Парламентът прие на първо четене проекта на Закона за несъстоятелност на физическите лица (ЗНФЛ), но с уговорката, че предстоят много корекции, които трябва да бъдат направени „бавно и внимателно“.

За приемането на такъв закон се обявиха всички парламентарни групи, а при гласуването днес проектът беше подкрепен от 163 депутати, като само шестима от ДПС се въздържаха. По предложение на Петър Петров от „Възраждане“ депутатите приеха да бъде удължен на 3 седмици срокът за предложения за промени в текстовете между първо и второ четене.

Решението беше очаквано, след като миналата седмица и правната комисия прие единодушно проекта със заявката, че трябва да бъдат обмислени всички текстове преди да бъдат окончателно гласувани (виж още тук).

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) каза, че законът е закъснял, но необходим, защото урежда възможността за „втори шанс“ на физическите лица, изпаднали в неплатежоспособност.

„Много е важно това производство да е бързо и улеснено. Подкрепям предложението на вносителя за по-силно служебно начало на съда. Същевременно обаче считам, че все още има какво да направим за подобряване на производството – да стане по-бързо, по-ясно и да има по-добър баланс между интересите на кредитора и на длъжника. Трябва да приемем, че кредиторите също трябва да имат ясна рамка за техните права, защото рискът не може да е само за тях“, каза Йорданова и подчерта, че това е един от малкото законопроекти, които ще засегнат милиони българи.

От „Възраждане“ пък коментираха, че в сегашния си вариант проектът защитава повече кредиторите, отколкото длъжниците. Петър Петров подчерта, че обявяването в несъстоятелност в предложените текстове минава през дълги съдебни процедури, които стигат до 5 години. Той поиска бързи процедури за хората без доходи в последните 3 години, като каза, че в САЩ такива производства приключвали до 4 месеца.

„Както е дадена защита на кредитора със заповедното производсто за 3 дни, така е редно хилядите длъжници без доходи, да не чакат 6-7 години. Трябва за няколко дни или седмици да се освободят от своите задължения“, каза Петров, като добави още, че в проекта трябва да се редактират плащането на държавна такса в началото на производството и да се защитят и членовете на семейството на длъжника.

„Не искам да бъда лош пророк, но очаквам да не бъде приет този закон преди да се разпусне това Народно събрание“, предупреди Петров.

Петър Кьосев от ПП-ДБ напомни, че приемането на закона е ангажимент и по Плана за възстановяване и устойчивост, като също заяви, че ще предложат промени между двете четения.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС каза, че трябва да се сложи точка на проблемите с вечния длъжник и от групата им ще подкрепят проекта, но също с уговорката да бъде преработен „текст по текст“, за да се намери баланс между интересите на физическите лица и на кредиторите и да не се злоупотребява с право.

„Няма бързо законодателство, има качествено законодателство и такова, което не е изпипано както трябва. Качественото се прави бавно и внимателно“, каза Балачев и поиска максимално време, за да бъдат редактирани текстовете.

Законопроектът дава право на добросъвестния неплатежоспособен длъжник – потребител (а не физическо лице предприемач) да поиска да бъде обявен в несъстоятелност. За неплатежоспособен ще се счита този, който в продължение на повече от 6 месеца не е в състояние да изпълни едно или повече изискуеми парични задължения на обща стойност над 10 минимални работни заплати. Неплатежоспособността ще се предполага, когато длъжникът е спрял плащанията, а такова ще е налице и когато длъжникът е платил изцяло или частично вземанията на определени кредитори. Освен това неплатежоспособността ще се предполага и ако имуществото на длъжника не е достатъчно, за да покрие всичките му парични задължения.

Три години след откриването на производството всички задължения на длъжника, включени в списъка на приетите вземания, се погасяват. Но за целта длъжникът трябва да е платил разноските в производството по несъстоятелност и да е удовлетворил поне частично включените в утвърдения от съда списък вземания, при условие че цялото негово секвестируемо имущество е послужило за удовлетворяване на кредиторите на несъстоятелността. Освен това има пет вида задължения, които няма да се погасяват с изтичането на тези три години. Длъжникът трябва да продължи да плаща вземанията, обезпечени с ипотека, глобите и имуществените санкции, които са му наложени, както и задълженията си, възникнали от непозволено увреждане, издръжка и възникналите след откриване на производството по несъстоятелност, които са останали неудовлетворени.

