Фактите по случая с лекаря, застрелял крадец, се оказаха много по-различни от онези, които през последните дни бяха представяни пред обществото.

Оказа се, че д-р Иван Димитров не е прострелял Георги Джевизов, известен с прякора Плъха, в дома си, а на двора на кооперацията, в която живее и то след като е дебнал 30 минути. Опитът за проникване не е бил в къщата на медика, а в гаража. Крадецът е бил сам, съучастник няма. Той е хвърлял нещо по доктора, но не и нож. Първата версия на лекаря била, че е замерян с тръба, после с табела, накрая с нож, който се оказа на самия медик и бил открит в дома му, измит. Съпругата и децата на доктора не са били в жилището, както твърдеше жената, а в село Крумово. Лекарят заедно с негов приятел се опитали да заличат следите от местопрестъплението, а всичко това е заснето с камери. Дори е имало молби и опити тези записи да бъдат изтрити.

Това са фактите, които днес изнесе на специален брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той заедно със заместника си Галин Гавраилов и наблюдаващия прокурор Георги Пенев внесоха яснота по случая, който разбуни Пловдив. През почивните дни стотици протестираха в подкрепа на д-р Иван Димитров, а адвокати заявиха, че той е действал в пределите на неизбежната отбрана и трябва да бъде освободен от ареста.

Днес стана ясно, че мярката на лекаря е променена в „подписка“, а той е привлечен като обвиняем за умишлено убийство при превишаване на пределите не неизбежната отбрана (чл. 119 във вр. с чл. 115 от НК), както и за незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК). По първото обвинение предвиденото наказание е до 5 години затвор, а по второто – от 2 до 8 години лишаване от свобода.

От изнесеното от държавното обвинение се разбра следното.

Георги Джевизов се опитал да влезе в гаража на доктора, а самият лекар 30 минути го наблюдавал какво прави без да съобщи на полицията. Накрая слязъл на двора със зареден предварително пистолет „Валтер“. Докторът викнал на крадеца „Стой, полиция“ и произвел предупредителен изстрел във въздуха. Георги Джевизов го замерил с предмети, а Иван Димитров стрелял.

Всичко това признал самият доктор, след като му е било повдигнато обвинение. Пред разследващите заявил, че е изпразнил целия пълнител. Част от инцидента е заснет с камери. На записите се вижда, че рамата на пистолета е в задно положение, което говори за празен пълнител, обясни зам.-шефът на ОП-Пловдив Галин Гавраилов. Иначе на място са намерени две гилзи и два проектила. Георги Джевизов бил улучен с един куршум в белия дроб. Ранен, успял да се придвижи около 110 метра, скрил се зад кола, където починал.

Разказът на прокуратурата продължава с по-нататъшните действия на доктора. Той се обадил на приятел с молба да му помогне да прикрие следите. От същите записи се виждат тези им действия – заличаване на следите от кръв, събиране на гилзи и т.н. Медикът дори си измил ръцете, за да няма по тях барутни частици, но такива са открити по дрехите му. Неговият приятел и леля му, която слязла на двора, защото чула изстрели, го умолявали да се обади на полицията или на тел. 112, но това не било сторено.

Вместо това докторът се обадил на друг негов приятел, когото помолил да вземе оръжието от мястото, където лекарят го скрил и да го укрие на друго място. Пистолетът все още не е намерен. Пред разследващите докторът отказал да каже къде е, мълчал и на въпросите от кого е купил „Валтер“-а.

Лекарят дори се обадил на хората, чиято собственост били камерите, с молба записите да бъдат изтрити, но това не се е случило. Напротив, те били предадени на разследващите като е назначена експертиза.

При обиска в дома му бил намерен и измит нож, за който Иван Димитров твърдял, че е хвърлен по него. Действително медикът имал прорезна рана на крака, но все още не се знае от какво е получена. Прокуратурата ще установява и дали лекарят не си я е нанесъл сам. В дома на Димитров са открити още незаконно притежавани боеприпаси.

След като е бил задържан, му е била дадена възможност да обясни дали има нещо общо със случая, но той отказал, заявил само, че не знае за какво става въпрос. Разприказвал се едва когато му повдигнали обвинения.

Както вече стана ясно, Георги Джевизов е бил убит с един изстрел. Куршумът е проникнал отгоре надолу. От прокуратурата са категорични, че не е стреляло от балкона. Обясняват входно-изходната рана с височината на жертвата от 165 см и тази на доктора – около 2 метра.

В дрехите на Джевизов били открити отвертка и специален нож, който според показанията на съпругата му, използвал, за да влиза в различни помещения. Според прокуратурата този нож не е ваден.

Разследването продължава. Предстои да се изясни и дали някой от приятелите на доктора, помогнали му в укриване на пистолета и заличаване на следите, ще бъде привлечен като обвиняем като помагач.

А по повод твърденията на семейството, че са били обект на кражби многократно, разследващите обясниха, че последният заявителски материал от доктора е от 2003 г., когато е имало опит за кражба от същия този гараж.

За „неколегиалните коментари“ на юристи

Нататък от прокуратурата изразиха и становище по коментарите на юристи и журналисти за случая.

Румен Попов не скри разочарованието си от част от тях. „Прокуратурата никога не се е крила, тя говори, когато има какво да каже. Никой от вас, медиите, не може да се оплаче от липсата на информация. Но не сме длъжни в рамките на 24 часа да кажем как се развива разследването. Не може да търпим упреци. Хората имат право на протест, но първо трябваше да бъдем чути“, каза Попов.

