Софийската градска прокуратура (СГП) отново прекрати делото за снимките с пачки евро и златни кюлчета в спалнята на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Снимките от правителствената резиденция в „Бояна“ бяха разпространени през 2020 г. и 2021 г. и на тях се виждаше чекмедже с пачки от банкноти от 500 евро, златни кюлчета и пистолет, а на друг кадър беше заснет и спящият Борисов (виж повече тук). След това бившият премиер сам обяви, че снимките са направени от една „прекрасна госпожа“, която после сравни с Мата Хари и обясни, че е сложила парите и златото в чекмеджето преди да го снима.

Разследването беше прекратено в началото на май, но след това апелативната прокуратура отмени постановлението, тъй като не били изчерпани всички доказателствени източници (виж още тук).

Днес от държавното обвинение съобщиха, че градската прокуратура е изпълнила „в цялост и коректно“ всички указания и накрая отново е прекратила разследването.

Разследването се водеше за използване на техническо средство без разрешение и за използване на подправени технически записи за заблуждение на съдебната власт. В крайна сметка наблюдаващият прокурор е преценил, че деянията, за които се води разследването не съставляват такива престъпления и не са събрани доказателства за други.

„По делото не се съдържат доказателства, нито дори достатъчно данни, за да се разследва престъпление, свързано с естеството на наблюдаващите се на снимките и видеозаписа вещи (евробанкноти, златни кюлчета и пистолет), нито за престъпление, свързано с произхода на тези вещи или режима на тяхното държане – например вещно укривателство по чл. 215 от НК, изпиране на пари по чл. 253 от НК, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително по чл.339 от НК, или друго престъпление, свързано с дейности с огнестрелни оръжия“, посочват от прокуратурата. Постановлението за прекратяване подлежи на обжалване пред апелативната прокуратура.

Разследването беше спряно още в края на 2020 г., но случаят стана отново актуален в началото на май 2021 г., когато в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ бизнесменът Светослав Илчовски каза, че известна плеймейтка е направила снимките, а самото ѝ посещение във вилата при Борисов струвало 5000 лева и било подарък от собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов (виж още тук и тук). Миналата година Борисов беше разпитван отново по случая, като за пореден път отрече да е притежавал кюлчета, а за авторката на снимките посочи, че джентълменството му не позволява да каже и на прокуратурата коя е, защото самият той не бил напълно убеден (виж повече тук).

Сега от СГП обявиха, че при повторния разпит на Борисов, той е бил питан за „прекрасната госпожа“, но пред разследващите е заявил, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена. Лидерът на ГЕРБ е казал също, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценности в нощно шкафче и не знае кой и кога може да е правил снимките и записа от къщата.

От прокуратурата днес разказаха подробно и какво е сторено по разследването в последните три години. Изготвени са били седем компютърно-технически експертизи на 16 снимки и един видеозапис и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза.

Според заключенията на вещите лица не е възможно да се установи категорично дали снимките и видеозаписът отразяват обективната действителност, тъй като не са оригиналните файлове, а телефонът, с който са заснети не е установен. Освен това разследването показало, че снимките са подправени.

„Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример – файл MG_7777.JPG – съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г.,  а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката – 17.06.2020 г.)“, посочват от държавното обвинение.

Допълнителната експертиза, назначена след указанието на апелативната прокуратура, е проучила и видеофайла, но и тя потвърдила констатациите на предходното изследване. От файла били премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число били заличени датата на създаване и модела на телефона, като е установено само, че е „Apple“.

„Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа“, заявиха от прокуратурата.

В хода на разследването са били изпратени пет европейски заповеди за разследване до Германия, Франция, Австрия, Испания и Белгия заради снимките на банкнотите и златните кюлчета. Въпреки това не се доказало тези предмети, включително и заснетия пистолет, действително да са се намирали в спалнята на Борисов, нито колко общо банкноти е имало и на каква стойност.

От Централната банка на Франция отговорили, че една от заснетите банкноти (със серия и номер U09014849096) не съществува, което допълнително разколебало извода за достоверност на снимките.

„Всичко това навежда на извод, че обективно е възможно да са били извършени манипулации на направените снимки, включващи добавяне на нови детайли, изменение на съществуващи или изтриване на такива. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се посочва, че не са в състояние да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение или същите са изтеглени“, посочват от прокуратурата, а от Австрия дори отговорили, че европейската заповед за разследване не може да бъде изпълнена, тъй като деянията, за които се води разследването, там не съставляват престъпление, нито административно нарушение.

