Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев осъди прокуратурата да му плати обезщетения за над 220 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който отхвърли всички възражения на прокуратурата и потвърди решението на градския съд, показа проверка на „Лекс“.

Миналата година Радев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като през 2019 г. беше окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск над прокурорка.

Процесът срещу него продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, Върховният касационен съд (ВКС) върна веднъж делото за ново разглеждане, втората инстанция отново реши, че Радев е невинен и при повторното разглеждане ВКС остави решението в сила.

Разследването срещу Иво Радев започна през март 2015 г., когато той беше окръжен прокурор на Плевен. Близо година преди това прокурорката Снежана Георгиева-Блажева подала сигнал срещу него в ДАНС, че я е склонявал да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на осъдения Ивайло Ячков.

Радев бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда. Прокуратурата твърдеше, че Радев поискал при групирането на наказанията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказание, защото бил обещал това на адвоката на осъдения. След това Радев се срещнал и с окръжния съдия от Плевен Калоян Гергов, за да го склони да не увеличава наказанието на Ячков. В продължение на половин година Радев е бил следен и със специални разузнавателни средства, като бил подслушван и наблюдаван.

След като беше привлечен като обвиняем, Радев беше отстранен от длъжност до приключване на делото, а сам подаде и оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите.

След като беше напълно оправдан, той поиска 200 000 лева обезщетение от прокуратурата за неимуществените вреди, които е претърпял от незаконното обвинение и в края на миналата година градският съд уважи изцяло иска му, като освен това осъди прокуратурата да му плати и над 8000 лева за имуществени вреди, както и над 12 000 лева разноски.

Прокуратурата обжалва решението на градския съд, като твърди, че размерът на обезщетението е завишен, а освен това оспорва, че дължи обезщетение за адвокатско възнаграждение и за здравни осигуровки, които Радев е плащал.

Апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик) отхвърлят възраженията на държавното обвинение и напълно потвърждават изводите на градския съд.

В решението си САС припомня показанията на двамата свидетели по делото – съпругата на Радев и един негов приятел, които са дали показания за широкото медийно отразяване на процеса и отзвука сред магистратите в Плевен и в цялата страна. Приятелят на Иво Радев е посочил, че той е бил първият административен ръководител, привлечен към наказателна отговорност. Той свидетелствал, че на семинари колегите им се интересували от развоя на делото и изразявали мнение, че това е следствие на лоши отношения в колектива на окръжната прокуратура в Плевен. Освен това Иво Радев споделял, че има здравословни проблеми, а отделно имал и финансови затруднения, като се налагало да взема заеми за отглеждане на трите му деца.

След като бил възстановен на работа трудно подновил отношенията си с колегите, защото се притеснявал да не им навреди кариерно, да не ги заподозрат, че му симпатизират или че са близки приятели с него, сочи свидетелят. Радев му споделял още, че е много разстроен от това, че е подсъдим и очаквал, че ще бъде несправедливо осъден.

Съпругата му пък разказва как през 2015 г. му съобщила, че има призовка за него, докато той бил в командировка в Германия. Жената изпаднала в шок, след като получила призовката от шефа на полицията в Плевен. Веднага се обадила на съпруга си, който първоначално я успокоил, че е станала грешка, но след това разбрал, че трябва спешно да се прибере в България и дори казал на жена си да му донесе дрехи и тоалетни принадлежности, защото допускал, че може и да го задържат. Новината за обвинението му била съобщена и станала водеща, а Радев най-много се притеснявал за близките си и предимно за 11-годишната му тогава дъщеря. По думите на съпругата му, дъщеря им не можела да повярва, че баща ѝ „се борел с престъпниците и изведнъж самият него наричали престъпник“. Съучениците ѝ също коментирали и се подигравали, а детето питало дали баща ѝ наистина е престъпник.

„Разгласяването на обвинението в медийното пространство е генерирало огромен негативизъм спрямо Радев, като разликата между обвинение в престъпление и влизане в сила на присъда, с която е признат за виновен в извършването му, не е отчетено при формиране на отношението на обществеността към ищеца. Позорният факт на привличането му към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление е повлиял върху доброто му име на професионалист, с което несъмнено се е ползвал до момента, върху самочувствието му и общуването му с околните“, се казва и в решението на САС. В него съдиите посочват, че прокурорът не е имал нито сили, нито възможност да изрази позицията си и „да обясни нелепостта на ситуацията, защото щял да прозвучи само като оправдание.

