Жалбите на бившия шеф на районния съд в Пловдив Иван Калибацев срещу два отказа за налагане на наказания на съдиите Деян Вътов и Татяна Маслинкова са оттеглени от временния ръководител на съда Иван Бекяров, показа проверка на „Лекс“.

Така се слага край на сагата с дисциплинарните производства срещу Вътов, чието уволнение беше искано от Калибацев на три пъти.

По отношение на съдия Маслинкова, остава едно висящо дело, се разбира от сайта на Върховния административен съд (ВАС).

Както „Лекс“ писа, срещу Деян Вътов бяха образувани три дисциплинарни производства, все по предложения на Калибацев.

По две от тях вече бившият шеф на РС-Пловдив искаше уволнението на колегата си, защото в общо седем дни не се явил на работа, два от които е бил във Висшия съдебен съвет, за да се защитава по дисциплинарни производства. Първо Съдийската колегия, а впоследствие и два тричленни и петчленни състави на ВАС отказаха да накажат Вътов (виж още тук).

Третата дисциплинарка беше образувана заради едно забавено дело – за делба на над 360 картини и други вещи между наследниците на Златю и Георги Бояджиеви с първоначална оценка от над 7.5 млн. лв. За това дело разказва самият Вътов в сигнал за оказан спрямо него натиск от Калибацев като изтъква, че с месеци не е успял да намери вещи лица, които да оценят картините (виж повече по темата тук).

В края на септември м.г. СК на ВСС отхвърли предложението на Атанаска Дишева съдията да бъде наказан със „забележка“ и така приключи и третата дисциплинарка срещу него.

Иван Калибацев обжалва отказа на колегията пред ВАС.

На 14 декември м.г. обаче изтече вторият му мандат като ръководител на РС-Пловдив и Съдийската колегия определи за и.ф. председател наказателния съдия Иван Бекяров.

На 18 януари т.г. Бекяров е внесъл молба във ВАС, с която оттегля жалбата и иска делото да бъде прекратено.

И тричленен състав на ВАС с председател Николай Гунчев и членове Хайгухи Бодикян (докладчик) и Стела Динчева прекрати делото, като посочи: „Настоящият съдебен състав като установи, че молбата за оттегляне е надлежно подадена при условията на чл. 155, ал. 3 от АПК и съдържа ясна воля на подателя за прекратяване на производството, намира, че същата следва да бъде уважена“.

Що се отнася до съдия Татяна Маслинкова – срещу нея има две дисциплинарки.

Първата е за нарушения на трудовата дисциплина като в предложението си Иван Калибацев посочваше девет дати през ноември 2021 г. и седем през януари 2022 г., в които тя е закъсняла за работа. Бившият шеф на РС-Пловдив твърдеше още, че съдийката не се явила на работа два последователни дни през декември 2021 г., два пъти по два дни през януари 2022 г., както и на 9 и 29 ноември 2021 г., 18 януари, 27 януари и 15 февруари 2022 г. Заради това Калибацев искаше уволнението на Татяна Маслинкова.

И в този случай Съдийската колегия отказа да наложи наказание като решението беше потвърдено от тричленен състав на ВАС (виж тук).

Калибацев обжалва пред петчленен състав на съда.

На 15 януари обаче и.ф. шефът на съда Иван Бекяров подава заявление във ВАС, в което посочва, че е оттеглил пълномощията от адвокатското дружество, наето за осъществяване на процесуално представителство и защита пред петчленния състав. Наред с това Бекяров оттегля и жалбата и моли ВАС да прекрати делото.

С разпореждане на председателя на Шесто отделение на съда Сибила Симеонова молбата му е уважена.

Съгласно разпоредбата на чл. 214, ал. 1 АПК, оспорващият може да оттегли оспорването или да се откаже от него изцяло или отчасти до приключване на касационното производство. В случая са обективирани нормативно установените предпоставки на цитирания текст – подадено е писмено заявление за оттегляне на касационната жалба, като волеизявлението е направено лично от касационния жалбоподател. Оттеглянето е предприето в рамките на висящо касационно производство. Налице е едностранно разпореждане с предмета на делото, което води до десезиране на съда от разглеждането на спора по същество“, пише съдия Симеонова.

