Окръжният съд в Пловдив за втори път оправда лекаря Иван Димитров, който е подсъдим за това, че застреля влезлия в двора му да краде Георги Джевизов-Плъха.

Това реши и състав на съда с председател Петко Минев, след като преди две години и друг състав на окръжния съд оправда д-р Димитров. Миналата година обаче апелативните съдии в Пловдив отмениха присъдата заради множество процесуални нарушения и делото отново се върна в окръжния съд.

Първата инстанция отново прие, че лекарят е действал при неизбежна отбрана, заради което го и оправда. Той обаче получи и условна присъда от 2 години затвор за незаконно притежание на пистолет „Валтер’ и боеприпаси.

Пред съда днес Димитров каза, че иска справедлива присъда и изрази съжаление за случилото се. „Не исках така да се получи“, каза подсъдимият, цитиран от в. „24 часа“.

Прокурорът Георги Пенев пледира за условна присъда за Димитров, а адвокатът на семейството на убития Джевизов – Красимир Елдъров, настояваше за ефективна присъда. Той се позова и на решение на окръжния съд от тази година, с което е наложено условно наказание за военен, прострелял куче и ранил собственика му.

„За убийство на човек сега прокуратурата иска подобна присъда“, възмути се адвокатът. Според него Димитров е трябвало да се обади в полицията, след като е чул шум в дома си, а не да стреля по крадеца. Елдъров напомни също, че лекарят е опитал да заличи следите, след като изхвърлил незаконното оръжие, с което стрелял и потърсил помощ от приятел, за да изтрие записите от камерите.

Адвокат Георги Кутрянски, който защитава лекаря, пък искаше оправдателна присъда, като пледира, че клиентът му е действал в условията на самоотбрана. Той изтъкна, че нападателят е бил въоръжен и дрогиран и неслучайно е успял да пробяга над 100 метра до областната управа, където паднал и починал от раните си.

„Клиентът ми е ползвал оръжието, за да се защити. Като е незаконен пистолетът му какво да прави? Да го хвърли и да се остави да го убият?“, каза Кутрянски.

Инцидентът в двора на кооперацията на лекаря стана на 1 срещу 2 март 2018 г. Георги Джевизов опитал да влезе в гаража на Димитров, който пък около половин час го наблюдавал, без да се обади на полицията. Накрая слязъл на двора със зареден предварително пистолет „Валтер“ и викнал на крадеца „Стой, полиция“, след което стрелял предупредително във въздуха. Джевизов обаче го замерил с предмети и Димитров тогава стрелял два пъти по него. След това стана ясно, че Джевизов е бил улучен с един куршум в белия дроб.

Днешната присъда не е окончателна и може да бъде отново протестирана и обжалвана пред апелативния съд в Пловдив.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
отвратен
отвратен
29 септември 2021 7:32
Гост

Вижте-абсурдно изглежда да застреляш човек, бягащ, и това да е неизбежна отбрана според Пловдивското право(аз отдавна ви говоря,че в Пловдиските съдилища се прилага някакъв местен закон, различен от българския, да напомня,че по друг казус Пловдиския върховен апелативен съд заяви,че отказва да приложи ТР на ВКС поради несъгласие с изводите на ВКС). Абсурдно е и да застреляш крадец, крадящ вехтории, от вероятно незаконен гараж-тип бетонна гаражна клетка-самоделка(това твърдение не се променя, дори и гаражът да е напълно законен). Казвам го като човек, чиито дом , домът ми, а не уличен гараж е обиран-и за част от секундата не си помислям да… Покажи целия коментар »

Свилен
Свилен
28 септември 2021 23:29
Гост

Селските купонджии, гърмящи като се напият на любимата си музика – това е компанията, и на този доктор, и на съдията, спасил убиеца от решетките. Ганьовската проста мафия с нейната проста култура-клозет. Непоносими!

льольо
льольо
28 септември 2021 17:20
Гост

Отдавна е силно необходимо да се разшири териториално зоната, в която няма превишаване на неизбежната отбрана – да е не само в жилище, но в целия имот или поне до всички постройки в даден имот (мазета, хангари, изби, кошари и тн и тн). Всички аргументи против това не издържат пред обективната действителност в страната.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:35
Гост

Убийството не е в дома на подсъдимия, както тук се лъже, а навън. Дворът на кооперацията е силно вероятно да е общинска собственост, но и да е частна, ако не е ясно обозначено, никой няма как да знае,че е в частна собственост. Твърдяната кражба е от гаражна клетка, и е интересно дали е изследвана законността на тази гаражна клетка, с оглед на въпроса дали е защитаванач астна собственост, или гаражната клетка е с общодостъпен достъп , тоест всеки външен може да предположи,че е боклукчарник, откъдето свободно можеш да рови. Дори и да е легитимна частна собтвеност тази гаражна клетка-подсъдимият наблюдава… Покажи целия коментар »

Хахахах
Хахахах
27 септември 2021 14:44
Гост

От БХК – направление ромляни ли си ?
Това дело е много важно, и според мен съдиите въобще няма да си вкарат таралеж в гащите.
След окончателното оправдаване, бъди сигурен, че с подкрепата на българомразците от БХК, ще има дело в ЕСПЧ срещу държавата.

