Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.

Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите. И двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК), за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост (чл. 387, ал. 4 от НК), което се наказва с до 5 години затвор.

Първоначално разследването на военната полиция показа, че усложнените условия, включително нощното пилотиране с ориентиране само по приборите на таблото, е довело до зрителна илюзия у пилота, че мишената за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В действителност е бил в сравнително плоско пикиране и стрелбата по мишената е извършена на фона на морето. В доклада на военната полиция се казваше още, че съпътстваща причина за трагедията е и неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака, при положение че скоростта на падане на мишената се е увеличила. „Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака“, се обясняваше в доклада.

След това от прокуратурата обясниха, че полк. Орлов не е трябвало да позволява на пилота да стреля по мишената, тъй като е трябвало да предвиди, че няма да има време да излезе от атаката. Според експертите минималната височина, до която пилотът може да сниши, за да порази падаща мишена и след това да има време да излезе безопасно от атаката, е 4000 м. Валентин Терзиев обаче е получавал указания да слезе и на 2000 м, а в крайна сметка е изстрелял ракета, когато е бил само на 1433 м от морската повърхност, след което се е разбил.

Преди два месеца обаче от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни.

Постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването не беше публикувано, но според „Сега“ в него се казва, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета – дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето. Освен това се казвало, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност.

Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са извършили престъпленията, за които бяха обвинени, след което разследването беше прекратено.

Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен с докладчик полк. Воля Кънев, показа проверка на „Лекс“. Определението също не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.

Прокуратурата пък не е съгласна с извода на първоинстанционния съд, че „в конкретния случай следва да се обсъди въпросът дали смъртта на м-р Терзиев не се дължи на обикновена непредпазливост, тъй като извършването на занятие или друга правно-аргументирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при която настъпи съставомерен резултат съставлява престъпление по чл. 123 от НК“.

Държавното обвинение настоява, че смъртта на Терзиев е настъпила при изпълнение на служебно поставена му задача в качеството му на пилот с нужната подготовка при определени нормативни правила и затова иска военно-апелативният съд да отмени определението на първата инстанция.

За да отмени постановлението за прекратяване, съдът в Сливен е приел още, че от него не става ясно дали делото е прекратено, защото деянията не са извършени или защото не представляват престъпления. Според съда разследващите е трябвало да назначат и допълнителна експертиза за определяне на минималната височина, на която пилотът е можел да изпълни упражнението. В тази връзка пък от държавното обвинение посочват, че действащите към 2021 г. правила установяват, че при упражнение на стрелба при парашутна мишена, минималната височина, която се разрешава от ръководителя на стрелбите е 2000 метра.

Военно-апелативният съд още не се е произнесъл окончателно за съдбата на разследването, а е върнал делото на съда в Сливен заради пропуски в администрирането при уведомяването на страните.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Konou
Konou
06 март 2024 15:06
Гост

hy you will find this tool amazing as this tool can unlock paid gaming apps on android. Check this website

DiskoonTha
DiskoonTha
06 март 2024 15:05
Гост

How can a Roblox user add extra functionality to their gameplay with twishthe Delta executor official website?

markinson
markinson
27 февруари 2024 13:45
Гост

Gamers are curious to boost their level in Roblox games. How can a Roblox user add extra functionality to their gameplay with the help of the Delta executor website?

weejay rane
weejay rane
07 февруари 2024 9:19
Гост

delta executor website is the Roblox game agent for those players who are wish to partake in their leisure time which allows to a different scope of qualities and options

Krnl
Krnl
17 януари 2024 16:12
Гост

Download the latest version of Krnl for PC Windows 11/10 or Windows 8.1/7 from this page. On this page we provide the latest krnl application. With it you can enjoy the best features of Roblox games with Roblox exploit scripts.

Normally KRNL uses a key system and we help you find the keys. Let’s take our time and check it out.

BeeTV Apk
BeeTV Apk
17 януари 2024 16:07
Гост

BeeTV offers a variety of movies and TV shows available on multiple platforms including Android and iOS. It is a free and easy-to-use app that does not require you to create an account and is easy to view without any ads. Updates are carried out regularly to keep the database up to date and consistent.

Blink Streamz
Blink Streamz
17 януари 2024 15:53
Гост

If you want to stream hundreds of TV channels from different countries on your smartphone, get the latest version of BLINK STREAMZ . Yes! It is an all-in-one app for all media lovers to watch live channels like sports, movies, dramas and more. As with any live streaming app, you can suggest new movies, media or dramas to the app developer. Also, the most unique feature of the app is that you can change the link. For example, if a page is unavailable for broken links, you can easily change the link to that page. This method ensures that you… Покажи целия коментар »

flixeon
flixeon
22 декември 2023 7:58
Гост

Well, it’s acceptable, considering that the reason for the person’s departure hasn’t been determined. Flixeon APK

liza memozi
liza memozi
29 ноември 2023 5:40
Гост

Those interested in demonstrating their skills will find vex 3 to be an excellent option, as its design is both challenging and visually appealing.

Кики
Кики
24 ноември 2023 14:09
Гост

Каквото и да стане, няма да върнат човека.

Златимир
Златимир
24 ноември 2023 13:18
Гост

Ще разследват през пръсти

Христо
Христо
24 ноември 2023 14:03
Гост

Както до сега явно.

Любенов
Любенов
24 ноември 2023 13:18
Гост

Прокуратурата ни е позорна

Венцислав
Венцислав
24 ноември 2023 13:17
Гост

Браво на военен съд! Там се работи нормално

Харизанов
Харизанов
24 ноември 2023 13:17
Гост

На сила хубост не става. Щом прокуратурата е прекратила всичко, а сега съда я кара да продължи, то е много вероятно да не си свърши работата като хората

Рики
Рики
24 ноември 2023 14:04
Гост

За кой ли път ще претупа.

Кристов
Кристов
24 ноември 2023 13:16
Гост

Еми ще видим и това до какво ще доведе, защото явно на родната прокуратура не и се работи

Щерев
Щерев
24 ноември 2023 14:05
Гост

Освен ако няма нещо, което я касае лично.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 13:16
Гост

Време е за нова прокуратура значи

Димо
Димо
24 ноември 2023 14:06
Гост

Отдавна даже.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 13:13
Гост

Ами редно е. Предвид, че не е установено защо човека си отиде.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 13:13
Гост

Прокуратурата ни защо е толкова заспала? Защо така на всички там не им се работи?

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2023 13:13
Гост

Дай и на родната прокуратура да прекратява разследвания

Заки
Заки
24 ноември 2023 14:08
Гост

Толкова си може явно.