Съдбата на двойния убиец от „Соло“ Илиян Тодоров е била обсъдена на среща на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с делегация на Главната прокуратура на Узбекистан, която е на посещение в България, съобщиха от държавното обвинение.

През декември 2013 г. Илиян Тодоров беше окончателно осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, на метри от Съдебната палата в София. То беше извършено на 18 април 2009 г., когато Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен. През 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Румяна Ченалова, която няколко години по-късно беше уволнена от съдебната система, оправда Тодоров и го освободи от ареста, а след като присъдата беше отменена и Тодоров осъден, той вече беше напуснал страната.

Издирването му не даде резултат до март тази година, когато той беше задържан на летището в Ташкент, докато опитва да напусне Узбекистан и да отлети за Истанбул. Тодоров беше арестуван с фалшив документ за самоличност, за което беше осъден на над 5 години затвор и сега изтърпява наказанието си в Узбекистан, а властите там отказват до момента да го екстрадират, след като искането от България беше изпратено още през пролетта.

На днешната среща между двете прокуратури са присъствали Борислав Сарафов, заместникът му Мария Павлова, завеждащият отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура Цветомир Йосифов, зам.-апелативният прокурор на София Емилия Русинова и градският прокурор Илиана Кирилова. Узбекистанската делегация пък е водена от заместник ръководителя на международния отдел на прокуратурата Нозим Абас Угли Ходжаев.

Борислав Сарафов е попитал колегата си Ходжаев за екстрадицията на Тодоров и е подчертал, че случаят е приоритетен за България. На срещата са били обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество по наказателноправни въпроси, борбата с организираната престъпност и противодействието на незаконната миграция, поясниха от прокуратурата.