Нарушаването на санкциите срещу Русия да стане състав на престъпление, като се разширят и правомощията на Европейската прокуратура, която да го разследва. Това е било обсъдено на среща на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е в България и участва във форум „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

След срещата акад. Денков обяви пред медиите, че вече е разговаряно по темата с министъра на правосъдието Атанас Славов.

Повод за коментара на премиера е огласеният по-рано днес доклад на „Глобъл Уитнес“, на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух и на ЦИД, от който става ясно, че притежаваната от „Лукойл“ рафинерия „Нефтохим“ заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол, и, възползвайки се от полученото изключение от забраната за внос на руски суров петрол и нефтопродукти, е натрупала солидни печалби. Съдържанието на доклада беше изнесено от изданието „Политико“.

Министър-председателят заяви днес, че голяма част от информацията е била известна и преди това и няма особена изненада, освен „скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите“.

Всичко, което е свързано с информация по отношение на действията на „Лукойл“, винаги е било на разположение и никога не е било крито. Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши. Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството, се оказа, че няма движение в тази посока. Нямаше механизъм. Започнахме да го създаваме преди месец-месец и половина, но това, което постави г-жа Кьовеши е, че нямаме наказателни състави, които да са свързани с нарушаването на санкциите. Това е процес, който не е започнал, но е имало разговори с правосъдния министър”, посочи Денков.

Лаура Кьовеши на свой ред сподели, че една от темите, които са били обсъдени на срещата с премиера и вицепремиера, е била увеличаване на правомощията на Европейската прокуратура по отношение на санкциите срещу Русия, за което настояват Франция и Германия.

В момента Европейската прокуратура има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на санкциите от страна на държави членки на ЕС. За да се промени това, трябва да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, от една страна, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления“, посочи Кьовеши.

Другите теми, които е обсъдила с премиера и вицепремиера, са свързани с доизграждането на офиса на ЕРРО в България, както и компетенциите на институцията във връзка с борбата с организираните престъпни групи. Кьовеши отбеляза, че в България Европейската прокуратура работи по стотици случаи, но е трудно, защото няма специално зачислени полицаи, а и съставът на европейските делегирани прокурори все още не е запълнен. Тя е проявила интерес и към напредъка по ремонта на сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 134, предназначена за ЕДП, като е подчертала, че е изключително важно в една сграда да бъдат обединени всички дейности от компетенциите на делегираните прокурори, така че тяхната работа да бъде максимално обезпечена.

 

79
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:50
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­щ­и­­­ ­м­­­о­м­­­и­­ч­­е­­т­­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­а­­­к­­в­а­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?91531

"Платени Предатели"
"Платени Предатели"
10 ноември 2023 19:39
Гост

Дискутиращи в този форум, извинете ни, пак си изтървахме психонестабилния трол.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 11:03
Гост

Така ще е докато от посолството плащат, а Мутрофанова дава опорни точки

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 12:47
Гост

Откога американският посланик се нарича „Мутрофанова“, или си в поредната криза?

Наблюдател
Наблюдател
11 ноември 2023 16:48
Гост

Доскоро не си представях по-наведено и сервилно към Посолството „нещо“ от резидента Плювналиев. Тези двамцата отляво и отдясно на декорираната лелка определено го задминаха с 200.

kzvfnucp
kzvfnucp
10 ноември 2023 16:57
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

Мишолай Денков
Мишолай Денков
10 ноември 2023 22:14
Гост

Вземам лекарството редовно, с електронна рецепта от Посолството, благодаря Ви, ефективно е!

Мишолай Денков
Мишолай Денков
11 ноември 2023 11:07
Гост

Всъщност другарката Мутрофанова даде рецепта на хартия, но със сигурност е ефективна!

Мишолай Денков
Мишолай Денков
11 ноември 2023 12:49
Гост

Ефектът се вижда, пак се размножих като планктон. Нали САЩ ще са доволни, а аз пак ще пусна отчет..

Адвокат
Адвокат
10 ноември 2023 16:03
Гост

Скоро време ще почнат да ходят с мегафони по улицата и ще крещят някакви лозунги.

Живеем много по-бедно от другите европейски държави, впрочем – Румъния имат и автомобили, дръпнаха много.

Като си оглозгал една държава до синьо, очакваш да сме Дубай.

