Кандидатът на местната коалиция Продължаваме промяната – Демократична България и Спаси София Васил Терзиев е първи на местните избори за кмет на София с 31,8%, показват окончателните резултати от Централната избирателна комисия (ЦИК).

На второ място е Ваня Григорова, зад която са леви партии, начело с БСП, която получава 21,6%, а кандидатът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян остава трети със 17,8%. Това означава, че ГЕРБ губи кметското място в София след 18 години управление.

При окончателни резултати от ЦИК, за пореден път кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ печели на първи тур, като резултатът му е над 60%. Балотаж няма да има и в Стара Загора, където подкрепеният от ГЕРБ кмет Живко Тодоров събира над 55% от гласовете.

В Перник досегашният кмет Станислав Владимиров категорично печели на първи тур с рекорден резултат от почти 80%.

Идентичен резултат има и в Ямбол, където досегашният кмет Валентин Ревански печели над 79% от гласовете. Той е издигнат от „Пряка демокрация“ и подкрепен от ГЕРБ.

Сигурен е вторият тур за кмет на Варна, където досегашният градоначалник Иван Портних получава с 26,5% от гласовете, а на балотаж отива кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев, който събира 21,6%.

В Пловдив издигнатият от ГЕРБ Костадин Димитров с 33,ю74% ще се изправи на балотаж срещу Ивайло Старибратов от ПП-ДБ със 17,9%.

Досегашният кмет на Русе Пенчо Милков от БСП печели първия тур с 37% и ще спори в неделя срещу кандидата на ГЕРБ Иван Иванов, който има 15,3%.

Местните избори преминаха в сянката на скандалното отменяне на машинното гласуване, което се случи в деня за размисъл. Това доведе и до забавяне на процеса на гласуване в много секции, след като председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова разпореди изрично прибиране на всички машини, но никой в ЦИК не се сети да нареди поставянето на повече паравани, след като всички ще гласуват с хартиени бюлетини.

Комисията увери на вчерашното си заседание, че са осигурени хартиени бюлетини за абсолютно всички имащи право на глас, но вместо това днес имаше куриозен случай на свършили бюлетини и разпечатване на копия на принтери.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тодор
Тодор
30 октомври 2023 21:19
Гост

На проактивните проститутки им остана сал’ една София, и то балотаж.. айде машините обратно, борбата е велика- дали те, или герберастите са по-големи американци 🙂 В посолството потриват ръце- България на колене!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 13:19
Гост

Специално за изборите ме пуснаха в отпуск от 4-ти километър, за да правя психоанализ на кандидатите и издигналите ги партии. Следвайте ме за още безпристрастни коментари.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 13:22
Гост

А аз си мислех, че твоето е само деменция

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 12:18
Гост

Нека направим един бърз анализ на заглавието и защо то служи за ефективен инструмент за политическа пропаганда, тъй като набива на очи и се чете най-много: 1. „ГЕРБ губи София“ – важно е партията (най-накрая) да се свърже с думата „загуба“, защото главната мантра на ББ е да твърди, че формацията му печели, а и по места все още са силни. 2. София-Васил Терзиев – употребено е тире, за да се внуши пряка връзка и дори идентичност между лицето и столицата, макар че е спорно доколко „София“ буди повече патос от „столицата“, която обаче се пише с малка буква и… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 12:21
Гост

Добавка: По т.4 „балотаж“ асоциативно звуково се свързва с балон, спукан балон и т.н., така че е удачен избор за принизяване на този кандидат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 12:25
Гост

Добавка: По т.2 София с главна буква „отделя“ града от предходните управляващи и намеква за ново начало под вещото водачество на лицето с двете му имена Васил Терзиев, завършващ текстово светата тройца с главните букви – градът и неговият началник.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 12:34
Гост

Добавка (последна): По т.1 ГЕРБ „губи“ (не загуби, както е правилното) е несвършена форма на глагола, защото се иска акцентът да падне върху процеса на упадък и деградация на цялата партия в столицата и в отделните региони; да не говорим, че става дума само за кмета, а не за целия общински съвет, стоящ по-горе в йерархията на местната власт.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 16:08
Гост

Подозрително много прилича на парламентарните избори. ГЕБР спечели но отстъпи властта на ПП-ДБ. Сега Терзиев е първи , а трябваше да управлява ГЕРБ чрез Хекимян. Тогава ГЕРБ спечели с машинен вот, сега ПП-ДБ с хартиен. Това беше целта на интрирагата завъртяна от ДАНС и протестите в деня на размисъл. Много елементарен пиар. Сглобката се възпроизвежда и на местно ниво.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 11:14
Гост

След дългогодишното управление на ГЕРБ, при което цареше стабилност в държавата, и бурното развитие на София, която се превърна в модерен европейски град, жълтопаветниците се хванаха за ремонта на жълтите павета и проведоха очерняща предизборна кампания, резултатът от която е налице.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
30 октомври 2023 19:44
Гост

