Прокуратурата е осъдена да плати 26 000 лева обезщетение на бившата висша служителка от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Мила Калинова, показа проверка на „Лекс“.

Това реши Софийският градски съд (СГС) по заведеното от Калинова дело срещу прокуратурата, след като миналата година от държавното обвинение прекратиха разследването срещу нея и съветника на президента Румен Радев – Илия Милушев.

Калинова и Милушев бяха обвинени в престъпен сговор за разгласяване на класифицирана информация и престъпления по служба през 2020 г. покрай акцията на прокуратурата в президентството, при която бяха задържани също секретарят на президента Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков. Разследванията от тази акция не доведоха до дела, а година по-късно задържанията на всички обвиняеми бяха обявени от съда за незаконни.

До обвинението на Калинова се стигна, след като през 2018 и 2019 г. в ДАР били извършени проверки от ДАНС и Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ).

По това време Калинова е била шеф на дирекция „Сигурност на информацията“, като през годините е била още началник отдел „Сигурност и защита на класифицираната информация“, директор на дирекция „Сигурност“ и главен юрисконсулт. Според нея при тези проверки е била предоставена повече информация за дейността на ДАР от тази, която е необходимо да се знае и затова предупредила ръководството и прокуратурата. След последваща проверка инспекторатът на ДАР издал препоръки до директора, но в отговор той решил да уволни Калинова. Тогава тя се срещнала с Илия Милушев, като му представила сигналите и становищата си. Заради този обмен на информация бяха и обвиненията към тях за престъпен сговор за изнасяне на класифицирана информация, като според прокуратурата целта им била да нанесат вреда на шефа на разузнаването, че е неспособен да ръководи агенцията, а по този начин можело да се навреди и на престижа на ДАР.

Задържането на Илия Милушев през 2020 г. Снимка: БТА

Делото срещу двамата е образувано през юни 2022 г., а година по-късно разследването е прекратено от Военно-окръжната прокуратура в София, като в постановлението се казваше, че не са събрани доказателства за нито едно извършено престъпление, включително Милушев да е подбудил Калинова да му дава копия от документи. Освен това двамата нямало и как да бъдат обвинени за разгласяване на класифицирана информация, тъй като са имали достъп до нея и каквато и информация да са си разменили, то тя не е била разгласена, защото не е станала достояние на други.

Миналата година Калинова е завела иск срещу прокуратурата за 26 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконното обвинение, като пише, че е била обвинена в тежко престъпление, което е в пряка връзка с работата ѝ. Била е задържана за 24 часа, след което е била с парична гаранция и забрана за напускане на страната, а междувременно е била уволнена, тъй като ѝ бил отнет допускът до класифицирана информация.

В исковата си молба тя казва, че по време на разследването била разтревожена и нервна, уронено било доброто ѝ професионално име, накърнени били достойнството и честта ѝ, както и вярата ѝ в правовата държава и справедливостта.

Показания е дала и нейна приятелка, която разказала, че трябвало да даде 5000 лева заем на Калинова, за да си плати гаранцията. Обвинението било отразено в медиите, като служителката на ДАР загубила всичките си контакти и била много разочарована, защото била убедена в правотата на действията си. Калинова споделяла също, че разследването срещу нея било политическа поръчка, чиято цел била нейното отстраняване.

В решението на съдия Божана Желязкова от СГС се казва, че делото срещу Калинова е било водено 2 години, през които е било широко огласено, а тя изпитвала постоянен стрес и загубила работата си. Съдът отбелязва, че става дума за обвинение срещу високопоставен служител на ДАР и е нямало как да не бъде отразено в медиите „поради сензационния му вид, изкуствено създаден от едно неиздържано обвинение, с което се накърняват доброто име и честта ѝ“.

От решението е видно, че съдът е щял да присъди и по-голямо обезщетение на Калинова, ако тя го беше поискала.