„Естествени са чувствата на тревога и шок у магистрат, който е призван да повдига и поддържа обвинение срещу лица, извършили престъпления, когато бъде подложен на несправедлива наказателна репресия. На всички проведени съдебни заседания, общо девет на брой, ищеца се е явявал лично, като при всяко заставане на мястото на подсъдимия в съдебната зала той е усещал безсилието си срещу нелепото обвинение, съчетано със страх, че именно поради високата обществена длъжност, която е заемал, е възможно да бъде несправедливо осъден, „за назидание““, пише още САС.

Съдиите отчитат, че формалната продължителност на делото е била повече от пет години, но вредните последици продължили и след това.

„Освен, че до широката общественост не е доведена новината за претърпялото „фиаско“ обвинение, съмненията у околните, че е извършил престъпление, не са категорично опровергани“, подчертава съдът и приема, че определените от първата инстанция обезщетения са справедливи.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
nancystark
nancystark
21 март 2024 20:10
Гост

Discuss the growing importance of sustainable fashion practices, including eco-friendly materials, ethical production processes, and consumer awareness, shaping the Buy RDR2 scout jacket of the fashion industry towards more responsible choices.

Аспарух
Аспарух
01 януари 2024 23:47
Гост

Плевенската прикритатура работи мощно. Колко животни отстреляха в троянския балкан??? Колко момичета изпона** в габровско? Колко прикрити смъртни случаи на лица с по-тъмен цвят на кожата??? Колко рейдърски атаки бяха осъществени??? Колко пияни изцепки бяха прикрити??? Колко изфабрикувани обвинения и впоследствие присъди??? Ако се бут е надълбоко в плевенската прокуратура и впоследствие в съда ще лъснат схеми за милиони и стотици невинни жертви!!!! Геноцидът над българския народ продължава!

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
30 декември 2023 15:32
Гост

Съдебната система е пълна кочина!

При това на цената на петзвезден хотел.

Борката Велчев
Борката Велчев
28 декември 2023 20:29
Гост

Прокурватурата на Цацаров, Гешев и сегашния галфон да не се надява на касация, абсурд е да бъде допуснато!
След още няколко месеца Иво да почерпи. С лихвите от 2015г. по груба сметка ще са около 315-320 хил. лева.

Maleeee
Maleeee
29 декември 2023 21:04
Гост

Верно ли бе!?За кое да почерпи?Тия пари не са даже и половината на тези които даде за да отърве кожата недоучилия еднокнижник с диплома от ПУЦ по право,купена от майка му и с два леви крака и две леви ръце!

ЧЛ 68 ЗМВР спазен ли е ?
ЧЛ 68 ЗМВР спазен ли е ?
28 декември 2023 6:00
Гост

Абсолютно беззаконие това е това обезщетение. За сравнение-.преди години е ноторен случцая когато лице от ромски произход беше държан 18 месеца незаконно в затвора. Обезщетение-4000 (четири хиляди) лв. Тук лицето не е задържано. Че при изнасилване обезщетението е 15-20 000 лв. Масово, като лице от плебса е незаконно обвинявано обезщетението е няколко хиляди лв. Тоест в съдебната система има и двоен аршин при обезщетенията. А да-и незаконно обвинения бяха ли му взети и отпечатъци по ЗМВР-законът е ясен-при обвинение се снемат отпечатъци и ДНК проби, ? Които сега следва да бъдат унищожени-спор няма. Но първоначално-при обвиненията бяха ли взети отпечатъци… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
28 декември 2023 11:35
Гост

Колкото на Кирчо му взеха отпечатъци за канадското!

ПРБ си е, ведно с МВР – криминална структура! И заради това, населението се стопи за 30 години с 2 млн. Тук в управлението и на тази публична структура – НЕВИННИ НЯМА, всички те са за Св. Петър!

JackCharles78
JackCharles78
27 декември 2023 12:24
Гост

The fact that Pleven has criticized the prosecutor’s office worries me a lot. Maintaining the integrity of legal institutions is crucial for the establishment of a just society. On a different subject, I would welcome advice from anyone with knowledge of Taxation Assignment Help. Since it looks like a complicated area, any assistance is appreciated.

