Остават опасенията, свързани със състава на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него. Няма прогрес в предприемането на стъпки за съобразяването на състава на ВСС с европейските стандарти за съдебните съвети – за мнозинство на съдиите, избрани от съдии.

Няма напредък и в предприемането на промени, които ще подобрят функционирането на ИВСС и ще избегнат риска от политическо влияние, най-вече чрез включването на съдебните органи в избора на инспектори.

Това констатира Европейската комисия в резюмето на доклада си за върховенството на правото в България (пълния му текст виж тук). Доклади се изготвят за всички страни членки и се занимават с четири основни теми – правосъдието, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм и институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията.

При огласяването на доклада заместник-председателят на комисията Вера Йоурова съобщи, че ЕК е изпратила писмо до Съвета на ЕС за намерението си да прекрати механизма за сътрудничество и проверка. Йоурова посочи, че отговорът на съвета се очаква до края на август.

В доклада си за върховенството на правото комисията сочи, че висящите конкурси за повишаване са приключени, но значителен брой съдии остават командировани за продължителен период от време.  Но същевременно посочва, че има значителен напредък в своевременното провеждане на конкурсите. Като положителен подход е отчетено, че ВСС започна да постановява предварително изпълнение на решенията си за повишаване на магистратите. Както и фактът, че с промени в ЗСВ беше ограничена възможността за командироване на прокурори и следователи за неопределен период. ЕК обаче отбелязва, че промяната на съдиите. И подчертава, че това, че конкурсите са приключени, само по себе си не предотвратява командироването на магистрати. Комисията сочи, че командироването повишава зависимостите и властта на административните ръководители.

ЕК констатира, че са налице някои подобрения относно наличието на електронни комуникации в съдебната система и са предприети стъпки за изменение на законодателството за въвеждане на напълно цифровизирано правосъдие.

Административното правосъдие продължава да бъде ефективно, но липсата на данни възпрепятства изготвянето на оценка за общата ефективност на правосъдието в България“, констатира Брюксел. В доклада изтъква специално бързото произнасяне на административните съдилища.

Комисията отбелязва, че са приети законодателни промени, с които беше разширен достъпът до правна помощ и приложението на медиацията, които бяха приветствани от повечето заинтересовани страни.

В доклада са отбелязани законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор и се посочва, че са част ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост. Специално е изтъкнато и въвеждането на съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебни производства.

„Този закон отговаря на дългогодишните опасения от предишни доклади за върховенството на закона и отговаря на последния конкретен ангажимент, поет от България по Механизма за сътрудничество и проверка“, се казва в документa.

В доклада е посочен като факт без да се коментира освобождаването от длъжност на бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Комисията обаче за пореден път подчертава, че гласуването в Пленума на ВСС, по принцип, демонстрира решаващата роля на главния прокурор. И отново заявява, че комбинацията от правомощия на обвинител №1 с позицията му във ВСС водят до значителното му влияние не само в Прокурорската колегия, но в Пленума на ВСС.

В доклада е коментирано анулирането, чрез последните промени в Закона за съдебната власт, на избора на съдебната квота на ВСС. В тази връзка комисията заявява: „Следва да се припомни, че ако подобно прекратяване чрез закон на мандат не е подкрепено от гаранции, като например съдебен контрол, тогава може да има последици по отношение на съдебната независимост на членовете на ВСС, както и независимостта на съдебната система като цяло, тъй като основната функция на ВСС е да запазва съдебната независимост“. И отбелязва, че отмяната на избора беше оспорена от главния прокурор пред Конституционния съд.

В документа се отбелязва, че преструктурирането на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество също е част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, а проектът за изменения в тази връзка се обсъжда в парламента.

Ефективността на разследванията и стабилните резултати от наказателното преследване и окончателните присъди по случаи на корупция на високо равнище продължават да бъдат проблем, констатира Брюксел и отбелязва – „няма напредък“. Като пример за бездействие на прокуратурата е посочен казусът „Осемте джуджета“.

Комисията заявява, че остават сериозни пропуски по отношение на мерките за почтеност на служителите на най-високо ниво. „Правилата относно декларациите за имущество и интереси на публичните служители се прилагат систематично, но механизмите за контрол трябва да бъдат подобрени“, сочи още комисията.

Докладът отчита, че страната ни е започнала процес за отнемане на българско гражданство, предоставено преди това по схемата за гражданство срещу инвестиции.

