Лекарят от Пловдив Иван Димитров е окончателно оправдан за убийството на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха преди шест години.

Това стана ясно, след като Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила (виж тук) последното решение на апелативните съдии в Пловдив, с което Димитров беше оправдан.

Той беше подсъдим за това, че е застрелял и убил Джевизов при превишаване пределите на неизбежната отбрана, след като мъжът е влязъл в дома му. Инцидентът се случи на 2 март 2018 г. през нощта в Пловдив. Безспорно прието от всички инстанции е, че в тази нощ д-р Димитров е бил сам в дома си в жилищна кооперация, която имала собствен двор и гаражи в него. От жилището си той видял, че свети лампата в гаражната клетка, която ползвал за работилница, но след известно време забелязал, че тя вече е изключена, но пък вратата е открехната.

Решил, че се извършва кражба и тръгнал към гаража, като взел заредения си пистолет, за който нямал разрешително. В гаража в този момент бил скрит Джевизов, който бил подготвил предмети, които искал да изнесе. Още при влизането лекарят забелязал движение и насочен юмрук към лицето му, при което се отдръпнал назад. В този момент крадецът се насочил към него и хвърлил нож, с който го ранил в крака. След това лекарят стрелял във въздуха и предупредил крадеца да се предаде с думите: „Стой, полиция! Легни на земята!“.

Джевизов обаче отговорил със замахване с друг предмет и точно в този момент Димитров отново стрелял, вече към нападателя. След изстрела крадецът се скрил обратно в гаража, а лекарят му казал да излезе и да се предаде. Вместо това, Джевизов се засилил срещу него, псувайки, като държал рекламна табела и заплашвал да го заколи. Лекарят стрелял отново, но нападателят не се спрял и хвърлил по него табелата и го ранил в дясната ръка. След това крадецът избягал и по-късно беше открит мъртъв върху капака на автомобил.

Междувременно пък лекарят извикал свой приятел, на когото разказал за случилото се и тръгнали да търсят крадеца. След като не го намерили Димитров се прибрал в дома си, а после изхвърлил пистолета, с който стрелял.

За притежанието на незаконното оръжие лекарят вече беше осъден условно на две години затвор и в тази част присъдата му влезе в сила, като спорно остана единствено осъждането за убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално окръжният съд в Пловдив оправда Иван Димитров по обвинението за убийство, но апелативният съд върна делото. След това първата инстанция отново оправда лекаря, но апелативните съдии отмениха присъдата и признаха лекаря за виновен, че умишлено умъртвил Джевизов при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Той беше осъден условно на две години и половина затвор. Преди две години обаче ВКС отмени присъдата, като не видя мотиви за осъждането и върна делото за ново разглеждане.

При третото разглеждане апелативният съд в Пловдив напълно потвърди присъдата на първата инстанция, а делото стигна отново до ВКС след протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители.

В крайното си решение върховните съдии отбелязват, че оплакванията в протеста и жалбата са за това, че не са съгласни с извода, че убийството е било извършено при условията на неизбежна отбрана. Пред ВКС прокуратурата и частното обвинение твърдят, че не е имало нападение срещу лекаря, че Джевизов не е насочвал юмрук към главата му, не е хвърлял нож и метална табела по него, а той сам се е наранил.

Върховните съдии обаче напомнят, че такова е обвинението, което прокуратурата е повдигнала на д-р Димитров и той не може сега да бъде осъден по по-тежко обвинение от това, за което е пратен на съд. ВКС напомня, че прокуратурата е можела да измени обвинението по-рано, но съдилищата са обвързани от рамките, поставени от нея.

„Иначе казано, дори съдът на съдебното следствие да установи, че фактите обосновават наличието на по-тежка квалификация, няма правомощие да я приложи при постановяване на съдебния си акт. Прокурорът в хода на първоинстанционното съдебно следствие не е изменил обвинението в по-тежко, поради което предходните инстанции са останали обвързани от рамките на формулираното в обвинителния акт обвинение, а именно, че деянието е осъществено при условията на неизбежна отбрана“, пояснява съдебният състав на ВКС.

Според върховните съдии правилно предходната инстанция е приела, че Димитров е имал законово право да се защити от непосредственото, противоправно нападение на Жоро Джевизов и правилно е преценила, че е имал право да използва пистолет, след като нападението е станало през нощта, при заварване на непознат по време на кражба, който е влязъл чрез взлом в имота му, опитал се е да го удари с юмрук, а след това хвърлил по него нож.

„Отчитайки посочените обстоятелства, контролираният съд е изложил подробни и изцяло законосъобразни доводи в подкрепа на извода си, че с действията си подсъдимият не е превишил пределите на неизбежната отбрана“, се казва в окончателното решение на ВКС.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юлиян
Юлиян
18 октомври 2024 17:12
Гост

Като няма кой да го задържи, ще ходи да краде. А после ще съдят собственика, че се е защитавал.

Мишо
Мишо
18 октомври 2024 17:07
Гост

A, не бе! Ще го гледа как го краде.

Възмутен
Възмутен
18 октомври 2024 17:06
Гост

До къде стигнахме? Сами да ае пазим.

Стоил
Стоил
18 октомври 2024 17:05
Гост

Да им имам обвиненията на прокуратурата.

Чавдар
Чавдар
18 октомври 2024 17:01
Гост

Браво за решението!

Малина
Малина
18 октомври 2024 16:54
Гост

Позорно е да нвмаме правораздавателни органи

Елисавета
Елисавета
18 октомври 2024 16:54
Гост

Как ще има правосъдия, като МВР се занимава само с това да гарантира купен вот за ГЕРБ и Пеевски. Ние сами да се пазим от престъпници. И сега нямало купен вот в София. Ама след вота ще видите, че Филиповци, Захарна фабрика, Столипиново, Хр Ботев ще имат 90% избирателна активност и всичкото ще гласува за ГЕРБ и ДПС на Пеевски. И това е по убеждения. Как не.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 16:49
Гост

Дивия Запад? Сами ще се пазим?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 16:49
Гост

Браво. Повече такава самозащита е нужна в крадлива и беззаконна България явно

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2024 16:48
Гост

А защо органите на реда не са го задържали и не е в затвора, като е рецидивист.

Солинков
Солинков
18 октомври 2024 16:48
Гост

Когато МВР не ги хваща, така ще е

Елисавета
Елисавета
18 октомври 2024 16:47
Гост

Отървал ни е от елемент на име плъха.

Бончев
Бончев
18 октомври 2024 16:46
Гост

Я, имало адекватност все пак

Тонков
Тонков
18 октомври 2024 16:46
Гост

А не, яйца ще му пържи бе.

Стаменов
Стаменов
18 октомври 2024 16:46
Гост

Е нормално. Човека се защитил