Парите ни се прахосват за глупости, все едно сме свръх-богати.

Реално нямаме партньори, а сме слаба икономика – добре – Русия нямаме нищо общо – но дефакто няма с кого.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 16:37
Гост

Най-големият ни търговски партньор от много години насам е ЕС. С Русия и прочие държави, които брутално не зачитат правовия ред, по-добре да нямаме нещо общо.

От 4-ти километър
От 4-ти километър
10 ноември 2023 19:37
Гост

Пак ли си избягал, посолствен троле?

До 4-ти километър
До 4-ти километър
11 ноември 2023 11:13
Гост

Пуска опорките на Мутрофанова и се връща

От 4-ти километър
От 4-ти километър
11 ноември 2023 12:51
Гост

Хайде прибирай се, чадо, че два дни не си пил хапчета, кожените козяшки инжекции не се броят.

горди "демократи" на амбразурата
горди "демократи" на амбразурата
10 ноември 2023 10:59
Гост

Днешните „демократи“ са по-ревностни подлоги и от болшевиките едно време. Всъщност те са същите/просто следващото поколение/. То бива безумие, бива липса на национална идентичност и достойнство ама тяхното минава всякакви граници. И с каква наглост претендират да говорят от името на българския народ при положение,че са избрани общо/цялото ППДБГЕРБДПС/ с гласовете на няма и една четвърт от населението. Но хвърлят кал и петно върху всички ни. Разбира им главата от идеология и от отстояване на ценности, при все,че единствената ценност която изповядват е безчестието, а единственият им идеал – грабежа. Селското им тясно чело алтлантик-а не го е виждало дори… Покажи целия коментар »

Всички русоРоби в Сибир!
Всички русоРоби в Сибир!
10 ноември 2023 11:03
Гост

Колко кмета на Израждане бяха избрани на последните местни избори? Около нула. Продажните копейкаджии не са хора, които могат да направят нещо градивно, а само да плюят и да призовават да се навеждаме на Кремъл.

Име
Име
10 ноември 2023 22:16
Гост

А тебе кога ще те приберат обратно в лудницата? Или от посолството са ти дали имунитет срещу ЧНД по чл. 57 и следващите от ЗЗ?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 ноември 2023 9:57
Гост

Да, да, на всяка цена! Еврокомисията да казва лично на всеки българин кога да яде, какво да яде, а Европейската прокуратура да го надзирава кога сере и какво сере. Ако сере неправилно, да го овика, а ако овикването не помогне – да се криминализира неправилното сране. Едно политическо решение, да се организира антируски преврат в Украйна, доведе до антибългарски последици – гонения на бесарабските българи. Народното събрание на Република България даже има специална декларация от 2020 година. И сега ние помагаме с всички сили и средства на Украйна да мачка етноси въпреки декларираните основополагащи принципи на Евросъюза. Налагаме на Русия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 10:53
Гост

Бесарабските българи многократно се обявиха срещу руския терор в окупираните украински земи. Това само Копейкин и троловете му не го разбраха.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 22:17
Гост

Бързо хапчетата!

Православен руслямист
Православен руслямист
10 ноември 2023 8:40
Гост

Друго си е шейх Насрала да отиде на почивка в Мухонасранск на Сибирската ривиера – това е цивилизация! Слава на Хамас, Путлер и Копейкин!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 17:03
Гост

Да напомня- хапчетата!

Реалист
Реалист
10 ноември 2023 8:07
Гост

Санкциите срещу фашизма, рашизма и тероризма са задължителни за цивилизования свят. Путлер, Хамас и аятоласите живеят в друг свят.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2023 8:21
Гост

Православен руслямизъм – новата световна религия, обединяваща всички копейки и други продажници и национални предатели, които симпатизират едновременно на Путлер и Хамас

Четящ
Четящ
10 ноември 2023 22:19
Гост

Сам си пише и сам си отговаря, пак се размножило едноклетъчното. Бягай в блогчето на Иво Минджев бе, таман ще станете двама, да си триете клавиатурите с оригиналности от типа на путлер, рашизъм и т.н. опорки.

lbqtejxhz
lbqtejxhz
10 ноември 2023 0:28
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 22:39
Гост

Путинистите бълнуват – привижда им се нацизъм, а не виждат варварския рашизъм. Защо ли? Знанието и пропагандата са различни неща! Преброиха се и на последните избори – под 5%. Маргинално, не ли?!

