промените.

Той настоя за спешно гласуване на законодателството, свързано с присъединяването на България към Шенген, като се започне с реформата в антикорупционната комисия. „Обществото иска да сме част от европейския съюз и да живеем по неговите стандарти. Това е отговорност на всички, но най-вече на мнозинството“, каза Карадайъ.

Председателят на ДПС допълни, че партията му ще работи за спиране на прогресивното обедняване, целенасочено използване на европейския ресурс, предвиден за България, качествено образование и здравеопазване, предвидима среда за бизнеса и съдебна реформа, гарантираща справедливостта.

Лидерите на „Възраждане“ и на БСП Костадин Костадинов и Корнелия Нинова обвиниха управляващите в разпад на държавността, в обслужване на задкулисието, правна немощ и отказ от реални действия за подкрепа на хората. И двамата „нападнаха“ управляващите и по-специално ПП-ДБ след изявлението от тази сутрин на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Алексей Петров имал отношение към съставянето на правителство, защото искал стабилност и се познавал с бащата на Кирил Петков.

Бяха убити хора, свързани с управляващото мнозинство. Защо Кирил Петков не е задържан да дава обяснения за връзките на Алексей Петров с управляващата формация? На фона на цялото недоверие от страна на българите към липсата на правосъдие, друго престъпление мина незабелязано – един българин бе убит от разбесняла се тълпа, на улицата. И нищо. Нямаше тревожни коментари от сутрин до вечер по телевизиите. Нямаше медийна вълна и организация на протести с предварително подготвени плакати „Нито един повече, макар че това е тревожно. Линч“, каза Костадинов.

Според Корнелия Нинова пък днес Борисов потвърдил думите на БСП отпреди няколко месеца, че правителството е на задкулисието и се движи от лични интереси, а не от европейската перспектива на страната.

Тя обвини управляващите в правна неграмотност като посочи измененията в закона за защита от домашното насилие във връзка с дефиницията на „интимна връзка“ и с измененията в Наказателния кодекс за пътните престъпления.

Що се отнася до проекта за промени в Конституцията, Нинова заяви, че те целят овладяване на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, посегателство върху института на служебния кабинет, промяна на националния празник и двойно гражданство на министрите.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ пък хвърли цялата „вина за позорното управление“ на ГЕРБ. „По-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали. Вие знаете, че ПП-ДБ са безгранично алчни, нагли и некадърни, и вие им дадохте да си играят с живота и бъдещето на българските граждани. И то съзнателно. Затова вие ще сте виновни за всичко, което предстои“, каза Йорданов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само отбелязвам
само отбелязвам
04 септември 2023 10:45
Гост

С деконструктивизъм не се управлява, а само се руши.

Няма нито идеи, нито желание, нито можене за обратното. Това важи за всички „партии“.

Вече почна да ми липсва ПКП.

ДеканЪт на ЮФ на СУ
ДеканЪт на ЮФ на СУ
04 септември 2023 10:42
Гост

Крайно време е да се разваля СЕДЕНКАТА!

От 240 парчета – 200 незнаят защо са там.

Мимо
Мимо
04 септември 2023 8:58
Гост

Всичко от което се интересуват всички е – до кога ще продължи „сглобката“!

Така се „управлява“ България през 21 век още от първият „възможен“ момент, когато дедо Симо каза, че ще ни оправи за 800 дни. После дедовия телохранител ни оправяше от 2009 година до 2020. И сега ПАК ни оправя, но в сглобка. С едни дето щяха да го вкарват в затвора и въобще не са мошеници и хора на ЦРУ в България.

Димо
Димо
01 септември 2023 13:09
Гост

Добри заявки като за начало.

Ad nauseam
Ad nauseam
01 септември 2023 12:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:24
Гост

Е в изпълнителната власт това няма как да стане, но очаквам да стане и в прокуратурата и то видимо от „реформматорската“ коалиция главно ДБ, те са инициатори за овладяване, кандидат главен прокурор очаквам някой виден НПО–таджия тип Правосъдие за всеки и подобни, като ще бъде представен като кандидата им за кмет колко е невероятен, а накрая ще се окаже, че стажа му е колкото на Христаки – реформатора, че и наследник на виден комунистически род! АМа те всичките са такива ДБ-пп и викачите им са такива!

Чилингиров
Чилингиров
01 септември 2023 11:23
Гост

Путинската партия е за гонене от залата!

Чилингирова
Чилингирова
01 септември 2023 12:14
Гост

А тролската партия на Големия Сатана е за Белене. Пък после свети Петър да му мисли! Ако му пука за България. И най-вече за българите.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:40
Гост

Русофилистиците са със сериозно увредени мозъци и са направо за някоя зала на 4-ти километър

Тодорина
Тодорина
01 септември 2023 11:23
Гост

Селяни.

Тити
Тити
01 септември 2023 13:10
Гост

На които им гледаме цирка за пореден път.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:23
Гост

Хубаво е изборите да не пречат на законодателните реформи, но мен лично ме съмнява. Предвид, че приоритетите на това правителство са само парлама, а всяка партия кешира сериозно ако има кмет на голям град.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:22
Гост

Около изборите няма как да не се карате. Още повече по повод големите градове, като София, Пловдив и Варна и Бургас.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:22
Гост

Плана за възстановяване видяхме, че се усвоява добре от компании, които са близки или участе в тях има кандидата за кмет на София Васил Терзиев.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:20
Гост

Тия са от глупав нагоре в тая зала. Поне повечето, които се изказват

Цветан
Цветан
01 септември 2023 13:11
Гост

И за това взимат една торба с пари.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 11:20
Гост

Очакваме купища циркове, особено около изборите.

Листронски
Листронски
01 септември 2023 11:19
Гост

Сезона е открит, да почват небивалите драми!

Мингов
Мингов
01 септември 2023 11:19
Гост

Има си хас да няма партийни назначения. Няма как да няма партийни назначения. Всеки избран т една или друга партия се води партийно назначение. ГЕРБ ще атакуват ПП, те ще атакуват ГЕРБ, Израждане, които са тотални безродници ще атакуват всички.

Стратиев
Стратиев
01 септември 2023 11:18
Гост

Залата обаче е модерна и европейска. Браво, че се съгласиха да я ползват

Стратиева
Стратиева
01 септември 2023 12:17
Гост

Много им тича „зрелия ЦОЦ“ като архитектура. Класика и стил.