Що се отнася до лицата, чиито доходи и имуществено не стигат за покриване на разноските на несъстоятелността, се предлага съдът да открива производството, но незабавно да го спира. То ще може да бъде възобновено в едногодишен срок по искане на длъжника, ако той докаже, че има секвестируемо имущество, достатъчно да покрие началните разноски в производството и за частично удовлетворяване на вземанията на кредиторите. Ако в рамките на една година длъжникът не поиска възобновяване, съдът ще прекратява производството по несъстоятелност. С изтичането на 5 години от решението за прекратяване, задълженията на длъжника ще се погасяват. Т.е. от първото заседание по делото до заличаването на дълговете ще минават общо 6 години.

Законопроектът мина през серия от обсъждания, дори беше приет на първо четене от правната комисия в предишния парламент, и по него бяха събрани множество становища и критики.

При новото му разглеждане становище изпрати Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), които предложиха функциите по управление и осребряване на имуществото на длъжници-физически лица да не бъдат възлагани единствено на синдици, както се предлага в законопроекта, а и на съдебни изпълнители. В становището им има още много предложения с конкретни редакции на разпоредби (пълния текст на становището виж тук).

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тан
Тан
01 август 2023 17:31
Гост

Те 3 седмици минаха хахахах и заминаха. Този закон в този му вид не помага, а поробва. То престъпниците с гаранция или 2г и всичко на ново, а те 5г като че ли си убил човек.

Mary
Mary
16 юни 2023 23:54
Гост

Предвид, че търговският риск е изцяло в тежест на потребителя, а кредитните институции разполагат с екипи от финансови анализатори, то последните имат възможност да предвидят икономическата среда, както като цяло, така и с дългосрочен план над 10 г.
Последното е невъзможно за потребителя, докато за кредитните институции е бизнес.
За ипотекарните длъжници е редно да бъдат опростени сумите ако са по-малко от продаденото имущество, което служи за обезпечение. Банката трябва да си понесе риска щом е дала кредит с обезпечение имот, продавайки имота под цена на кредита.

поредната краварска глупост
поредната краварска глупост
15 юни 2023 14:14
Гост

Щяло да се погасяват задълженията за 6 години от започване на производството… Ако се закучи това производство, както ще стане 100 %, тъй като не е никак елементарно, отидоха 7-8 години. Отделно от това, съдилищата ще се претоварят и ще има забавяне и на другите видове дела. Та за чии умнокрасив чеп е цялата тази еквилибристика, след като има 10-годишна абсолютна давност по чл.112 от ЗЗД?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 14:00
Гост

Абе този Петър Петров ли ще се окаже нормотворческото острие в парламента?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 13:43
Гост

Като си теглил ще връщаш.

Заки
Заки
15 юни 2023 13:52
Гост

Така е. Но не можеш да предвидиш дали утре няма да останеш без доходи.

Mary
Mary
20 юни 2023 10:56
Гост

Теглил си кредит при едни условия, но те са променени. Защо само едната страна да търпи последиците? Нали е договор с две страни? Защо е направен в полза на едната страна?

Вунев
Вунев
15 юни 2023 13:42
Гост

Няма що. Ще се преработят сигурно.

Симо
Симо
15 юни 2023 13:53
Гост

Kакто обикновено.

Кънчев
Кънчев
15 юни 2023 13:42
Гост

Дано свършат работата правилно, а не само да отчетат дейност

Филипа
Филипа
15 юни 2023 13:41
Гост

Определено много важен закон и разсъжденията по него трябва да са внимателни

Росен
Росен
15 юни 2023 13:41
Гост

Примерът за производствата в САЩ е показателен.

Тодор
Тодор
15 юни 2023 13:42
Гост

Как ли ще ги стигнем американците….

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 13:41
Гост

Какви ти три седмици, те няма ли да излизат в отпуска? Като сложим и отпуската и станаха 2 месеца

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 13:41
Гост

Белким им стигнат тия три седмици.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 13:40
Гост

Време има. Няма бърза работа

Хари
Хари
15 юни 2023 13:33
Гост

Надежда Йорданова е напълно права. Този закон ще засегне много хора.

Геро
Геро
15 юни 2023 13:34
Гост

Особено след тази инфлация…

Рики
Рики
15 юни 2023 13:35
Гост

Загрижила се за интересите на кредиторите! Та по- големи обирджии от тях няма.

Фики
Фики
15 юни 2023 13:29
Гост

Парламентът обикновено си работи бавно. Отделен е въпросът, че не винаги е особено внимателно.