Адвокат
Адвокат
10 ноември 2023 1:32
Гост

Седят нещата така – НАТО се обяви за приятел на Русия и – донякъде нямаше проблем, да се включат нови членове.

Впоследствие НАТО като че ли прекали.

Не са случайни реакциите на Русия. Възможно е да има причина.

Навремето САЩ пропищяха заради Куба, а сега говорим за стотици ракети.

сметосъбрани
сметосъбрани
09 ноември 2023 21:17
Гост

плъх в трици и влашка повлекана, за гарнитура копърка

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 20:43
Гост

Напълно нормално за цивилизования свят. Проповядването на фашистка идеология отдавна е криминализирано, рашистката идеология е напълно идентична.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 21:38
Гост

Тогава защо пропагандират украинския нацизъм? Или такива въпроси няма как да зададете в Посолството?

Анон
Анон
09 ноември 2023 22:03
Гост

Точно фашистка идеология е налагане на санкции едностранно, без другата държава да се занимава изобщо с теб. Че и да идиотстваш, налагайки наказания на онези, които не споделят фашистката ти идеология.

Адвокат
Адвокат
10 ноември 2023 1:37
Гост

Комунизмът и фашизмът са много близки – свръхчовек, верно – при комунизма Гунди водеше футболистите на опера след тренировки – Гунди е бил капитан на българските национали, примерно – сега никой не се развива всестранно, ако си бачкатор, не слушаш опера. Не гледаш картини, не се интересуваш от нищо, само от кюфтета.

Дотук добре, ама в Русия къде е комунизмът, те имат основно частни предприятия.

Работата е – да се гепнат евтино концесиите на полезните изкопаеми, както нас са ни взели златните находища, Челопеч и други, няма лошо.

На нас – за какво са ни – ние сме аборигени.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 19:45
Гост

От снимката става ясно, че Кьовеши пита Денков къде му е украйнската брошка, с каквато тя се е барнала

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 20:15
Гост

Охранила се е и се е ококорила като Кокорчо. И прелива мозък на Плъшока, той ще козирува.

333
333
09 ноември 2023 19:09
Гост

Еми хубаво, нарушенията се правят от политиците, които са на власт и техните финансови господари, ще е интересно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 ноември 2023 18:23
Гост

скали, ж. Линия в уреди, апарати и др. с нанесени по нея деления за измерване на различни стойности или за избор на програма и др.

Господин Академика започва да забравя българския език май, служейки си с дума, която дори като чуждица няма значението, с което Денчо я употребява, но от послушници на НПО сектора друго освен зле използвани англицизми (scale =мащаб) не може да очакваш
П.С. Моят съвет е да не се застоява толкова дълг в американското посолство да го назидават, щото някои родни слова му се губят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 ноември 2023 18:41
Гост

„Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) е първият създаден в Българияамерикански тинк – танк, предназначен да налага проамериканската „мека сила“ ианализи, използвани и от американски институции. Дълго време той е финансиран отUSAID. През 1991 – 1996 г. е активно финансиран и от „Отворено общество“ — София(Лаверн 2010: 264 – 265). Това е само началото на взаимозависимостта междубългарските think tanks , която задава асиметричния модел на сближаващо разделениемежду потребяващи и даряващи организации. В конкретния случай има и персоналнимедиатори: Димитър Луджев — един от създателите на ЦИД, е и първи председател наУправителния съвет на институт „Отворено общество“ в София, а Стюарт Ж.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 ноември 2023 20:45
Гост

Аз по принцип съм евроатлантик като вожда-тиква, но днес не съм си пил хапчетата, а и още не мога да преживя победата на ППДБ на изборите в София.

Санитар
Санитар
09 ноември 2023 21:41
Гост

Ти по принцип си жалък имитатор, хайде хапчетата, леглото и утре на „Козяк“ 16 с отчета. Стига си спамил коментарите с глупости от двайсетина адреса.

Констатация
Констатация
09 ноември 2023 18:00
Гост

Толкова малък народ, а толкова много идиоти в „управлението“ му!

Фики
Фики
10 ноември 2023 1:14
Гост

Жалка картинка!