Той се възмути от коментар на адвокат, който заявил, че прокуратурата е действала глупаво и страхливо по този случай. Без да споменава името на юриста, Румен Попов определи това изказване като неколегиално и добави, че не може да се правят заключения и обобщения, без да познаваш фактите. Добави, че този адвокат не така е коментирал случая с убийството на сестрите Белнейски, когато е защитавал човека, който в крайна сметка бе осъден за това престъпление.

Румен Попов има предвид адвокат Марин Марковски, който вчера заяви, че докторът е действал в пределите на неизбежната отбрана, а за нея има две основания – първото е, че крадецът влиза в дома на лекаря и второто е, че го наранява. Само едното от тях е достатъчно. Марковски прогнозира, че прокуратурата няма да иска постоянен арест за д-р Иван Димитров, защото „прокурорите са притеснени, но не толкова от глупостта, която са извършили, а от общественото напрежение“.

По повод другата критика, а именно, че прокуратурата е задържала доктора за 72 часа, Румен Попов днес обясни, че това е направено, защото е било необходимо извършването на редица действия по разследването.

Наблюдаващият прокурор Георги Пенев на свой ред обясни: „С имeтo и пoдпиca cи cъм пpeцeнил, чe т.нap. дoктop, ĸoйтo в мoмeнтa e нaциoнaлeн гepoй, e извъpшил пpecтъплeниe – пpeвишaвaнe нa пpeдeлитe нa нeизбeжнa oтбpaнa“.

Каза още, че решението му докторът да излезе от ареста срещу подписка не е взето под натиск отвън, на протестиращите, а защото е налице само една от предпоставките за вземане на мярка – наличието на обосновано предположение за авторството на деянието. Липсват другите две предпоставки за взимане на най-тежката мярка – че Иван Димитров ще се укрие или извърши друго престъпление, стана ясно от думите на Пенев.


А що се отнася до намерението на „Обединените патриоти“ за промени в НК, с които да се разшири обхватът на неизбежната отбрана, Румен Попов заяви, че прокуратурата няма да отговаря на въпроси дали законите са съвършени, или не. „И на мен не ми харесва, че все още не е криминализирана подготовката за заливане с киселина или за осакатяването на даден човек. Многократно сме отправяли апели това да бъде въведено, но не е сторено. Ако някой по някакъв повод се подготвя да залее нас или близките ни с киселина, да ги осакати, това не е наказуемо. Трябва да го хванем, когато вече го е направил, за да му се търси наказателна отговорност“, обясни окръжният прокурор на Пловдив.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Янев
Янев
06 март 2018 21:37
Гост

Според мен държавното обвинение трябваше да действа по-твърдо с този бандит в бяла манта. Този страхлив двуметров бандит, на който му трябва пистолет за да се разправи с един келеш 1,60. Дори само факта, че е държал незаконно оръжие говори предостатъчно що за стока е. Защо не се е опитал да придобие по законен път, а? А той освен това го е употребил – за убийство, опитал се е да унищожи и изфабрикува доказателства за да изопачи истината, укрил е оръжието – и след всичко това да го пуснат ей така с една подписка?! Нее, тук уличния натиск не е… Покажи целия коментар »

Местен
Местен
06 март 2018 17:26
Гост

Прави ли ви впечатление, че все в Пловдив стават едни такива комуникационни драми. Спомнете си за самоубилия се в парка „Лаута“ бизнесмен, дето един клошар имаше, пък едно свръх умно куче, пък мистериозни наемници, не знам какво си цяла седмица, а случаят се оказа съвсем друг и така да се каже – просто невинен.

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров
06 март 2018 15:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Дени
Дени
06 март 2018 14:25
Гост

Прокуратурата не разбрали? Не ни интересуват подробности! Фактите са следните: поредният циганин крадец, който при други обстоятелства нямаше да бъде заловен и съден, поредното българско семейство- жертва на един циганин крадец. И той щеше да е поредният циганин крадец, който родната полицкя нямаше да залови. Напълно си е заслужил съдбата. А прокуратурата да си припомни целите на наказанието. Не беше ли нещо за превъзпитание на обществото. Ама вие луди ли сте, та то цялото общество е зад доктора какво ще му превъзпитавате! С подписката си май май обществото започна да превъзпитава прокуратурата като и показа кой е прав и кой… Покажи целия коментар »

Макс
Макс
06 март 2018 17:15
Гост

Разбирам възмущението, но съм категорично против да се слагат всички под един знаменател. Както от българин до българин има разлика, така е и с циганите. Лично познавам читави семейства, които работят, децата ходят на училище и вкъщи им се обръща внимание какво са научили и как се справят. Така че моля бъдете внимателни в квалификациите. На никого няма да е приятно да бъде заклеймяван за нещо, което съседът или който и да е друг е извършил.

Янев
Янев
06 март 2018 21:44
Гост

А на кой му пука за вас и за жалката ви подписка? Освен да си я заврете някъде за друго няма да ви свърши работа.

адвокат
адвокат
06 март 2018 14:11
Гост

Какво беше, а какво стана. Напълно съм съгласен, че коментарите бяха прибързани. Трябваше да се изчака изясняването и обявяването на фактите и после да се правят изказвания. Защото сега всички онези коментатори изглеждат нелепо. Никой ли не си зададе въпроса защо докторът не е уведомил полицията. А и приказките на съпругата му се оказаха въздух под налягане. Това да ви е за урок, коментатори.

Янев
Янев
06 март 2018 21:41
Гост

Да бе, бил нападнат от натрапник в дома си, ранили го в крака, а той го застрелял и си легнал да спи. И сънувал неизбежна отбрана.
Тоя май е гледал много филми и е почнал да смесва сюжетите. Да беше се консултирал с адвокат предварително докато е кроил криминалните си планове.