Съдебната система е черна дупка!
Съдебната система е черна дупка!
27 декември 2023 9:54
Гост

Дяволски кръг, лабиринт от който в сегашния й най-вече персонален вид НЯМА ИЗХОД: 1. Пълна липса не само на правосъдие, а на правораздаване, де факто липса на решения, камо ли работещи. Последният пример е с оспорения избор на Васил Терзиев за кмет на София; 2. Влачене и бавене на дела с десетилетия; 3. Пълна шуробаджанащина на кадрово ниво, включително и СИМОНИЯ; 4. Преклонение пред силните на деня – последните примери с прекратени дългогодишни разследвания; 5. Политически слугинаш – Гешев, Сарафов, Лозан Панов, Цацаров… 6. Огромна финансова дупка за вече над милиард „произвеждаща“ скандали, проблеми, разбити съдби и животи, включително и… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
27 декември 2023 11:28
Гост

80 милиарда е държавният бюджет, навремето бяха много бедни в съда.

Първият ремонт на Софийската съдебна палата е едвам 1995 година почна, а се извършваше 10 години.

Можем да си позволим пари в съда да хвърчат, това са – не само папки и архиви, но е е приятно да минава и през съда една търговска, социална и практическа дейност.

Ами – трудовите дела? Кой ще ги води ако съкратим всичко – дето се мърда.

АМАН
АМАН
28 декември 2023 11:41
Гост

А бе тролчо, дето се пишеш адвокат!

Как без съд? И държавно обвинение. Иде реч за това целият личен състав да е навън, а ветре нови хора. За да не е сегашното кабаре! Това може да стане само по силата на Нова Конституция, ама тя може да дойде само на нечии щикове, но ЩЕ ДОЙДЕ – НЕ БОЙ СЕ!

Ясенка
Ясенка
29 декември 2023 18:36
Гост

И новите от къде ще ги вземат, ще ги нарисуват ли?

Мунчо
Мунчо
30 декември 2023 15:29
Гост

Бъди спокоен. За тези пари хора ще се намерят!

14 000 адвоката има. Все една трета от тях стават за тази работа. А има и други юридически професии!

Ясенка
Ясенка
01 януари 2024 19:18
Гост

Ааа, къде бил ключа от бараката! Не можете да преживеете като адвокат и мечтаете за сигурна издръжка от държавата ежемесечно, като се промушите в съдебната система.

Крайният резултат
Крайният резултат
27 декември 2023 0:40
Гост

Сами се обвиняват, съдят и получават за уникалния си „професионализъм“ огромни обезщетения.

По 5 бона иначе присъждат неимуществени на децата на убит! Смятайте!

И всичко туй го плащаме ний, ЗА РАХАТА!

Адвокат
Адвокат
27 декември 2023 7:00
Гост

Колкото поискаш, толкова присъждат, всичко е – по преценка и на съдията.

Това е частен случай на – „дамнус емердженес“, където критерият е – неоснователното обогатяване – във вида на – на непозволеното увреждане.

Увредата на личността прелива и – трябва да се прецени, има ли ущърб.

Крайният резултат
Крайният резултат
27 декември 2023 9:57
Гост

Е точно за това иде реч! Пълен субективизъм.

На око. По преценка на съдията за „справедливост“?!

Адвокат
Адвокат
27 декември 2023 11:21
Гост

Ако съм съдия – най-вероятно ще присъждам и аз – то – така и трябва – за да се спрат йерархичните шашми. Има 3 инстанции, нека да видим.

Все пак е преценка на съда – тук не играе експертизата, да се прави „окомер“ не е толкова трудно.

Даже – ако си млад съдия е полезно да изиграеш сам един вид ролята на експерт.

Е, ще видим....
Е, ще видим....
26 декември 2023 20:39
Гост

Обезщетение в този нелеп размер при такива изсмукани от пръстите „непоправими“неимуществени вреди, си е чисто неоснователно обогатяване. Във ВКС едва ли ще бъдат толкова едностранчиво настроени и то най- вече с оглед справедливостта, колкото и разтеглива е тя!

Адвокат
Адвокат
27 декември 2023 7:05
Гост

Случаят е пикантен и има и подлост от страна на колегите му.

Представи си – един малък град, това е в момента – град Плевен.

В момента – в който излезеш от дома си – всички вече знаят.

Ясенка
Ясенка
29 декември 2023 18:39
Гост

Има и една прокурорка от Плевен, която от години е във ВКП, която е съпричастна към делото срещу Иво и то защото избраха него, а не нея за окръжен прокурор. Ще плаща прокуратурата и още как, като грижи обвинение на база ЕЖК( една гена каза)….