„Съвкупната преценка на тези обстоятелства мотивира съда да приеме, че справедливо по размер обезщетение за претърпените от ищцата неимуществени вреди би било 30 000 лв., но тъй като съдът не може да се произнася по свръхпетитум, то следва да се уважи иска до предявения му размер, а именно 26 000 лв.“, пише съдия Желязкова.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
zmm
zmm
17 февруари 2024 15:53
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

ecommerce web design
ecommerce web design
17 февруари 2024 11:42
Гост
Ad nauseam
Ad nauseam
16 февруари 2024 16:20
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

xitomif
xitomif
16 февруари 2024 13:05
Гост

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:– https://do.my/bluestone

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 11:45
Гост

Ачето Елховски няма ли да каже нещо по въпроса или е зает да се мота по медиите и да демонстрира ниско чело.

Кирил
Кирил
16 февруари 2024 11:30
Гост

В пълното си право е жената.

Шопо
Шопо
16 февруари 2024 11:27
Гост

Каскета-инструмент на господа да плаща масрафа

Чочо
Чочо
16 февруари 2024 11:01
Гост

Тези безобразия нямат край.

Симо
Симо
16 февруари 2024 11:07
Гост

Когато някой поеме персонална отговпрност и извади пари от джоба си.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 10:51
Гост

Пак ли?

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 10:50
Гост

Когато имаш неопровержими доказателства тогава повдигаш обвинение в съда. Иначе се случва ето това.

Спиридон
Спиридон
16 февруари 2024 11:09
Гост

За кой ли път! Не се научиха и това е.

Копчев
Копчев
16 февруари 2024 10:49
Гост

Трябват сериозни реформи. Не може да мятаме милиони за обезщетения всяка година.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 10:45
Гост

Прогнила система.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 10:44
Гост

Като ползваш прокуратурата за бухалка е така. Ние си го знаехме, сега вече е и доказано, покрай убийството на Нотариуса. Обаче ако кажеше нещо такова преди 8 години, когато ГЕРБ се вихреха и никой не се заяждаше с тях, веднага щяха да те обвинят, че си деструктивен и „клатиш“ сържавата. Каааак няма такова нещо. Айде бе. Я да видим дали няма. Ето, че прокурори, НАП и ДАНС са ползвани за бухалки. Следователно в съда не минава такова дело и после можеш да съдиш тия органи за обезщетение.

Хършев
Хършев
16 февруари 2024 10:47
Гост

Как ше кажеш такова нещо. Ама тогава нали се сещате – имахме съдебен министър Спондж Боб. Но сега сме се втурачили в това дали Денков се объркал нещо по въпрос свързан със Северна Македония. А Спондж Боб не го гледахме какви проблеми има. Не занимаваха медиите Борисов, защото щеше да им се скара. Самият той не отбелязваше старателно проблемите в говора на техните министри. ДПС също си трайкаха. Ама сега и Борисов и Пеевски в един глас атауват. Ясно защо. Страх ги е и е добре за статуквото нови партии и проекти да се дескридитират в зародиш.

Копчев
Копчев
16 февруари 2024 10:49
Гост

Знаеше се. Но народа масово спа. Ама чакайте де. Вие си мислите, че тези времена са си отишли ли? Еми не. Нали виждате инертните гласоподаватели на ПП/ДБ. Те са млади, те мислят. Но те са инертни. Казват си, че не са сигурни за тоя или оня министър, ма тия сега дали са си свършили наистина добре работата. Колебливи са. А твърдите ядра на ГЕРБ, БСП, Възраждане, ДПС не се колебаят. Те си гласуват за партията, независимо какви мизерии се случват с нейни политици и/или министри. Така колебливото младо и интелигентно поколение ще спи, а кретените пак ще завземат управлението.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 18:12
Гост

„Младото и интелигентно поколение“ от привърженици на „Продължаваме подмяната“ е някаква шега, нали? Тролефермите им из нета ли броите?

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 10:43
Гост

Както коментираха преди време в Референдум по БНТ по темата със съдебната ни система – еми хиляди хора работят и се води, че следят за доброто функциониране на съдебната ни система. Но всъщност само се плащат милиони за заплати, да не забравяме, че имаме и страшно много пари за обезщетения заради малоумни обвинения.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2024 10:42
Гост

Редовно я съдят тая клета прокуратура

Стоилщ
Стоилщ
16 февруари 2024 11:27
Гост

Като се изказваш неподготвен…