Адвокат
Адвокат
09 ноември 2023 17:50
Гост

Ако наистина го е казал – Цар Борис Трети – ако обявим война на Русия – войските ще се предават начело с духовата музика.

Настроенията ни са съвсем различни и управляващите трябва да се съобразяват.

Разбира се – така или иначе сме в друг съюз – но не и враждебен към Русия.

Никъде в условията на членството ни в ЕС или НАТО няма точка – да се санкционира Русия.

Тъй
Тъй
09 ноември 2023 20:46
Гост

Всички цивилизовани страни порицаха или санкционираха Русия. Не е редно България да е в лагера на Иран и Северна Корея.

А иначе..
А иначе..
09 ноември 2023 21:42
Гост

не е редно в България да се оспамват коментарите с предателските опорки от Харвард.

Адвокат
Адвокат
10 ноември 2023 1:46
Гост

Няма значение, впрочем – Иран е Персия, едва ли са възпрости, не е в това въпроса, не ми се живее сред талибани и т.н., фанатици.

Става въпрос – че следим работата, когато СССР се разпадаше, НАТО се въздържаха да се разширяват, СССР нямаше против НАТО, бяха приятели.

Изведнъж стана интрига, понеже – като адвокат знам как се правят кралски интриги, това е – изведнъж – Русия стана враг.

Навремето САЩ ореваха света заради Кубинската криза, заради ракети, а сега има много повече ракети на границата с Русия.

Руснаците са все още жизнеспособен народ, не са примирени и така стана.

Пълна Палячовщина
Пълна Палячовщина
09 ноември 2023 17:13
Гост

Криминализирайте разпространението на бирата „Хайнекен“- има червена звезда на бутилката. Едно достойно дело за марионетки на каишка.

до 4-ти километър
до 4-ти километър
09 ноември 2023 17:15
Гост

Увеличете дозата антибиотик на русофилистиците, защото болестта разяджа мозъците им

От 4-ти километър
От 4-ти километър
09 ноември 2023 18:24
Гост

Ха, тук ли сте избягали, хайде прибирайте се, вижте как добре сте научили приложението на лекарствата и как се влошава положението Ви, като не ги приемате редовно..

????
????
09 ноември 2023 17:07
Гост

Правен свят, защо си правите труда да отразявате какво били казали Кьовеши и Денков, при условие, че мълчите гръмовно за скандала с лъжите на ВАС за изборите за членове на ВСС?!? Зависимостите и цензурата не могат да направят една държава чиста от корупция, пък ако ще и 1000 Кьовешита да дойдат.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 16:34
Гост

Да се криминализира и мисловната съпричастност към Русия. Имуществото на прегрешилите да се конфискува в полза на Украйна. Самите прегрешили трябва да си излежават присъдата в специални затвори, които да наречем лагери. Демокрация, евроатландизъм и върховенство на правото са нашите ценности… Малкото човече с очилцата изобщо не знае къде се намира, не очаквам друго от него. Но Кьовеши, поне на хартия, е най-острото оръжие на ЕС, което пази правото. На какви наркотици са се подкарали в европрокуратурата?!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 17:03
Гост

За да има мисловна съпричастност, трябва да има мислене. Разпространителите на опорните точки на вГЪЗраждане с по 2 мозъчни клетки уви нямат тази възможност.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 17:09
Гост

Айде, посолствения троляк не издържа. То си личи кой няма две мозъчни клетки. Явно са сладки козяшките центчета, като не ставаш за друго..

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 16:11
Гост

Още някоя простотия няма ли да хрумне на тия национални предатели и посолствени марионетки – проводници на чужди интереси?
Санкциите са неправомерно наложени, особено когато това се прави едностранно от България, която не е страна по никакъв военен конфликт с Русия! Съд за тези, които ни въвлякоха в поредната национална катастрофа, въвличат ни в чужди конфликти, че и не се свенят да забранят на хората и сдруженията им сами да определят икономическата си политика и начина си на живот! Гнус ме е от политиците ни,особено тези, които управляват държавата последните 10 години!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 17:04
Гост

Националните предатели се радват, когато напр. една българска църква насред България бъде завладяна от Русия и обявена за нейна собственост. Друго не може да се очаква от посолствените марионетки на Мутрофанова.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 18:43
Гост

Посолството го знаем, те „Проамерикански Предатели“ си го казаха в оня запис.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 15:29
Гост

То просто не заслужава коментар, ама нормално като за тяхното ниво толкова. Преборихме всячески престъпността, та до мерките срещу Русия сме опрели. Вижте какво се случва в северозапада и по останлите села – див феодализъм, няма и спомен ни от право, ни от закон, ни от държава. Всичко е оставено на самотек. И така е в още куп направления, а ние до мерките срещу Русия стигнахме, пфу!!!