Свилен
Свилен
28 септември 2021 23:43
Гост

Бъди сигурен, че българомразци има не само около БХК. Малоумни нахални кучета сте вие. И най-добре ще е, така да усетите омразата, че да си смените националността – като спасение! Никакъв българин не си ти, а по националност боклук – онзи, дето се намира в гюма-родина!

Иван
Иван
27 септември 2021 16:34
Гост

Частен е имота, високата ограда на двора минава ли за обозначение? Може би защото е било посред нощ рецидивиста е проникнал без да забележи. Още повече, че не му е оставил бонбони да се почерпи, все пак българското гостоприемство е прословуто.

Vinkelus
Vinkelus
28 септември 2021 23:37
Гост

Само предположения, отговора на повечето от които само простреляният може да осветли. Ето още няколко предположения – Димитров също не е предполагал, че крадеца ще се забави толкова много и затова не е звъннал на полиция, може в други случаи да е звънял и да са идвали късно. Крадеца е бил дрогиран и неадекватен,затова е и забавянето, а вероятно и съпротивата. Димитров е решил да направи граждански арест на какъвто има право, а обезвреди ли натрапника впоследствие ще повика полиция и изобщо няма да се стига до коментари за нелегитимното оръжие. При ареста и при така оказаната съпротива Димитров вече… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
27 септември 2021 14:18
Гост

Каква ефективна присъда за човек, който защитава правата си?

Лазар
Лазар
27 септември 2021 14:19
Гост

А убиецът на Милен Цветков. Отново двоен аршин.

Димчо
Димчо
27 септември 2021 14:17
Гост

Въоръжен, дрогиран…. Този е опасен. С право човекът е стрелял.

Димо
Димо
27 септември 2021 14:15
Гост

Човек си купува оръжие за самоотбрана. Ествествено, че ще го ползва.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:37
Гост

Оръжието е незаконно, имаме извършено пресктъпление само с притежаването на оръжието. Не е естествено да ползва незаконно оръжие, а естественото е да няма оръжие.

льольо
льольо
28 септември 2021 17:21
Гост

а ако го има (макар и незаконно) какво да прави ако се озове в такава ситуация?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:13
Гост

Димитров е трябвало да се обади в полицията, след като е чул шум в дома си! А той крадецът ще стои мирно и кротко.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:39
Гост

Не е имало нито шум, нито влизане в дома му. Инцидентът е на двора, който е доста вероятно да е общинска собственост. То и аз искам дворът зад нашия блок да е мой, ама не е. Нищо ,че и аз имам незаконна гаражна клетка там.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:11
Гост

Човекът е действал при неизбежна отбрана. Естествено, че е невинен.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:40
Гост

30 минутното наблюдение, неизвикването на полиция, отиването на двора с незаконен пистолет изключват неизбежната отбрана и невинността.

Osip
Osip
27 септември 2021 14:07
Гост

Влязал ли е у вас? Влязал е. Точка. Няма какво да се гледа и да се мери и да се пресмята

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:07
Гост

Добра работа що се касае до решението на съда.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:07
Гост

Ма как няма да си защитаваш дома и себе си. Тия луди ли са?

Агов
Агов
27 септември 2021 14:06
Гост

Правилно решение. Ако не се научат, че иам правила, циганите, а и наркоманите от агитките няма да спрат да тарашуват

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
27 септември 2021 14:06
Гост

Най-малоумните закони в България. Влиза някой у вас, а ти не можеш да си защитаваш, защото трябва да го видиш той с какво оръжие те напада за да реагираш със същото, не с по-голямо. Ако той те напада с нож, ти не може да го атакуваш с картечница един вид. А той защо влиза у нас е друга тема.

Кукуригу
Кукуригу
27 септември 2021 14:50
Гост

Глупости.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:05
Гост

Значи все пак можело да защитиш дома си и да не те осъдят за това си дело!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:05
Гост

Прави са да го оправдаят

Киро
Киро
27 септември 2021 14:16
Гост

Човекът е напълно невинен. Естествено, че ще брани къщата си.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:43
Гост

Къщата му никой не е нападал. Инцидентът е на двора около някакви гаражни клетки, с неизследвана законност. Правилната реакция е вместоп 30 мунити да гледа, да се беше обадил в полицията. Сетил се да си купи незаконен пистолет, ама не се сетил да се обади в полицзията.

Олександра
Олександра
27 септември 2021 14:04
Гост

Според мен човека е в правото си да защитава имуществото си и близките си, и също така и близките си

Анонимен
Анонимен
27 септември 2021 14:03
Гост

В САЩ това не е престъпление