Прокуратурата е осъдена да плати над 220 000 лева на бившия окръжен прокурор на Плевен Иво Радев, показа проверка на „Лекс“.

Това е решил Софийският градски съд (СГС), където миналата година Радев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като през 2019 г. беше окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск над прокурорка.

Процесът срещу него продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, Върховният касационен съд (ВКС) върна веднъж делото за ново разглеждане, втората инстанция отново реши, че Радев е невинен и при повторното разглеждане ВКС остави решението в сила.

Разследването срещу Иво Радев започна през март 2015 г., когато той беше окръжен прокурор на Плевен. Близо година преди това прокурорката Снежана Георгиева-Блажева подала сигнал срещу него в ДАНС, че я е склонявал да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на осъдения Ивайло Ячков.

Радев бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда. Прокуратурата твърдеше, че Радев поискал при групирането на наказанията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказание, защото бил обещал това на адвоката на осъдения. След това Радев се срещнал и с окръжния съдия от Плевен Калоян Гергов, за да го склони да не увеличава наказанието на Ячков. В продължение на половин година Радев е бил следен и със специални разузнавателни средства, като бил подслушван и наблюдаван.

След като беше привлечен като обвиняем, Радев беше отстранен от длъжност до приключване на делото, а сам подаде и оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите.

В заведеното сега от него дело срещу прокуратурата показания е дала и съпругата му, която му съобщила през 2015 г., че има призовка за него, докато той бил в командировка в Германия. Жената изпаднала в шок, след като получила призовката от шефа на полицията в Плевен. Веднага се обадила на съпруга си, който първоначално я успокоил, че е станала грешка, но след това разбрал, че трябва спешно да се прибере в България и дори казал на жена си да му донесе дрехи и тоалетни принадлежности, защото допускал, че може и да го задържат.

Новината за обвинението му била съобщена и станала водеща, а Радев най-много се притеснявал за близките си и предимно за 11-годишната му тогава дъщеря. По думите на съпругата му, дъщеря им не можела да повярва, че баща ѝ „се борел с престъпниците и изведнъж самият него наричали престъпник“. Съучениците ѝ също коментирали и се подигравали, а детето питало дали баща ѝ наистина е престъпник.

Съдия Стилияна Григорова пише в решението, че в сравнително малък град като Плевен делото срещу прокурор е новина, предизвикваща интерес и бурни коментари в обществото, а у гражданите е възникнало естествено съмнение за извършени от Радев престъпления. Съдът отбелязва, че разгласяването на случая е генерирало огромен негативизъм спрямо Радев, а разликата между обвинение в престъпление и влизане в сила на присъда не е отчетена при формиране на отношението на обществеността. Иво Радев пък изтъква, че новината за окончателното му оправдаване не е била съобщена и в очите на хората останал нереабилитиран.

Според съда тежестта на последиците от обвинението е повлияна и от високия пост на окръжен прокурор, който Радев е заемал тогава.

„Като обвиняем ищецът не е имал сили, нито възможност, да изрази позицията си, да обясни нелепостта на ситуацията, освен че такъв опит би прозвучал като оправдание за действия, представени от обвинението като престъпни“, пише в решението. Съдия Григорова отбелязва и финансовите трудности, които семейството на Радев е имало, докато той е бил без работа.

Той разказва, че се е явявал лично на всички заседания, като при всяко заставане на мястото на подсъдимия в съдебната зала усещал безсилието си срещу нелепото обвинение, съчетано със страх, че именно поради високата обществена длъжност, която е заемал, е възможно да бъде несправедливо осъден „за назидание“.

„Този страх е допълнително подсилен от връщането на делото от ВКС за ново разглеждане от състав на САС“, пише съдът и подчертава, че мотивите на първата оправдателна присъда, според която деянието, за което Радев е бил обвинен, е несъставомерно, не са били достатъчно убедителни за прокуратурата, за да не я протестира.

„Формалната продължителност на наказателното производство е повече от пет години, но вредните последици от обвинението Радев търпи и след приключването му. Освен че до широката общественост не е доведена новината за претърпялото „фиаско“ обвинение, съмненията у околните, че е извършил престъпление, не са категорично опровергани“, се казва още в решението.

