Съдебните спорове около конкурса за повишаване в окръжните съдилища окончателно приключиха, след като Върховният административен съд (ВАС) отхвърли и последната жалба на магистрат.

Конкурсът за повишаване в окръжните съдилища беше обявен през 2019 г. като местата бяха общо 40 – 20 в гражданските отделения, 13 в наказателните и девет в търговските.

Едва през есента на миналата година той приключи в две заседания – през септември и през ноември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) назначи класираните кандидати.

Във Върховния административен съд постъпиха няколко жалби, като всички те бяха отхвърлени, а сега и последната от тях – тази на Атанас Иванов от районния съд в Благоевград, не беше уважена.

Като участник в конкурса, той е посочил три съдилища, в които иска да бъде повишен. Първият му избор е ОС-Благоевград, вторият – ОС-София, а третият – Софийският градски съд.

Но тъй като е надолу в класирането, докато се стигне до него, местата вече са били запълнени. Заради това Съдийската колегия е прекратила гласуването по отношение на неговата кандидатура.

Иванов се обръща към ВАС като обжалва повишаването конкретно на двама свои колеги – Ваня Николова, назначена в ГО на СГС, както и на Емилия Дончева – „качена“ в ГО на ОС-Благоевград. И двете са на много по-предни позиции в класирането от него. Наред с това Иванов обжалва и решението на СК на ВСС, с което е прекратено гласуването спрямо него.

В жалбата си до съда той сочи, че тези три акта на Съдийската колегия не са мотивирани, защото не съдържат фактически основания за направеното класиране, конкурсната комисия е проверила само три акта на кандидатите, а не шест, както и че при преценката на професионалните им качества, не е взела предвид всички данни от кадровото досие на Иванов като дела и „научна продукция, в която се съдържали научни приноси в правната теория и съдебна практика“. Съдията от Благоевград твърди още, че атестациите не били законосъобразно преценени, както и че при формирането на комисията имало нарушения.

ВАС в състав Георги Георгиев (председател), Юлия Тодорова (докладчик) и Явор Колев обаче отхвърля един по един аргументите на Атанас Иванов.

Съдът посочва, че решенията на СК са взети при спазване на необходимите кворум и мнозинство. ВАС посочва и че има мотиви към решенията като те са в предложението на Комисията за атестирането и конкурсите и в становищата по представената по делото конкурсна документация.

Нататък ВАС отбелязва, че съобразно наредбата за конкурсите, комисията е проверила по шест акта от всеки кандидат – по три, избрани от нея, и от всеки участник.

След проверката на представените от кандидатите дела по техен избор, атестации, проверки от ИВСС и по-горестоящия орган, данните от кадровите досиета, отличия и изисканите от комисията дела, всеки от членовете на комисията е изготвил индивидуален работен протокол, в който са отразени оценките на кандидатите по показателите последното атестиране, проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от ИВСС, и кадровото досие на кандидатите, както и по практически познания на кандидатите в областта на материалното и процесуалното право, умения за анализ на правнорелевантни факти и доказателства, способност на кандидатите да боравят с нормативни актове, да извличат от тях необходимата информация, да вземат решения и да ги аргументират; умение за оптимална организация на работата, способност за своевременно и адекватно планиране на съдебните заседания, подготовка на съдебно заседание, умения за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол, като въз основа на тези компоненти е поставена и средноаритметична обща оценка“, обяснява ВАС.

Съдът посочва още, че в съответствие със закона комисията е класирала кандидатите според получената оценка. И допълва, че са изследвани всички данни от атестациите и проверките на ИВСС, взети са предвид данните от кадровите досиета и са проверени по шест дела на всеки.

Върховните съдии приемат за неоснователни възраженията на Иванов, че неговите професионални качества са оценени незаконосъобразно. Напротив, комисията е отчела всички показатели според закона и наредбата, посочва съставът.

Той отхвърля и оспорването от страна на Иванов на атестациите на колегите му, като посочва, че провеждането на инцидентен съдебен контрол върху тях е недопустимо.