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 17:05
Гост

Дребната битова престъпност в най-бедните региони на България няма нищо общо с престъпленията против мира и човечеството, извършвани от Путлер в Украйна.

Путлер
Путлер
09 ноември 2023 21:45
Гост

Измий си устата накрая, все аз съм в нея, а ми е досадно отдавна..

хахахаха, до ония там най-отдолу
хахахаха, до ония там най-отдолу
09 ноември 2023 15:28
Гост

гледам ви сеира – как след година, две всичките кретени-русофоби ще станете заклети русофили, но никога няма да бъдете истински българи-родолюбци, тъй като сте си педеp@cти и по душа…

Putler Uber Alles
Putler Uber Alles
09 ноември 2023 17:06
Гост

Единствените българи-родолюбци са по душа путлерасти и лижат задните части на орките.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 ноември 2023 9:59
Гост

В съзнанието на някои прекомерно активни драскачи в Интернет расово правилни родолюбци са само тези, които са склонни да продадат родината на корпорация от САЩ. Но не знаех, че на щатските корпорации им викат орки.

Цветан
Цветан
09 ноември 2023 15:17
Гост

Е, голям проблем е доизграждането на офиса на ЕРРО в България.

Ники
Ники
09 ноември 2023 15:16
Гост

Добре е да се разширят правомощията на Европейската прокуратура.

Папакочев
Папакочев
09 ноември 2023 15:12
Гост

Много интересна снимка.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:51
Гост

Болни хорица.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:54
Гост

Русофилистици.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:29
Гост

Кьовеши направете вие разследване в България и накажете крадците на европйски пари. Същите крадяха и държавни такива с години.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:29
Гост

Денков и кабинета му правят каквото могат, но няма как да се задействат на макс, защото ГЕРБ ги крепи да управляват. За да се случеха тия неща тябваше ПП и ДБ да имат мнозинство. А не да се налага да разчитат на ГЕРБ и ДПС.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 22:05
Гост

Само Вие не сте разбрал. Те са си в сглобка под патронажа на американското посолство – харвардските кретени, ДПС, ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:28
Гост

Добре го е казала. Няма кой да я чуе.

Филип
Филип
09 ноември 2023 15:13
Гост

Кучето си лае…

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 14:28
Гост

Няма да е зле. Няма да е зле и да се криминализира дори дребната корупция. Но кой ще изпорти някой, че е взел подкуп?

Мавродиев
Мавродиев
09 ноември 2023 14:28
Гост

Ако имахме такава, като нея и в България, то половината ГЕРБ щеше да е в панделата

Елисавета
Елисавета
09 ноември 2023 14:27
Гост

Ах, Кьовеши, както каза Денков ние не намерихме такава, като теб. И резултата е на лице. Маса престъпления и корупция в страната.

да се криминализара такива като Денков и Кьовеши
да се криминализара такива като Денков и Кьовеши
09 ноември 2023 14:15
Гост

Вън еврогейските, краварските и соросоидните марионетки и шпиони от България!

Златарски
Златарски
09 ноември 2023 14:24
Гост

Хахахахахх ох, много сте смешни Изрожденците Нали си давате сметка, че няма да управлявате България и да я пратите в 9та глуха на света?

Мишев
Мишев
09 ноември 2023 14:25
Гост

Тоя па, ненормалник. Сложи си каска с алуминиево фолио да не те лови 5G, че на Сорос и ЕС им е много важно да те проследят и да видят колко точно ти е куха кратуната.

Horman
Horman
09 ноември 2023 14:26
Гост

Много сте ми чудни хора, които не сте прочели и две книги през живота си да давате „авторитетно“ мнение, което се изразява в това да псувате, защото друго не ви поддържа речника де.