Съдът решава, че е справедливо да бъде уважен изцяло искът на Радев за обезщетение от 200 000 лева за претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение, тъй като става дума за тежко престъпление в областта на професионалната му реализация, а независимо от оправдателната присъда, делото е попречило на възможността на Радев да се кандидатира за втори мандат като окръжен прокурор, а първият му е останал недовършен.

„Магистратската професия, очакванията и изискванията на обществото към него за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. Затова и незаконното обвинение за извършване на престъпление е получило така силно негативно отражение върху неимуществената сфера на ищеца. Тези съображения, цитирани и в актове на ВКС мотивират настоящият съдебен състав да уважи изцяло ищцовата претенция за обезщетяване на неимуществените вреди. Пострадал е личният живот на Радев, в който е допуснато неоснователно вмешателство чрез използване на СРС. Търпял е потискащата атмосфера в отношенията с близките си и безсилието да обясни на достатъчно зрялото си дете причината да се стигне до атаката срещу личността му“, мотивира се съдът.

По това дело Радев е ползвал безплатна помощ от адвокат, но съдът е осъдил прокуратурата да му плати и близо 13 000 лева разноски за защита, съразмерно с уважената част от иска. Отделно на Радев е присъдено обезщетение от над 9000 лева за имуществените вреди от платени хонорари за защита по наказателното дело и за здравни осигуровки, които е плащал, като така общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати надхвърля 222 000 лева.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 януари 2023 11:37
Гост

„Като обвиняем ищецът не е имал сили, нито възможност, да изрази позицията си, да обясни нелепостта на ситуацията, освен че такъв опит би прозвучал като оправдание за действия, представени от обвинението като престъпни“ Това е трогателно.Всички бивши обвиняеми по ЗОДОВ са в такава позиция, тъй като обясненията им са средство за защита и доказателствено средство, демек – ценят се крититчно:).Процесът предполага такова безсилие. Вредите следва да се поправят, като няма друг начин – в пари, няма спор.За всички незаконно обвинени, били те прокурори, по -малки прокурори или непрокурори. Някъде обаче сме загубили мярата, ама тотално.Обезщетения за страдания в порядъка от… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
04 януари 2023 12:25
Гост

Трябва обвинение за самата съдийка от СГС, присъдила това явно обогатяване

Любомир Новиков
Любомир Новиков
04 януари 2023 11:43
Гост

Разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от ЗОДОВ беше изменяна десет пъти, докато стана удобна за съответните органи и длъжностни лица, поради което неприложима – „… само когато действията или бездействията им са признати за престъпление по съдебен ред.“ И понеже гарван гарвану…, плащаме от джоба си. Друг е въпросът поради каква причина съответният съд не е приложил разпоредбата на чл. 11, която е императивна. Това поведение, вкл. и от страна на прокуратурата, е системно и промяна не може да се очаква. Както ми каза една висша съдийка „ти луд ли си, как магистрат ще отговаря наказателно.“ Така репресията се… Покажи целия коментар »

Оливия
Оливия
04 януари 2023 10:39
Гост

Пак да повдигна въпроса – дори и да си ги получи от нашите данъци тези пари – извън реалните щети по загубено трудово възнаграждение за периода – автоматично му се възвръща достойнството ли?! Може би като си направи билбордове с надпис НЕВИНЕН ли? Защо не се следват други действия, включително и от причинителя на това безумие – прокурорката, подала сигнала. Там даже може да се мисли за набедяване, където в честен и справедлив процес ТЯ ще може да бъде осъдена да му ги плати тези хилядарки. За безумния размер преждепишещите са се изказали. РЕГРЕС, РЕГРЕС, РЕГРЕС!!! И нито лев за… Покажи целия коментар »

700 лв е обезщетението за незаконно обвинен гражда
700 лв е обезщетението за незаконно обвинен гражда
04 януари 2023 7:44
Гост