Бухале, ти ще направиш невъзможното, само и само да похвалиш ГРОБ за еврейско разрушаване на България. Помня как един мухобойко се кълнеше, че ще изкара пълен мандат като кмет, а пък после не го изкара. Помня как една стрина, назначена за кметица, почна оня безполезен ремонт на Лъвов мост, за да има пари за изборите, за сметка на ремонта на дупките в крайните квартали. Няма разлика ГРОБ или умно-красивите, и едните, и другите работят срещу интересите на България. Даже последните в стремежа си да преборят първите се съюзиха с тях – „кой ще се бие с мен? кой ще се… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 октомври 2023 14:19
Гост

Горното не е писано от мене, но това са рисковете на анонимизираното коментиране, а за ГЕРБ не ги хваля, просто съм емоционално фрустриран от високото самочувствие на ППДБ, некореспондиращо с реалните качества, които притежават и така приличат повече на натегачи-комсомолци, отколкото сериозна партия с идеи.

!!!
!!!
30 октомври 2023 9:58
Гост

Пълен провал за тиквената мафия в София!

Така е
Така е
30 октомври 2023 10:00
Гост

В София хората са интелигентни и купеният вот е несравнимо по-малък от този в провинциалните крепости на ГЕРБ и ДПС, където калинки и крепостни селяни крепят мафията и местния феодализъм.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 10:44
Гост

Хората в София са толкова интелигентни, че на балотаж отиват Държавна сигурност и БСП… Не сме народ, а мърша

“Доброто” ДС
“Доброто” ДС
30 октомври 2023 9:12
Гост

И какво стана? Терзиев едва се закрепва с 30 % от 30 % гласували. А уж щеше да печели още на първи тур. Пълен провал е този сламен човек за Синя София. Опомнете се още има време

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 9:01
Гост

ДС се завръща на бял кон в сърцето на България, въпросът е дали наивността на столичани да изперат фамилия Терзиеви с предоставянето на младия техен представител официален държавен пост, висша публична длъжност прокарваща пътя му към върховете на властта, няма да доведе до морално алустриране на агентурния апарат на комунистическите служби за сигурност и преодоляване на елемента с техните престъпления, които много удачно се обощават с със абстрактния закон за режима, а не индивидуално, каквато трябва да е отговорността според пеналистичната наука? Само у нас се правят замазка на замазката в името на червените родове, изведнъж посинели през годините на… Покажи целия коментар »

Проскубания гербераст
Проскубания гербераст
30 октомври 2023 9:54
Гост

Затова всички да гласуваме за Свинята и Тиквата, които нямат нищо общо с ДС, мутрите и мафията!

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 8:24
Гост

БРАВО СОФИЯ! ЗАВИЖДАМ ВИ БЛАГОРОДНО!

Манипулатор
Манипулатор
30 октомври 2023 7:14
Гост

ВЪПРОС ДО ДЕСНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ В СОФИЯ: Искам да попитам десните избиратели-защо не подкрепихте Вили Лилков за кмет. Десен кандидат, качествен, образован, „чиста “ автобиография, последователни възгледи, разпознаваема фигура, добра политическа платформа-в интерес на София-ако изобщо сте я чели. Недостатъци-слабата кампания, очевидно поради малкото финансиране-вижте из София-почти няма негови плакати, малък достъп до медиите. И какво от това-десните избиратели от шаренкото ли се влиете- от плаката, или мислите с главите си? Изборите минаха, Вили Лилков -е с около 5 процента, и няма да е на втори тур. Обяснете ми какво не му харесахте на Вили Лилков, че не го подкрепихте(да подчертаем-… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 7:24
Гост

(Искрено и лично:) А да-да „поздравя“ избирателите от един град като село от шоплука… Избрахте си същия кандидат-като преди, явно си го харесвате-има смазваща победа на първия тур… Само доказвате теорията за стокхолмския синдром-селото ви е западащо, поради зле работеща местна власт, и пак си го избрахте. Да ви е честито… „The judges will decide (will decide) The likes of me abide (me abide) Spectators of the show (of the show) Always staying low (staying low) The game is on again (on again) A lover or a friend (or a friend) A big thing or a small (big or small)… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 октомври 2023 9:05
Гост

Не е млад, красив и успешен IT бизнесмен, а и в София не пребивават само представители на „градската десница“, отделно обществената памет е потресаващо кратка – то масите не помнят какво е станало преди 6 месеца, Вие искате да се дълбае 30+ години назад. Снишаването на компрометираните личности е класическа схема – Терзийчо го направи и успя, ДП е на път да повтори този успех, защото е редно да си припомнинм, че майка му е пророкувала, че съдбата е отредила голямото момче да бъде премиер един ден!

Проскубания гербераст
Проскубания гербераст
30 октомври 2023 9:55
Гост

Лилков е подлога на престъпната шайка ГЕРБ-ДПС, чиято основна цел е да разсее вот от ПП-ДБ. Но в София за щастие герберастите и други подобни олигофрени не са мнозинство и затова подлогата не проби.

