Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала проверка по сигнала, който зам.-главният прокурор Борислав Сарафов изпрати срещу главния прокурор Иван Гешев. Той вече е бил разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор.

По-рано от ръководството на СГП публикуваха позиция, в която уверяват, че проверката ще е безпристрастна и обвинителите няма да се поддават на влияние от хора на висши позиции.

От СГП обявиха, че реакцията им е заради множество коментари със съмнения, че проверката няма да бъде извършена безпристрастно. Както е известно, градската прокуратура е единствената компетентна да проверява и разследва магистрати, депутати и министри. Затова и към нея беше изпратен сигналът срещу главния прокурор.

„Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът. Категорично смятаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности. Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им“, заявяват в позицията си от градската прокуратура. От там уверяват още, че няма да допуснат превишаване на правомощията си или да ги използват за различни цели от наказателното производство, „още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица“.

Сигналът на Сарафов е за евентуално извършени от Гешев длъжностни престъпления, престъпление по служба, както и за незаконен запис по телефона на члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев (виж тук). Според Сарафов главният прокурор е извършил престъпление срещу правосъдието (чл. 289 НК) като е влиял върху наблюдаващия прокурор по разследването „Барселонагейт“. Последната част от сигнала на Сарафов е за длъжностно престъпление (по чл. 282 и 283 НК) и се твърди присвояване на имот в курорта Боровец. Става дума за почивната база на прокуратурата, известна като „Регентската къща“, за която зам.-главният прокурор каза, че е „приватизирана“ от Гешев за собствено ползване, а служителите на базата били използвани от него като лична прислуга.

Зарков: Охраната на Сарафов е при условия на неотложност

Охраната на зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов е предоставена в хипотезата „условия на неотложност“, съобщи днес пред Народното събрание министърът на правосъдието Крум Зарков. Той посочи, че като магистрат Сарафов е пазен от главна дирекция „Охрана“. Нейният директор е направил анализ на застрашеността на Сарафов, а след това решението шефът на НСлС да бъде пазен е утвърдено и от Съвета по защита.

„Зам.-главният прокурор се обърна писмено към нас, не сме се сезирали по телевизора“, каза Зарков. И допълни: „Безпрецедентното в случая е, че по нормалния ред сигналите за заплаха спрямо магистрат се получават от административните им ръководители, в случая магистратът се чувства застрашен именно от своя административен ръководител“.

Зарков отказа да каже каква точно е охраната на Сарафов, дали това, че е пазен значи, че наистина има опасност за живота и здравето му и ползва ли се със защита семейството на шефа на НСлС.

Министърът беше питан от депутатите и за т. нар. Регентска къща в Боровец, за която Сарафов твърди, че се използва като лична резиденция от главния прокурор. Зарков напомни, че от 2017 г. Министерството на правосъдието не отговаря за имотите на съдебната власт, а това е задължение на Висшия съдебен съвет. Още тогава с решение на ВСС почивната база е предоставена за стопанисване на главния прокурор за нуждите на прокуратурата, каза Зарков. Но посочи, че през 2021 г. от идентификацията на имота е отпаднало съкращението ПБ (почивна база), без да коментира този факт.

Министърът използва парламентарната трибуна, за да призове депутатите да подкрепят предложения от него механизъм за разследване на главния прокурор, който според него става все по-належащ. От „Възраждане“ пък напомниха, че те предлагат именно шефът на НСлС да разследва главния прокурор и поискаха другите партии да погледнат сериозно да идеята им.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
20 май 2023 16:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

изПИКаните герберастчета
изПИКаните герберастчета
17 май 2023 22:43
Гост

Знакова победа записаха кукловодите зад ПП-ДБ, а в ролята на изиграните чрез искането за оставката на Иван Гешев са в ГЕРБ. Тази теза ласнира в социалната мрежа журналистът от СКАТ Ивелин Николов. „Не е приятно, че ПП-ДБ ни бутат към нови избори, но трябва да признаете, че поне са загрижени за качеството на законите в оставащите дни на парламента, лансирайки за шеф на правната комисия Стою. Но не казвам, че ПП-ДБ са идиоти. Само за месец успяха, чрез клатещата се глава в съгласие на Киро и игра на органи, да накарат ГЕРБ да се отрекат от повечето си убеждения, като… Покажи целия коментар »