С лихвите сумата ще нарасне почти до 300 000 лв. Това е някакво безумие. Съдебен цинизъм и извращение, основано на принципа на ндрангетата-спазва се омертата членуващите в клуба на инсталираните да се пазят взаимно, подкрепят, а ако се стигне до съд по изключение, -обезщетението е несравнимо с плащаните обезщетения за плебса. Лицето не е задържан, а и да е бил задържан-беше даден пример-в България ако ром е задържан незаконно две години в затвора обезщетението е …5000 лв. В превод-9 лева на ден за незаконен престой в затвора е обезщетението, присъждано от съда. В България-обезщетението за изнасилване е от 5000лв до… Покажи целия коментар »

Оставака, оставка за прокурорката
Оставака, оставка за прокурорката
03 януари 2023 19:23
Гост

Защо прокурорката Снежана Георгиева-Блажева да не си подаде оставката след това фиаско ?????? Представям си щом като срещу колега е сътворила това , какви ли обвинителни актове внася срещу гражданите ???? Само предполагам и не е чудно защо се е развила такава омраза към прокуратурата.

Питане
Питане
03 януари 2023 17:46
Гост

Поредният флагрантен пример за съдебен произвол по делата за деликти срещу кадри на системата. Що за размер на обезщетение, след като става въпрос за неимуществени вреди във връзка със служебни неприятности. А при телесни повреди и смърт колко трябва да присъждат?!

На бас!
На бас!
03 януари 2023 16:44
Гост

Тези 220 000лв. ще ги види през крив макарон!

Ясенка
Ясенка
03 януари 2023 16:29
Гост

Честито Иво!

Оставака и извинение от прокурорката
Оставака и извинение от прокурорката
03 януари 2023 15:48
Гост

Не е ли редно сега при тези обстоятелства , колегата подала сигнала до ДАНС да си подаде оставката и да напусне системата ???? Или най- малко да се извини публично за всичко , което е сторила на всички в цялата система и в ДАНС и в прокуратура и в съдилищата . Една измислена история за да наклепа колегата си , за това , че си е вършил работата и си държи на думата в споразумението ! Кво друго е направила прокуроркаъа , освен, че набедила колега ?

Сигналистката
Сигналистката
03 януари 2023 12:38
Гост

А какво се случва със колегата му прокурорка, която е подала сигнала срещу него ?

Казус
Казус
03 януари 2023 11:49
Гост

При отказ на всички наследници и правоприемство на общината по чл 11 от ЗН на недвижим имот, същата кой трябва да я конституира ? Дали не трябва служебно съда след изчерпване на всички наследници или е достатъчно с уведомително писмо от ЧСИ, че са се изчерпали всичките наследници и тя сама да задейства процедурата по извършване на опис?

Няма изненада!
Няма изненада!
03 януари 2023 11:06
Гост

Ами той Гешев си го награди преди нова година, „за образцово изпълнение на служебните задължения“!
Правете си изводите!

Радостина Ангелова
Радостина Ангелова
03 януари 2023 12:54
Гост

Наградата е била през октомври 2014 г. Хайде да бъдем коректни

Защо ли скачаш?
Защо ли скачаш?
03 януари 2023 13:38
Гост

Лъжеш Радостинке, наградата е от декември 2022г. и е посочено съвсем коректно, но не ви е удобно някак си!

Анонимен
Анонимен
03 януари 2023 10:13
Гост

Ако беше от калибъра на Пепи Еврото, не само нямаше да го съдят, но и Цацата или Каскета щяха да го предложат за награда.

ала бала
ала бала
03 януари 2023 10:05
Гост

Ами тези направо се обогатяват за сметка на всички останали – ще има пари н само за Ищеца, а и за много други….тези дела доказват че процесът не е справедлив.

Адвокат
Адвокат
03 януари 2023 10:03
Гост

Напълно е законно, само не става ясно, наистина ли е оказал натиск, защото едно е да няма доказателства, друго е да е го е извършил.

Не че има светци, с изключение на наистина малко хора, но просто е интересно като конструкция на обвинението, то ще стане достъпно.

Впрочем, трябвало е да сигнализират Главният прокурор, едно мъмрене.