Освен това били установени множество несъответствия – липса на водни знаци на банкнотите, несъответствие в цвета на холограмните знаци, разлика в оцветяването, размити петна по части от изображенията, на някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, били в неестествена позиция, а на други – липсвали.

От Белгия пък отговорили, че не може да се установи дали такива златни кюлчета са били внесени или изнесени през границата на България, нито дали и от кого евентуално са били предмет на търговия.

„Въпреки че са извършени всички възможни действия по разследването, не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети съдържащите се на процесните седемнадесет файла снимки и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се приемат за достоверни предвид назначените и изготвените по делото експертизи. Поради това не се установяват и действителните дати, на които снимките са направени, за да могат да се търсят лицата, които са посещавали имота“, допълват от прокуратурата, а и липсвала информация за хората, които са били в къщата, тъй като охраната от НСО не записвала данните на посетителите.

Прокуратурата не е успяла да установи и кой е изпратил файловете до медиите, тъй като били „пуснати“ от безплатни електронни адреси в „Guerrilla Mail“, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите пък била използвана публично достъпна свободна Wi-Fi мрежа в близост до НДК и поддържана от Столичната община.

По делото са били разпитани охранители от НСО, озеленител, чистачките в къщата, както и хора, за които е имало твърдения, че са правили подаръци на Борисов, но те отрекли.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lexfrog
lexfrog
09 ноември 2023 20:43
Гост

На 15.11.23г., като награда ,този прокурор ще го назначат за зам.градски на СГП, при положение че е командирован от СРП. прескача ниво и става адм.ръководител, понеже не може да спечели конкурс…

Любител
Любител
25 август 2023 11:04
Гост

Галя от ПосолствоТо пере по добре от Ариел

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:49
Гост

Сега и Черепа ще си дойде и ще започне едно търкане на талончета.

Така де
Така де
25 август 2023 9:39
Гост

Тя ПРБ си е за МАЙТАП. Особено на фона на голия й г.з.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:11
Гост

„Борисов се шегувал…“…абе майтап да става

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 21:27
Гост

Защо тогава прокурор беше умерзен, защото някой иска да се покаже и трупа дивиденти за сметка на достойнството на магистрат! Честито! Очаквам оставка или отстраняване, но не на наблюдаващия прокурор.

Жаки
Жаки
24 август 2023 21:47
Гост

Съмнява ме това да стане.

ПП = Поредните предатели
ПП = Поредните предатели
24 август 2023 19:22
Гост

ПП пере без накисване. Важното е сглобката да върви и да си делят софрата с Бойче и ДПС.

Мравояда- приех исляма
Мравояда- приех исляма
24 август 2023 20:12
Гост

Ами ние така се разбрахме с Посолството, „Продължаваме прането“ и ДПС, питате ли ме как съм ги синхронизирал?

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:36
Гост

Статията е за престъпленията на Тиквата. Или и за тях Кирчо и Кокорчо са виновни?

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:47
Гост

Всички сме наясно как е управлявал, но явно на българина му харесва и затова съдебната система го пуска

Чочо
Чочо
24 август 2023 21:49
Гост

Не бих казал, че на всички българи им харесва.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:46
Гост

Няма справедливост. Явно Борисов и дете има от някаква жена, но няма и това да се докаже.

333
333
25 август 2023 0:01
Гост

Е вероятно, тази иска издържа Борисов, а не той нея, съдейки по декларацията на Борисов и имотите на миската.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:46
Гост

И прокурор и всичко е едно и също

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:45
Гост

А роден Ганя подължава да си гласува за него. Това е.

Мики
Мики
24 август 2023 21:50
Гост

На повечето им се плаща за това.

Вики
Вики
25 август 2023 9:42
Гост

Като на ПП и ДБ за СГЛОБКАТА с тях.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:45
Гост

Борисов е за затвора, но няма кой да го вкара

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:45
Гост

Простотията на съда ни е огромна. Явно за тях Борисов е невинен, още повече щом управлява в сянка

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:44
Гост

Нито за магистрали, нито за кюлчета ще го хванат

Една овца
Една овца
25 август 2023 9:43
Гост

Ще го хванат за оная работа. Както винаги.

Джанго
Джанго
24 август 2023 18:29
Гост

Айде Боби да опраска и Барселоната и стабилността да се възроди.

Анонимен
Анонимен
24 август 2023 18:05
Гост

Нов главен прокурор, нов късмет.

123
123
24 август 2023 18:28
Гост

Пък той същият