до 30 октомври 2023 9:55
до 30 октомври 2023 9:55
30 октомври 2023 12:26
Гост

По тази логика ПП-ДБ, разсейват и отнемат вота на автентичните сини избиратели -на Лилков.

А да-вече Държавна сигурност от добрите ли стана?

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 6:58
Гост

Избирателите на ГЕРП, отвратени от липсата на машини не са гласували. Нищо, ако като отменят-нали за това вие протестариата, изборите, ще получат втори тото шанс. xnx

Адвокат
Адвокат
30 октомври 2023 1:00
Гост

Трябва да дойдат на власт нови хора, които са чужди на далаверата.

За съжаление досегашното поколение – това са родените 1960 г. имаха една черта – невидели лъскав животи и алчни да наваксат.

Иван Костов продаде сума ти предприятия – с такова мислене.

Не ни беше лесно на българите с такива подобия, обаче дойде и нещо прогресивно.

insbpgkrflbxi
insbpgkrflbxi
29 октомври 2023 21:50
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: ––> https://lmy.de/keto

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 21:38
Гост

Спокойно! Държавна сигурност си знае работата!

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 10:11
Гост

Да, точно съобразно най-добрите традиции на ДС гръмна измисления скандал с машините ден преди вота, така че дори съдът да не може да се произнесе по скандалното решение на ЦИК

По-добре за гъби
По-добре за гъби
29 октомври 2023 21:11
Гост

Софиянци ще избираме между Петър Младенов и Цола Драгойчева.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 10:12
Гост

Ако няма някой гербераст или „независим“ журналист на балотажа – по-добре за гъби, нали?

Синя София е мъртва
Синя София е мъртва
29 октомври 2023 21:09
Гост

Балотажът в София ще е между доброто ДС и по-доброто ДС… Отврат!

Алооооу синия-що не гласува за Вили Лилков?
Алооооу синия-що не гласува за Вили Лилков?
30 октомври 2023 7:05
Гост

ПИТАНЕ ДО СИНЯ СОФИЯ

Алооооу-Синята София-ми да бяхте гласували за Вили Лилков бе. Имахте алтернатива, имахте десен кандидат! Образован, възпитан, с качествен бекгаунд, категорично чист и неопетнен, десни възгледи, разбира се-кампанията му беше слаба(вероятно поради малко средства за предизборна кампания-каквато реално нямаше проведена)-малко плакати, малко изборни клипове, мижав достъп до медиите-да пишам-вие от плакатите ли се влияте, от шаренкото-как да гласувате-що не го подкрепихте? Точно сините-имахте избор.

Съсвсем сериозно питам-защо вие десните не гласуавахте за Лилков? Какво не му одобрихте?

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 10:13
Гост

Подлога на Тиквун Банкянски. Точка.

Падение
Падение
29 октомври 2023 20:46
Гост

Софиянци ще избират на балотаж между един богат комунист и един желаещ да забогатее комунист ! Честито !

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 10:14
Гост

А кмет можеше да е най-независимия (според герберастките разбирания) журналист! Ама ей на – по-прости от жителите на София няма!

Васко Ухото
Васко Ухото
29 октомври 2023 20:23
Гост

След повече от 30 години София ще се върне там, откъдето почна – в хватката на ДС. Няма бъдеще за тази държава.

има такова животно
има такова животно
29 октомври 2023 20:12
Гост

Митко Николов и Живко Тодоров са доказателство, че може да си добър кмет, въпреки партията си и показателно печелят на първи тук

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 20:11
Гост

Алооо, варненци, пловдивчани, събудете се

хак да му е
хак да му е
29 октомври 2023 20:09
Гост

Хак да му е на Хекимянката, дето се продаде на ГЕРБ, скандалът с машините мобилизира софиянци

7878
7878
29 октомври 2023 20:13
Гост

Колко пък да ги е мобилизирал, активността е ниска според мен.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
29 октомври 2023 20:09
Гост

Щом София не може да избере кмет на първи мандат след апокалипсиса до момента, това само показва грешката с Терзиев.

сглобката
сглобката
29 октомври 2023 20:11
Гост

Ще видим ако ГЕРБ не са втори, дали ББ ще призова да се гласува за Терзиев или за Григорова, доста интересно се очертава

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 11:18
Гост

Е едните го перат, а другите са му реална опозиция, а не „маркетингова“. Кое да иззбере?

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 20:09
Гост

Дано Григорова да е на балотаж, напук на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 20:08
Гост

Как може варненци отново да гласуват за Портних, че той е Данчето в панталон

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 20:06
Гост

Да се надяваме на втория тур да има машини

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 20:10
Гост

Ако има съд на място, машини трябва да има

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2023 20:05
Гост

Софиянци се мобилизираха, но не достатъчно