Мегафон свири, гербераст плаче!
Мегафон свири, гербераст плаче!
17 май 2023 22:39
Гост

Издателят на ПИК Недялко Недялков: Докъде ни докараха „виртуозните“ ходове на Борисов и ГЕРБ: 1. Първият мандат е провален. 2. Мария Габриел няма да стане премиер. 3. Мария Габриел няма да е и еврокомисар. 4. Главният прокурор е превърнат насила във враг на ГЕРБ. 5. Няма гласуван ни един закон, няма избрани шефове на комисии, няма бюджет, но депутатската заплатка си тече, а цените по магазините хвърчат. 6. Мамин Стою – избран за шеф на правна комисия, като метафора на „националния консенсус“ с ППДБ+ 7. Борисов предложи на Асен Василев да стане финансов министър. 8. Електоратът на ГЕРБ е разколебан… Покажи целия коментар »

Случаен избор!
Случаен избор!
17 май 2023 19:16
Гост

Ачката Кънев пак ще спасява Каскета! Той е „независимия прокурор“ от СГП, нали?

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 18:22
Гост

неотложност!? Шегувате се. Главния прокурор да не е нападнал Сарафов с кухненски нож?

Stinger
Stinger
17 май 2023 14:24
Гост

Ами препоръките на Венецианската комисия, а?! Значи можело….

Напълно безпристрастен прокурор
Напълно безпристрастен прокурор
17 май 2023 13:13
Гост

Слагам го на трупчета и чакам да видя, кой ще надделее в конфликта. С техните камъни, по тяхната глава.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 12:57
Гост

Те и Кирилова я избраха за ръководител, защото е много принципна и безпристрастна, а не защото е човек на Пепи Еврото.
Поне сега може от кумува срама, да организира публично разпределение на сигнала в присъствието на журналисти, както правят по знакови дела в съда, а не тихомълком да го даде на някой доверен човек, командирован лично от Гешев, за когото най-голямата следствена тайна по делото ще е да не се разбере името му. Като са толково смели и независими, поне да излязат с имената си.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 12:46
Гост

Верно?
Не бяха ли се строили в шпалир преди 15 дена в протест срещу неясно какво и кого след един атентат при първо подсвиркване за сбор и строй?

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:42
Гост

Нали и Кирилова е присъствала, когато Гешев е пускал незаконния запис. Тя трябва да бъде разпитана като свидетел – очевидец. Значи свидетелят по делото определя как щял да работи наблюдаващият прокурор. Доколкото ги познавам, в случая само Бойко Атанасов може да проведе безпристрастно разследване, а за наблюдаващ прокурор, определено трябва да се определи човек от провинцията.

345
345
17 май 2023 17:07
Гост

Атанасов нито е безпристрастен, нито има капацитет!

Мнение
Мнение
17 май 2023 11:19
Гост

По дефиниция няма как градска прокуратура да работи безпристрастно, защото в сайта на прокуратурата е неподписаната декларация от софийския апелативен район, в който район е и градска прокуратура. Тоест проверката трябва да бъде извършена в провинциална прокуратура. Разследване от прокурор от района на софийска апелативна прокуратура би било необективно, и небезпристрастно, предвид неподписаната декларация от софийска апелативна прокуратура. Делото трябва да бъде пратено за преценка от прокурор на село. Да-компетентен е СГС-по силата на НПК, но всеки прокурор има право да се явява във всеки съд, въпреки ,че не се прави(примерно-прокурор от Ту-Ту-тулбухин У може да се явява и в… Покажи целия коментар »