По отношение на втората дисциплинарка срещу Татяна Маслинкова, жалбата не е оттеглена.

На 18 октомври 2022 г. Маслинкова е наказана от Калибацев със „забележка“ за бездействие, довело до забавянето на две граждански дела.

През февруари 2023 г. Съдийската колегия потвърди наказанието, но преди два месеца тричленен състав на ВАС го отмени като прие, че по едно от делата е изчислен грешно срокът на забавата, а по второто – на Маслинкова е вменено нарушение, което е изцяло несъставомерно (виж повече тук).

Иван Калибацев обжалва пред петчленен състав като вече е образувано и насрочено дело във ВАС.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Fenka
Fenka
12 февруари 2024 18:21
Гост

Кърапчев с голям х*й, а Калибацев тънкопишковец, за това е всичко

Някой си
Някой си
12 февруари 2024 21:12
Гост

Ти си ги пробвала и двамата ли… аман от бокл*чаци в тоя РС пловдив….

Асенов
Асенов
12 февруари 2024 17:09
Гост

Този Калибацев е изключително конфликтна личност.

487tan
487tan
12 февруари 2024 16:35
Гост

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим–– https://use.my/azalfa

Dred
Dred
12 февруари 2024 15:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Запознат
Запознат
12 февруари 2024 13:57
Гост

На Маслинкова също е оттеглена жалбата, но тук обжалва и ВСС

Мануал
Мануал
12 февруари 2024 12:57
Гост

Аман от Калибациев.

Лозсн
Лозсн
12 февруари 2024 17:10
Гост

Постоянно да рови нещо. Не миряса!

Кирчев
Кирчев
12 февруари 2024 12:56
Гост

Добре е, че тия глупости приключиха

Дамянов
Дамянов
12 февруари 2024 12:54
Гост

Леле на пъпа ни излезе тоя госпдин от РС Пловдив

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 12:54
Гост

Е, ще видим дали няма по друг начин да се прояви Калибациев.

Лазар
Лазар
12 февруари 2024 17:11
Гост

А, със сигурност ще си намери

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 12:54
Гост

Еми той като видя, че няма да му минат комплексарските жалби и ги е оттеглил

Кукуригу
Кукуригу
12 февруари 2024 23:34
Гост

Кой той?

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 12:53
Гост

Ох сложиха край най-после

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 12:53
Гост

Хлъзгава работа

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 12:50
Гост

Калибациев отново

Димо
Димо
12 февруари 2024 17:11
Гост

Се прояви. 🙂

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2024 12:48
Гост

Ужас

Бре,бре
Бре,бре
12 февруари 2024 18:43
Гост

Този нарцис Калибацев какво ще прави сега, като не е началник…

Васил Гатов
Васил Гатов
12 февруари 2024 20:40
Гост

Не го мислете вие Калибацев, глупаци прости. Само да се сформира Вишия прокурорски съвет и ще видите как ще стане член там. Избран от парламента.

Възмутен
Възмутен
13 февруари 2024 16:46
Гост

Докато тъща му е във ВСС нищо лошо няма да му се случи, но и едва ли ще пробие напред в кариерата. Опитва много пъти и даже тя не можа да го натика заради слабото му и некадърно представяне. за мен е по-интересно какво ще стане със съдиите, които изпълняваха поръчките му и делата се решаваха както той каже. Какво ще стане с адвокатите, върху които имаше чадър и несправедливо печелеха дела без да си мръднат пръста за защита и въпреки категоричността на закона. В РС Пловдив няма начин дя се спечели дела ако адвокатите и съдиите на Калибацев са… Покажи целия коментар »

Чак пък толкова
Чак пък толкова
13 февруари 2024 22:18
Гост

Ееее все пак РС е първа инстанция; какви дела е уреждал дето не са ходили на инстанционен контрол???