Ясенка
Ясенка
29 декември 2023 18:43
Гост

Има техническа грешка в коментара ми. Моля, да се чете вместо “грижи”, “гради”.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 16:18
Гост

Сега трябва солидарно – на всички от ПРБ-заемали ръководни звена тогава и също тези имащи отношение, отговорни за казуса – да им се опише имущество и отцепване от заплатката, докато му се изплати обезщетението.

Пеналист
Пеналист
26 декември 2023 16:04
Гост

Българската прокуратура е просто един природен гаф. Тези, които никога не трябва да работят в тази сфера стават точно прокурори. Едни полезни идиоти и нищо повече.

Ало, ало
Ало, ало
27 декември 2023 0:35
Гост

Обезщетението за неимуществени вреди СЕ ПРИСЪЖДА ОТ СЪДА идиотино! Той може да иска и Анджелина Джоли на задна прашка, стига да има съд да я задължи! Български съд. Независим.

Адвокат
Адвокат
26 декември 2023 14:22
Гост

Никой няма да се хване в бъдеще – нито за Глав, нито за среден.

Бългериян тупан-техно.

Фредо
Фредо
26 декември 2023 14:11
Гост

И друго не моа ви разбера. Нали до вчера ревахте съдът да е независим и лошата прокуратура да не му се меси. Даже нестъпвалите в зала Христо Иванов и Атанас Славов конституцията промениха заради това. Съдът да е напълно независим. Сега за кво ревете? Или съдът е добър и независим само, когато се произнася в угода на соросоидоджендърския пролетариат?

Найден
Найден
26 декември 2023 16:06
Гост

Не се обаждай ти изобщо, прокурорски фашист, всички те знаем точно кой си и бъди сигурен, ти нямаш приятели!

Фредо
Фредо
26 декември 2023 14:08
Гост

Нищо неадекватно няма в обезщетението. Той е бил окръжен прокурор. Сметнете му заплатата месец по месец, с всички увеличения, които би взел, както всеки друг магистрат и ще видите, че си е нормално. Или кво предлагате- да не му се изплатят заплатите, които не е взел, а е трябвало да вземе заради незаконното обвинение.

Крайният резултат
Крайният резултат
27 декември 2023 10:05
Гост

Ти си пълен циник и неадекватник! Това сте въобще всички вие „от системата“!

Това е за неимуществени вреди – има стотици дела по които за неимуществени вреди на пострадалите от убийство им присъждат по 5-10 хиляди, а на този и не само, щото им е „колега“ – над двадесет пъти повече!

Някой учуден?
Някой учуден?
26 декември 2023 12:04
Гост

Докладчик е синето на несменяемия декан на Правно-историческия факултет в Горна Джумая, а председател на състава е синето на друг виден преподавател – Дачев!

Свински черва в свинска губерния за Коледа, наречена съдебна власт!

Ad nauseam
Ad nauseam
26 декември 2023 11:54
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 11:46
Гост

Айде честито!

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 11:43
Гост

Излиза, че само нищо да не прави, прокуратурата пак ще е по-малко вредна от сега.

Ad nauseam
Ad nauseam
26 декември 2023 11:56
Гост

След като има съд който да присъжда рекордни обезщетения за нема нищо, а за убийство на пострадалите – до 10 хил.

Това е положението в „системата“. Съдебната.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 11:25
Гост

Напълно адекватно си е обезщетението.

re:
re:
26 декември 2023 11:57
Гост

Напълно безобразно е по размер!

978
978
26 декември 2023 11:02
Гост

Добър коледен бонус за Радев.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 11:06
Гост

Ще има, ама е рано още.

Ооо
Ооо
26 декември 2023 11:58
Гост

Ще има и за връщанка!

OMG
OMG
26 декември 2023 10:57
Гост

Малко пресилена е все пак сумата. Все пак човекът не е лежал по арестите, както се е случвало с други, без да са виновни.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 10:56
Гост

Много е лесно да я караш през пръсти, след като не плащаш с твоите се пръсти после.

123
123
26 декември 2023 11:01
Гост

Е, иначе пък кой ще посмее да обвини прокурор или съдия?

Анонимен
Анонимен
26 декември 2023 10:53
Гост

Браво! Сега Сарафов да плаща от джоба си. Няма да му е особено трудно.

ggg
ggg
26 декември 2023 11:08
Гост

Що пък Сарафов?

Проф. Иван Гешев
Проф. Иван Гешев
26 декември 2023 12:00
Гост

За да питаш Сарафов. За да питаш!