В доклада се отбелязва още, че България е изпълнила последния си ангажимент, поет в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

Препоръките на Брюксел

Европейската комисия дава 6 препоръки как да се подобри върховенството на правото в България:

  • Предприемане на стъпки за адаптиране на съответната правна уредба, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.
  • Постигане на напредък по изготвянето на законодателни изменения, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в подбора на неговите членове.
  • Увеличаване на усилията за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет, като се вземат предвид европейските стандарти за съдебните съвети.
  • Гарантиране на подобряването на ефективността на разследванията и постигането на солидни резултати по отношение на наказателното преследване и окончателните съдебни решения по дела за корупция по високите етажи на властта, включително чрез институционални реформи на Комисията за противодействие на корупцията.
  • Подобряване на почтеността сред висшите длъжности в изпълнителната власт, като се вземат предвид европейските стандарти, и по-специално като се гарантира, че са въведени ясни стандарти за почтеност за правителството, както и подходящ механизъм за налагане на санкции.
  • Постигане на напредък по отношение на дейността, насочена към подобряване на прозрачността при разпределянето на държавната реклама, по-специално по отношение на държавната реклама, договорена чрез посредници, като например медийни агенции.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 22:33
Гост

Как така своевременно се обявяват и приключват конкурси, а обявените били вече приключили! За сведение на Европа, конкурс от 2020 за НК в АС не е приключил. Къде е своевременността! Тотал щета, това са европейците. Спотайват се заради Северна Македония и пак ще ни направят ултиматум, наречен призив да не поставяме повече условия. Европейският Съюз се изчерпа! Бюрократи – лобисти и нищо повече! Не е ли време за отрезвяване и еманципиране?

Чемодан, вокзал, Сибир!
Чемодан, вокзал, Сибир!
06 юли 2023 9:41
Гост

Всички путлерасти при ботоксовото джудже в бункера!

123
123
05 юли 2023 19:44
Гост

За 1 месец, политиците показаха, че държат членовете на ВСС, промениха законодателство, което вероятно,ще бъде обявено за противоконституционно, отказаха да дават имунитети и вероятно организираха и атентат.
Разкараха Грешко, та какво остава за обикновен магистрат.
Апропо ЗСВ и ВСС ставали да разкарат главен прокурор, но не ставали да изберат,нов.Е по голямо безочие,няма и те ще променят Конституцията.

Хари
Хари
05 юли 2023 14:37
Гост

Тези да не си помислят, че у нас има политическо влияние? 😄

Zaki
Zaki
05 юли 2023 14:30
Гост

Тези опасения ние си ги знаем и без да са изготвили доклада.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 13:40
Гост

Само общи, празни приказки…….не е случайно, че никога не е имало конкретика…….

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 22:35
Гост

Такива са- лаладжии!

Юлку с фъстъчките
Юлку с фъстъчките
05 юли 2023 12:15
Гост

Корупцията винаги е във властта – политическа и останалите, прокуратурата, особено сега дори да направи опит за нея веднага ще почнат политически репресии, неподходящи моменти и т.н. А сегашните „реформатори“, просто искат да овладеят обвинителната власт, ще им видим реформата, а след нея и колко осъдителни присъди ще има точно срещу политици и министри, защото е малко смешно тези, които правят реформа да я правят срещу себе си! Но да видим!

Рики
Рики
05 юли 2023 14:32
Гост

Такива присъди естествено няма да има. Най много някое обвинение и то срещу бивш политик.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:58
Гост

Има ли някой шокиран от доклада

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:58
Гост

Излагацията ни продължава

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:58
Гост

Фактически самият народ не желае да има осъдителни присъди. Не им дреме дали лидерът им е подкупен или не. Те си харесват Бойко/Атанасов/Петков. В нормална държава и привържениците на един политик биха искали да видят дали пък лидерът им не е нагазил лука. Но тук се скача – ааа не е вярно, това са лъжи. Как го решихте, че са лъжи, че Борисов не е крал пари?

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:57
Гост

Беше ясно какъв ще е доклада. Но буквално няма шанс да бъде осъден политик за корупция и злоупотреба с влияние. Защото ако някой тръгне да съди или арестува Петков или Борисов или Копейкин, ведага ще се излее многолюдно шествие в подкрепа. Но такива протести няма за цените на хляба, за цените общо, за годините за пенсия. Но веднага се събират такива маси от партиите за защита на лидера. И се скандира, че това било репресия. Което е колосална глупост.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:55
Гост

Ние сме народ от дяволета и тарикати. Това Европа трябваше да го осъзнае още едно време.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 11:55
Гост

Тия доклади родните политици ги ползват за политическа пропаганда

Златимиров
Златимиров
05 юли 2023 11:55
Гост

Еми много добре. Никой няма да се трогне обаче

Симо
Симо
05 юли 2023 14:34
Гост

Oсобено от препоръките.

Чулев
Чулев
05 юли 2023 11:54
Гост

Политиците ни не са корумпираи бе, как ще има присъди 😀

Станоев
Станоев
05 юли 2023 11:54
Гост

Ако гледаш делата осъдителни присъди за корупция по високите етажи няма и няма и да има.

Мирчев
Мирчев
05 юли 2023 11:54
Гост

Вие очаквате окончателни присъди и то осъдителни за корупция по високи етажи на власта ли? Няма да стане. Не сте познали държавата. Тук всеки вика, че опозицията го репресирала и така. Той чист, като сълза.

JamesOneil
JamesOneil
05 юли 2023 13:13
Гост

News and all grouped data is top for the authentic items for humans. The joys of the ai video editor
for all offers. The passage is formed for the production for the induction for the change for all offers.