Съгласно установената съдебна практика по сходни казуси, разглеждани пред ВАС, следва да бъде посочено, че в ЗСВ не е предвидена изрична възможност при преценка за законосъобразност на решенията на колегиите на ВСС, взети в резултат на проведено конкурсно производство, да бъде извършена проверка на правилността на оценката на конкурсната комисия. В тази връзка предмет на съдебен контрол е проверката за законосъобразност на финализиращите проведената процедура административни актове, каквито са оспорените в настоящото производство решения на СК на ВСС“, напомня ВАС.

Съдът отхвърля и още едно възражение на Атанас Иванов: „Не се споделя и разбирането на жалбоподателя за осъществена спрямо него дискриминация по личен признак, без да се конкретизира в какво се изразява твърдяната дискриминация. Жалбоподателят не сочи аргументи, подкрепени с доказателства, за да защити тезата си, че е налице неравно третиране на участниците в конкурса. Следва да бъде изтъкнато, че за да се преодолее субективизмът по отношение на кандидатите, които участват в провеждания конкурс за повишаване в магистратска длъжност, е прието изискването за избор на конкурсната комисия чрез жребий. Твърденията на жалбоподателя за незаконен състав на конкурсната комисия, извършила оценката на магистратите, не съответстват на приетите по делото писмени доказателства“.

На финала ВАС посочва, че решенията на СК са законосъобразни, взети са на базата на документите от цялата конкурсна процедура, включително и резултатите от класирането, етичните становища на кандидатите, протоколи с оценка на дейността им и др.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джен
Джен
03 ноември 2023 10:15
Гост

4 години конкурс – вие нормални ли сте?!

Ad pitanka
Ad pitanka
03 ноември 2023 9:35
Гост

Кога е незаконосъобразен един конкурс тогава, според ВАС?

Подигравка с хората
Подигравка с хората
05 ноември 2023 14:03
Гост

Когато аверите на ПК на ВСС не се класират, поради нисък умствен капацитет-тогава Дамянов решава, че конкурса е незакосъобразен, неговата Колегия съответно отказва да назначи класираните кандидати, Чолаков естествено предварително е инструктиран да потвърди тази малоумщина и накрая ВАС, 6 отделение излиза с това, че „НЕ НАЗНАЧАВА“ не означавало „ОТКАЗВА ДА НАЗНАЧИ“ и съответно решението не било ИАА подлежащ на обжалване, тъй като смисъла на думите не бил еднакъв… Срамота, и това от съдии… конкурс за прокурори в районните прокуратури

Ad nauseam
Ad nauseam
03 ноември 2023 7:22
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Мики
Мики
02 ноември 2023 19:34
Гост

За мен Атанас Иванов е в правото си.

Димо
Димо
02 ноември 2023 19:34
Гост

E, нали трябва да уредят връзкарите.

Асенов
Асенов
02 ноември 2023 19:35
Гост

Класика в жанра!

Хари
Хари
02 ноември 2023 19:31
Гост

Голяма сага с този конкурс.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 17:22
Гост

Пародия

Шулев
Шулев
02 ноември 2023 17:22
Гост

Всикчо е точно?

Мавродиев
Мавродиев
02 ноември 2023 17:22
Гост

Според мен това е тъпотия страшна

Неделков
Неделков
02 ноември 2023 17:22
Гост

А от ВСС кога ще се отървем ?

Виктор
Виктор
02 ноември 2023 19:36
Гост

Дано да е по- скоро.

Ставрев
Ставрев
02 ноември 2023 17:21
Гост

Наистина доста важно.

Любенов
Любенов
02 ноември 2023 17:21
Гост

Категорично съм против тия глупости на ВСС.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 17:21
Гост

Борисов да се маха от управлението и да идем на избори, където ПП и ДБ да съберат повече гласове и да управляват еднолично!

Наблюдател
Наблюдател
02 ноември 2023 18:12
Гост

Ще съберат повече **йове палячовците от „Продължаваме подмяната“ и „Демосратична Украйна“ – не си ли слушал записа, Кирчо си го каза в прав текст- „заедно с дебетата сме 7-10%“.
И няма вече ала-бала. Тия американски марионетки удвоиха външния дълг на България, завещан от Тиквата.

Кики
Кики
02 ноември 2023 19:37
Гост

От трън, та на глог!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 17:20
Гост

А ние искаме този състав на ВСС да се смени. Вероятно ПП и ДБ не искат смяна на състава, защото ГЕРБ пак ще натискат да си бутат техни си хора в него

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 17:20
Гост

За тях си са си железни