Бившият футболист Марио Метушев е окончателно осъден на доживотен затвор за жестокото убийство на негов приятел. Това реши Върховният касационен съд (ВКС) и отхвърли жалбата на Метушев срещу наложеното му наказание от апелативните съдии.

Метушев беше подсъдим за това, че на 15 юни 2018 г. в Гоце Делчев уби Красимир Колджиев, след като двамата пили алкохол в дома на жертвата и се скарали, след което бившият футболист му нанесъл 97 удара с нож пред майката на жертвата. След това Метушев опита да се самоубие със същия нож, като се прободе в корема и врата, но лекарите спасиха живота му.

Първоначално окръжният съд в Благоевград го осъди на 20 години затвор, но Софийският апелативен съд увеличи наказанието, тъй като убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Метушев е осъден да плати и 550 000 лева обезщетения на близките на убития.

Разследването установи, че бившият футболист и жертвата се познавали от деца и се занимавали с продажба на рязан тютюн. Още в началото на 2018 г. Метушев искал от Колджиев да пренесе 100 кг тютюн до Шумен, но той отказал. Бившият футболист решил сам да закара стоката, но бил задържан и осъден условно. На фаталния 15 юни двамата се видели в кафене, след което Колджиев поканил Метушев в дома си. Там бившият футболист започнал да обвинява приятеля си, че го е предал на полицията и така започнал скандалът, довел до убийството.

Съдилищата приеха за доказано, че бившият футболист предварително е имал негативни нагласи спрямо Колджиев, които с употребата на алкохол довели до „свръхяростни афекти“ у него.

ВКС се съгласява с апелативния съд, че Колджиев е възприел нападението, борел се е за оцеляването си, „като е преживявал както физически болки и страдания, така и ужас от неизбежната смърт“. Относно квалифицирането на убийството като извършено с „особена жестокост“, съдиите са обяснили, че действията на Метушев са надвишили необходимото за причиняване на смъртта на пострадалия, а поведението му е показало коравосърдечност и жестокост.

Според върховните съдии е без значение хипотетичната възможност Колджиев да е започнал първоначалното нападение, защото е безспорно установено, че значителна част от ударите с ножа са му били нанесени, докато той е на земята и опитва да се предпази.

„Това е така, тъй като при нанасянето на ударите, причинили смъртта на пострадалия, последният само се е бранил, което сочи, че подсъдимият не се е намирал в положение на неизбежна отбрана, а още по-малко е действал при превишаване на нейните предели“, категоричен е съдебният състав.

За да наложи доживотен затвор на подсъдимия, ВКС се съгласява с апелативния съд, че освен многото удари с ножа, убийството е извършено пред майката на жертвата и е проявена изключителна жестокост и коравосърдечност, които съдът определя за „рядък случай в съдебната практика“. Според двете инстанции не е достатъчно и това, че Метушев страдал от разстройство на личността, защото не му пречело да разбира какво прави.

„Взети са предвид добрите характеристични данни на подсъдимия, като е прието, че същите касаят спортната му кариера, съобразено е обстоятелството, че той страда от разстройство на личността от смесен тип, което не е пречка да разбира свойството и значението на извършеното, че е баща на две деца, но е прието, че те не могат да се противопоставят на изключителната тежест на извършеното деяние“, се казва в заключение в решението.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 август 2023 14:04
Гост

Рядък……….. след като ВКС се напълни с лимонки, рядък ще е.

Жокера
Жокера
15 август 2023 12:58
Гост

Баш пък рядък случай не е, за последните 4 години са ми известни 3 убийства, неотразени от „националните медии“, за които е даден доживотен затвор. Тук е даден доживотен затвор, а не доживотен затвор без замяна. В останалите известни на мен случаи е същото наказание. Рядък случай с оглед медийното отразяване на такава присъда – да.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:25
Гост

Хубав пробив

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:23
Гост

Според мен има и други такива случай в българия, но им се разминава, не знам и аз защо

Стоил
Стоил
15 август 2023 12:23
Гост

Този не е наред с психиката.

Заки
Заки
15 август 2023 12:24
Гост

Сега ще има време да се лекуеа.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:21
Гост

Надявам се, че трябва да спрем това

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:21
Гост

Хубаво е да не се случва така

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:20
Гост

Ами дано в бъдеще има още такива присъди, а не само някакви за по 2 години след такова клане

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:19
Гост

Няма как да не му се назначи и психолог. Явно има проблеми

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:18
Гост

Положението е сериозно щом е прищракал така

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:18
Гост

Абе той си беше футболист, но вече явно е престъпник

Лазар
Лазар
15 август 2023 12:18
Гост

Голяма трагедия!

Гари
Гари
15 август 2023 12:19
Гост

Поредната. В която алкохолът е лош съветник.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:18
Гост

Да, наистина такива присъди рядко се прилагат у нас

Гого
Гого
15 август 2023 12:21
Гост

А явно практиката трябва да се промени.

Анонимен
Анонимен
15 август 2023 12:17
Гост

Откачена работа