Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) призоваха прокурорите от окръжната прокуратура в Благоевград да се кандидатират за поста административен ръководител. Според кадровиците районът на ОП-Благоевград е особено тежък и заради това тя трябва да бъде оглавена от местен човек, запознат с проблемите.

Призивът беше отправен днес след изслушването на единствения кандидат за окръжен прокурор на Благоевград Марио Томов от Софийската градска прокуратура.

Той получи подкрепа само от Стефан Петров, който заяви, че гласува за него единствено заради смелостта му да участва в процедурата. „Фактът, че няма кандидати от ОП-Благоевград за мен означава, че там има проблем. Не може от една такава голяма прокуратура, която включва митници, граници с държави от ЕС и кандидати за ЕС да няма кандидати. Това не говори добре за самата ОП-Благоевград. С такава голяма окръжна прокуратура човек с пет-шест години прокурорски опит и то не в ОП-Благоевград трудно би се справил. Ще го подкрепя само за смелостта му“, заяви Стефан Петров.

Останалите петима присъстващи кадровици гласуваха срещу избора на Марио Томов.

Огнян Дамянов посочи, че ОП-Благоевград може да бъде определена в топ пет на прокуратурите с оглед местоположението, броя на магистратите и специфичните проблеми като много граници, голяма територия и особености в района.

Ръководителят на тази прокуратура трябва да е човек, който има дългогодишен опит като прокурор, най-малкото да има и някакъв административен опит. Много добро решение би било да е човек от същата тази прокуратура“, посочи Дамянов и изтъкна, че Томов не отговаря на тези изисквания и заради това няма да го подкрепи.

Йордан Стоев се присъедини като добави, че в изложението на Томов не е чул нищо за проблемите в ОП-Благоевград, а такива имало, както знаели членовете на колегията. Освен това Томов нямал пряка връзка с тази прокуратура и нямал административен опит.

Поради липсата на голям опит и защото не познава работата на ОП-Благоевград Светлана Бошнакова също заяви, че няма да гласува за Томов, който е обвинител от 2016 г.

Наистина районът на окръжната прокуратура в Благоевград е важен не само за самата прокуратура, но и за държавата. Това е специфичен район, всички териториални отделения са на около 100 км от прокуратурата-майка. Специфика има не само на окръжно ниво, но и по райони – има граници, курорти, обичаи на хората, които живеят там, и най-малкото човек трябва да ги познава, за да е полезен, а още повече – да е ръководител. Народопсихологията е по-особена, дори и да си роден там, е по-добре да си израснал там като магистрат“, каза на свой ред Евгени Иванов.

За него бил непонятен фактът, че няма кандидати от ОП-Благоевград.

Това ме изненада. Ако колегите искат прокуратурата да продължи да се развива, трябва сериозно да си помислят кой искат да е техен шеф. Това е като лек призив към тях. Те винаги са имали собствено мнение и се надявам при следващия избор да има повече кандидати и то все от там“, добави Иванов.

С 1:5 гласа ПК на ВСС не избра Марио Томов за окръжен прокурор на Благоевград.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не е от нашите
Не е от нашите
08 октомври 2023 22:18
Гост

Мнението на тези от ПК е опорочено. Видно е, че кандидата не е техен човек, иначе щяха да запеят друга песен. Явно чакат Д. Каназирева….
По същия начин отсвририха 28 честно класирани кандидати в конкурса за прокурори в районните прокуратури. ПК само уронва престижа на съдебната система. Дисциплинарки за членовете и на
борсата

Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:27
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 октомври 2023 10:43
Гост

И за какъв дявол някой да го прави, за да стане с*л****к на лицето ББС ли?
*нямам предвид телевизията Би Би Си.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 17:19
Гост

Мдаа, Сарафов май ще стане генерал без армия. Прогнозирам липса на интерес и по други конкурси за административни ръководители.

Стоил
Стоил
04 октомври 2023 23:26
Гост

Напълно очаквано е Марио Томов да не бъде избран за окръжен прокурор на Благоевград.

Чочо
Чочо
04 октомври 2023 23:22
Гост

Изключително важно е точно този съд да има ръководител.

Кефал
Кефал
04 октомври 2023 20:33
Гост

Марио Томов май наистина си беше повярвал,че ще го изберат за окръжен прокурор на Благоевград.
Не бива да се забравя,че той беше разследващ полицай в Благоевград и има твърде кратък стаж като прокурор. Освен това е родом от гр. Петрич,а в Благоевград такива хич не ги долюбват…
Нещо повече – колегите му споделят,че не блести с високи правни познания,нито има постигнати успехи по водени от него дела.
Очакван резултат.
Дано поне колегата осъзнае наивността си…

Днес Рожден Ден празнува
Днес Рожден Ден празнува
04 октомври 2023 16:27
Гост

любимия преподавател на поколения студенти- проф. Георги Петков Близнашки (1956)-български учен, юрист, политик, министър-председател на Република България, професор по Конституционно и Парламентарно право в редица български университети. Роден на 4 октомври 1956 г. в село Скравена, Ботевградско. През 1982 г. завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. От 1983 г. е асистент по Конституционно право в същия факултет. Съветник е в Комисията по духовенството и вероизповеданията при ЦК на БКП в периода 1986-1989 . От 1988 г. е доктор по право. Доцент от 2004 и професор от 2009 г. Специализирал е в Русия, САЩ, Англия и Испания. Почетен легионер… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:57
Гост

За него бил непонятен фактът, че няма кандидати от ОП-Благоевград.

Еми няма. Вие в Благевград бил ли сте скоро? Поредния тъп и безличен град. Кой човек с пари ще живее в Благоевград за постоянно? Няма такъв. Ако е специалист си събира багажа и си бяга я в Пловдив, я в София. От там му е близо до Благоевград, но за уикендите. През седмицата си седи в хубавия град. Благоевград и Станке Димитров са едни дупки. С извинение.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:55
Гост

Да бе да ей сега ще стане

Кирил
Кирил
04 октомври 2023 23:23
Гост

Ще има да си почакаме.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:55
Гост

Явно Марио, ама Тонов не е годен за окръжен на Благоевград

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:55
Гост

Подайте един кренвирш на Сарафов, моля

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:54
Гост

Ох и те като се трогнат

Заки
Заки
04 октомври 2023 23:24
Гост

Пълни глупости!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:44
Гост

Прекрасно е. Те веднага ще се навият

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:44
Гост

Ами да се надяваме, че ще го послушат

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2023 15:43
Гост

Няма хора

Симеон
Симеон
04 октомври 2023 23:24
Гост

Разбираемо е.