Чилев
Чилев
03 януари 2023 9:25
Гост

Понеже е в средите и повече обезщетение взема

Мавродиев
Мавродиев
03 януари 2023 9:25
Гост

Значи и самите прокурори са наясно, че като цяло прокуратурата не работи добре

и прокуроката като битата актриса мяй
и прокуроката като битата актриса мяй
03 януари 2023 16:07
Гост

Не е проблема в прокуратура, а в кадрите й. А те повечето са амбицизни женички или женствено момченца. Някой са и като актрисата, кото е бита Димитрова- просто отхвърлена любов и си отмъщават.

Pipi
Pipi
03 януари 2023 9:25
Гост

И таз добра. Сами почнаха да се съдят помежду си

Линка
Линка
03 януари 2023 9:25
Гост

Добре му тръгва годината, а ?

Нина
Нина
03 януари 2023 9:24
Гост

Охооооо Свеж ПИЧ

Алоооооу, Уляхте се(с У)
Алоооооу, Уляхте се(с У)
03 януари 2023 8:51
Гост

Алоооооооу, ама какво е това „обезщетение“? Това е пУтресаващо(с У). За сравнение си спомнете случая с незаконно държан в затвора над 18 месеца ром-обезщетение под 5000 лв. Почти две години в затвора, незаконно, ромът е оправдан-обезщетение под 5000 лв. Спорът съда около 5000 компенсират незаконен наказателен процес и около две години незаконно в затвора. Масово плебсът след незаконен наказателен процес получава до 10 000 лв обезщетение. Рядко повече, но сумите не са повече от 20-30 000 лв. И друго-съдебната практика е-при изнасилване -обезщетението е около 20 000, даже и това е рядко, а ако изнасилената е ромка расисткия съд рядко… Покажи целия коментар »

18 месеца незаконно в затвора-5000 обезщетение
18 месеца незаконно в затвора-5000 обезщетение
03 януари 2023 8:56
Гост

Ето друг пример-500 дни незаконно в затвора-в килия с десетки други лица, 5000 лв обезщетение https://court.sliven.net/uploads/0063d816/10361016.htm

Сравнете със случая-лицето не е задържано-колосално обезщетение.

Петгодишен незаконен процес-14 000 лв обезщетение
Петгодишен незаконен процес-14 000 лв обезщетение
03 януари 2023 9:05
Гост

Ето пореден пример-14 000 лв обезщетение за военнослужещ, незаконно обвинен и съден из множество съдилища-разни инстанции в продължение на години.
Предявен е иск за 200 000 но съдът казва,че сумата е прекомерна, а е справедливо обезщетението да е 14 000 бона общо по двата иска. Нима този военнослужещ е страдал малко заради незаконното обвинение-загубил работа, репутация, разбито здраве, много години на къса каишка из разни съдилища-обезщетение 14 000лв

http://www.os-yambol.org/ser/final/2018/02/0063d817/319c0717.htm

озадачен
озадачен
03 януари 2023 8:25
Гост

13 000 лв. за адвокат?! Тези разноски не са сторени, как така се присъждат?

Анонимен
Анонимен
03 януари 2023 8:14
Гост

Не го мислете, ВКС ще го намали на половина, те за смърт дават по 100 000 лева, та за това

сантос
сантос
03 януари 2023 8:16
Гост

Разбили са му живота, вярно жив е, ама какво ли е да работи в прокуратурата след това. Не знаех за този случай

5000 лв обезщетение за 2 години незаконно в затвор
5000 лв обезщетение за 2 години незаконно в затвор
04 януари 2023 7:53
Гост

А когато съдебната банда прати незаконно човек от плебса за 2 години в затвора обезщетението е 5000 лв-видно от дадения пример в коментар тук. 5000 лв според съда обезщетявали 2 години незаконно в затвора?

Щом 5000 лв обезщетяват 2 години незаконно в затвора, по случая справедливото обезщетение е до 500 лв. Лицето не е бил задържан, арестуван, пращан в затвора, а е имал служебни неприятности с колега.

бецален
бецален
03 януари 2023 8:13
Гост

Честно, не успях да разбера какво е престъплението, за което е бил обвинен?! Търговия с влияние? Каквото и да е, сега всички ние ще плащаме