Софийският градски съд (СГС) предаде на Австрия словенеца, който беше издирван за връзки с терористичната групировка „Хамас“ и в края на ноември беше задържан в София.

Става дума за 37-годишен мъж, обявен за издирване от австрийските власти, за който е била издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата във Велс, Австрия. След ареста той сам поиска да бъде екстрадиран, а решението на съда е от вчера, показа проверка на „Лекс“.

От решението става ясно, че обвиненията срещу мъжа са за това, че от началото на ноември 2023 е участвал в „Хамас“ и в това си качество е бил част от организация, която освен с тероризъм, се е занимавала със сексуална експлоатация, нелегален трафик на хора, непозволено ползване на бойни средства, ядрен материал и радиоактивни вещества, опасни отпадъци, фалшиви пари и наркотици.

„Деянията, за които се иска предаване на словенския гражданин покриват състава на престъпления „участие в организирана престъпна група“, които съставляват и престъпления по българското право“, се казва в решението на СГС.

Словенецът ще остане в ареста до приключване на процедурата по предаването му на австрийските власти, а решението на съда е окончателно.