Бившият вратар на „Лудогорец“ Урош Голубович осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за неимуществените вреди, които е търпял от незаконни обвинения за закана с убийство и нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Става дума за спречкване на пътя с друг шофьор, след което бившият вратар е бил привлечен като обвиняем, а след повече от 6 години прокуратурата е прекратила делото.

Инцидентът е от ноември 2012 г., когато Голубович още беше действащ футболист и вратар на „Лудогорец“. Тогава той пътувал с колата си от столичния кв. „Люлин“ към ГКПП „Калотина“ и спрял на светофар. По това време друг шофьор зад него започнал продължително да свири с клаксон, след което слязъл от автомобила си, отворил шофьорската врата на Голубович и започнал да го псува. Сърбинът твърди, че при самозащита ударил нападателя с юмрук в лицето и той паднал на земята, а наблизо имало полицейски патрул, който разтървал двамата мъже.

Няколко дни след това другият шофьор изпратил писмо до сръбския вратар, за да иска обезщетение за нанесената му лека телесна повреда, но Голубович отказал да му плаща. След това пострадалият се обърнал към районния съд в София, където било образувано дело от частен характер. През август 2013 г. районният съд прекратил делото, защото съдията преценил, че са налице данни за извършено престъпление от общ характер и пратил материалите на прокуратурата, където било образувано досъдебно производство.

Междувременно Голубович прекратил кариерата си и се прибрал в Сърбия, но упълномощил адвокат да го представлява в България. През 2016 г. прокуратурата обаче издала постановление сърбинът да бъде задържан за 72 часа и той решил да дойде в България, за да му бъде повдигнато обвинение, като бил с ясното съзнание, че ще бъде задържан и може да остане и по-дълго в ареста.

Голубович се върнал в България през октомври 2017 г. и веднага бил задържан, била му направена полицейска регистрация и бил отведен в следствения арест. Наблюдаващият прокурор поискал постоянен арест за бившия вратар, но искането било отхвърлено от съда, като Голубович излязъл от ареста на третия ден от задържането. Освобождаването му било протестирано от прокуратурата, но потвърдено и от втората инстанция, като съдиите били категорични, че разследването продължава твърде дълго в нарушение на изискванията за провеждането му в разумен срок.

През юни 2019 г. прокуратурата прекратила делото по отношение на обвинението за закана с убийство поради липса на извършено престъпление, а делото за нанесена лека телесна повреда било спряно на същите основания. На пострадалия било казано, че може да подаде тъжба отново до съда, което обаче той не направил и така, в началото на 2020 г. разследването било окончателно прекратено.

Голубович е предявил в градския съд иск срещу прокуратурата за 35 000 лева, като по делото е била приета и съдебномедицинска и психологическа експертиза, според която той е изпитал силни негативни емоционални преживявания, довели до депресия тревожност и сърцебиене, които били интензивни около две години и са нарушили обичайното му психично функциониране. Съпругата му свидетелствала, че бил в шок, нервен и притеснен, тъй като изобщо не е очаквал подобно развитие на процеса. Затворил се в себе си, спрял да се среща с приятели, бил тъжен и се притеснявал за бъдещето си и за децата си. Премълчал за случващото се както пред тях, така и пред родителите си, за да не ги притеснява.

За да прецени справедливото обезщетение за Голубович, съдия Петър Боснешки пише в решението си, че делото е продължило шест години и половина, обвиненията са били две, като това за заканата с убийство е било тежко, а бившият вратар е бил и задържан за 72 часа и му е била извършена полицейска регистрация.

„Съдът съобрази още и възрастта на ищеца, както и че към датата на извършване на деянието същият е бил активен професионален футболист, както и обстоятелството, че повдигането и поддържането на обвинение естествено води до накърняване честта и доброто име на личността, като последиците на това отзвучават дълго“, се казва в решението.

Според съда обаче спрямо Голубович не са били извършвани много интензивни процесуално-следствени действия, а през по-голяма част от разследването той не е бил в България, прекратил е вече кариерата си и делото не е станало достояние на широк кръг от хора. Затова съдът е преценил, че справедливото обезщетение е 10 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ласло
Ласло
27 юли 2023 13:16
Гост

Хайде, пак ще плащаме.

Лазар
Лазар
27 юли 2023 13:17
Гост

И то за чужди грешки.

Щерев
Щерев
27 юли 2023 13:30
Гост

На прокуратурата издънките.

нов
нов
28 юли 2023 0:32
Гост

Що,бе? Според мен първо съдът е осрал нещата,като не е разгледал ЧХ- то, а се е отървал от делото като го е натресъл на прокуратурата. Сега с новите промени за съдебен контрол на отказите за образуване на ДП, както и по-старите за спирането, а след това прекратяване за деянията, които са от частен х-р, съдът ще прехвърля топката на прокуратурата до безкрай..

Любенов
Любенов
27 юли 2023 11:12
Гост

Мисля, че е време за по-сериозен контрол на пътя

Кънчев
Кънчев
27 юли 2023 11:11
Гост

Да се оправят. То бива, бива…

Зишев
Зишев
27 юли 2023 11:11
Гост

Пак глупости на пътя.

Кирил
Кирил
27 юли 2023 11:10
Гост

Шофьорите твърдят, че се изнервят от лош трафик и „калпави шофьори“. Но ако толкова вие бавно да се движите с кола и не търпите останалите на пътя, то просто ползвайте метро, бе.

41424
41424
27 юли 2023 14:12
Гост

Ти па какъв си БЕ,че ще ни даваш съвети какво да правим?!
Ясно ли ти е БЕ?!?!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 11:10
Гост

Е, може ли такъв битовизъм да се влачи 7 години по съдилищата…Иначе всички с „експертизи“ за съдебна реформа.

Шишев
Шишев
27 юли 2023 11:09
Гост

Добре му е тресал една Голубувич, но въпросът е, че можеше да се стигне до по-тежки последствия при удара или ако нямаше полиция. Това си е направо неадекватно поведение на много от шофьорите в България. И другия – защо ще ходи да му отваря вратата и да го псува? Какво толкова е станало.

Струмчев
Струмчев
27 юли 2023 11:08
Гост

Агресията по пътищата е огромна. Да почне бой за какво?

Барков
Барков
27 юли 2023 11:08
Гост

Остави го този случай. Държавата трябва да направи нещо за неконтролируемото, агресивно поведение на куп шофьори. Не разбирам тия хора, щом толкова се изнервят при шофиране, защо изобщо карат коли. Изключително често ставам свидетел и аз самият на това някой да си отвори вратата и да налита на бой на друг на пътя. Явно шофирането не е по нервите на всички. Ако са лабилни да не им дават книжки изобщо.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 11:07
Гост

Човека е сърбин. Така са си.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 11:06
Гост

Самозащита с юмруци при псувня? Айде бе.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 12:20
Гост

Що? Тебе може да те псуват на майка и ти ще се радваш, така ли??