Пратете казуса на село-например в Толбухин
Пратете казуса на село-например в Толбухин
17 май 2023 11:49
Гост

Всички прокуратури от софийския апелативен район трябва да бъдат отведени-няма как да са безпристрастни, предвид неподписаната декларация от софийска апелативна прокуратура, а в прокуратурата има тежка йерархия и военно-съветски модел-няма как тази декларация да не бъзе взета предвид. Делото трябва да бъде пратено извън София-някъде ид пограничните региони. Не и в Пловдив или Варна-там са твърде свирепи, и прилагат местно право,различно от Българското-нека не бъдем жестоки. Предлагам да го пратят казуса в ОП-Ту-тулбухин(с У). Не за друго-а колкото по- на село и колкото по-далеч и по-забутано, толкова по-добре-с оглед на обективността-на село просто не разбират какво се случва с началниците… Покажи целия коментар »

Ц
Ц
17 май 2023 18:23
Гост

За Варна един член 9 предвиждам

селски прокурор
селски прокурор
17 май 2023 11:55
Гост

Предишно мнение „Делото трябва да бъде пратено за преценка от прокурор на село. Да-компетентен е СГС-по силата на НПК, но всеки прокурор има право да се явява във всеки съд, въпреки ,че не се прави(примерно-прокурор от Ту-Ту-тулбухин У може да се явява и в Перник, единствения проблем е езиковия-предвид различните местни диалекти…)“.
Аз като селски прокурор от ТО Трън към РП-Перник мога да се явя и в Толбухин, или Видин, ако ме пратят, ама тогава ще има две езикови бариери и съвсем няма да се разберем.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 11:08
Гост

Повярвахме, да! Аман от……..

Смешки
Смешки
17 май 2023 10:42
Гост

Онзи ден Кирилова засвидетества вярност на Гешев, стои му на крака в кабинета и по време на спектакъла, наречен „пресконференция“, днес СГП уверява, че много безпристрастно ще работи. Циркове

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:37
Гост

Да да каквото каже Бойко това ще е. 15 години държавата се управлява от диктатура, която умело е маскирана, като демокрация. Но демокрацията е фасадна и хартиена.

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:36
Гост

Приказки за наизвиници

Татарушан
Татарушан
17 май 2023 10:36
Гост

Има ли корабче да плува в окото?

Стоименов
Стоименов
17 май 2023 10:36
Гост

Защо ли не ви вярваме…

Kirova
Kirova
17 май 2023 10:36
Гост

Мафията така се е вързала с политиката, че няма как да ви вярваме на нищо. Всички лъмтите за пари, защтоо заплатите не са ви високи, като видите възможност да вземете няколко хилядарки и да оправдаете някой, правите го. Нали после няма да имате пари за луксозни мебели, виск стандарт и почивки на Сейшели и Малдиви.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 май 2023 10:35
Гост

Абе смях, не смях, прокурорите имат ли избор, като не знаят накъде ще задуха вятъра, затова най-разумно е да се абстрахират от политиката и да гледат да си свършат професионално работата.

Игнатов
Игнатов
17 май 2023 10:35
Гост

Аха, колкото оня тарикат от ГЕРБ, дето си направл къща за гости с Евро пари и си я ползва, като лична вила. Обче съда го оправда.

Мишев
Мишев
17 май 2023 10:34
Гост

Няма как да ни убедите, че сте безпристрастни, дори наистина да сте

Златарев
Златарев
17 май 2023 10:34
Гост

Съмнявам се.

Ранко
Ранко
17 май 2023 10:33
Гост

Опасявам се, че вие нямате понятие какво означава думата „безпристрастно“ и дали тя има почва у нас

Анонимен
Анонимен
17 май 2023 10:33
Гост

За вътрешен натиск нищо не казват. Може би защото Илияна Кирилова беше до Гешев на прословутото му изявление

Виц на деня
Виц на деня
17 май 2023 10:30
Гост

Дълбоко сме убедени! Хо-хо-хо!