Без никакъв дебат парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предвиждат нова система за случайно разпределение на разследващия главния прокурор и нови срокове за избор на Висш съдебен съвет (ВСС).

Измененията бяха подкрепени от 129 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС. 35-има депутати от „Възраждане“ гласуваха против, а десетимата от „Има такъв народ“ се въздържаха. БСП не участва в гласуването, защото депутатите бяха напуснали залата заради спор с управляващите по други теми.

По предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ) срокът за внасяне на предложения между двете четения ще е три дни.

Проектът за промени в ЗСВ, внесен от народни представители от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, предвижда изборът на разследващ главния прокурор да не става с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС)С, а с друга все още несъществуваща, както и удължаване от 3 на 6 месеца на срока, в който трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет. Както е известно, с влезлите преди около месец в сила изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и ЗСВ, се предвиди до три месеца да бъдат избрани нови членове на съвета и от професионалната, и от парламентарната квота.

Проектът за промени в ЗСВ беше внесен в деня, в който беше избран първият разследващ главния прокурор – съдията от Софийския градски съд Даниела Талева (повече виж тук). В тази връзка с проекта се предлага избраният съдия, който става прокурор, да участва в избора  на нов състав на ВСС като гласува за членове на Прокурорската колегия.

Идеята да се въведе изцяло нова система за случаен избор на разследващ главния прокурор стана повод за опасения,  че така ще се минира вече извършеният случаен жребий.

На заседанието на правната комисия на НС във вторник, когато проектът беше разгледан, депутати от ПП-ДБ и ДПС увериха, че това няма да е така. Те декларираха, че между първо и второ четене на законопроекта, ще предложат изрична преходна разпоредба, която да предвижда, че започналите процедури се довършват по досегашния ред (виж още от дискусията тук).

Въпреки уверението, представители на съдебната власт изразиха своите притеснения във връзка с новия начин за избор на ad hoc прокурор.

Зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова заяви, че е притеснена от това какво ще е общественото доверие на гражданите в ЕИСС, която се ползва от съдилищата. „Излиза, че за специалния случай се създава отделен модул, защото ЕИСС е несигурна. Вярата на гражданите в правораздавателната система би била подрината в съществена степен. А и не знам с какво темпо би се движило разследването на главния прокурор, ако чакаме изработването на подобна система“, каза тя и добави, че е последният човек, който ще защитава ЕИСС, „защото тя създава повече трудности, отколкото улеснява работата на съдиите и служителите“.

Междувременно вчера Прокурорската колегия отложи назначаването на съдия Талева за прокурор във ВКП, разследващ главния прокурор. Причината за това беше колебанието на кадровиците дали да спрат процедурата поради допуснатото от Конституционния съд искане за обявяване за противоконституционни на редица текстове от НПК и ЗСВ, свързани и с механизма за разследване, или поради преобладаващ обществен интерес, да назначат Даниела Талева. Членовете на колегията решиха да обсъдят отново този въпрос следващата седмица, когато се очаква да бъдат в пълен състав (виж още тук).

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 10:38
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 9:34
Гост

Ба си драмите.А работата, стажа и заплатата си вървят, което е единственото архиважно и архинеобходимо, както казваше един умен мъж.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 8:15
Гост

А ремонт на ремонта на ЗСВ И НПК кога да очакваме? Новите изменения ще издържат ли поне месец или ще ги променяте още преди да са обнародвани в ДВ?

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 22:16
Гост

Тук не става дума за ЕИСС. Разбери го накрая. И стига мрънка, че като не ти харесва – ДРУМ! Други чакат.

ЕИСС е пълен боклук
ЕИСС е пълен боклук
13 юли 2023 21:27
Гост

Трябва веднага да бъде преустановена работата с нея, а тези, дето ни я натресоха и взеха парите, да отидат при бай Ставри…

Журналист
Журналист
13 юли 2023 19:53
Гост

За три години занимание с правосъдието успяха да докарат пълно отвращение към законодателната и изпълнителна власт и техните подлоги ССБ.За съжаление съдебната власт също се съсипа до степен хората да одобряват разлепените некролози на съдия от СРС, като израз на волята на обществото да се противопостави на една сринала доверието си власт.

Това "ала-бала" ли е???
Това "ала-бала" ли е???
13 юли 2023 17:33
Гост

„Софтуерът за този избор трябва да отговаря на въведените през април определени стандарти за сигурност.“ /БНТ/

Тук: „предвижда изборът на разследващ главния прокурор да не става с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС)С, а с друга все още несъществуваща“

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 16:11
Гост

За Прокурорската колегия ли говорите? Тази, която за един ден назначи Сараф, като твърдеше, че има такива правомощия, а след това те рязко се изчерпаха и сега тупаме топката. Тази, която без адекватна причина отказа да назначи класираните прокурори в конкурса за първоначално назначаване за районните прокуратури. Да, това е разликата между нашите хора и тези, които не са наши. И да, там цари анархия! Те отново се подиграха с хората и продължават да го правят. Контролът е само ВАС. Дано там правото е все още право!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 22:19
Гост

Като не ти харесва не кандидатствай, а ако си действащ магистрат си налягай парцалите и си пиши актовете, че хората теб чакат, а не ВСС.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 15:53
Гост

Дебат? Че какво е това? Дебатът е непозната дума от 20-тина години. То е „каквото одобри посолството“.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 15:26
Гост

Без (Д)ебат нищо не става. Даже и да се назначи разследващ от Петричко на гладния прокурор по „Новио механизАм“ на Слафуф, Дечонко, Безнадеждна Йорданова и Бойкикев.
Без (Д)ебат, може да се назначи само Н.В. Тиквуний I за шеф на комисията по външна политика. И то, защото вече ги е таковал с двеста – и ПП-то, и ДБ-то.
Честито на жълтопаветния планктон. Ще си имат отроче от ДС за кмет на София.
Демокрацията победи, дрогаре и дрогарке.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юли 2023 15:17
Гост

„На заседанието на правната комисия на НС във вторник, когато проектът беше разгледан, депутати от ПП-ДБ и ДПС увериха, че това няма да е така. Те декларираха, че между първо и второ четене на законопроекта, ще предложат изрична преходна разпоредба, която да предвижда, че започналите процедури се довършват по досегашния ред.“

За Гешев не беше така, нали, двуличници таква?

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 15:11
Гост

Като юрист смятам, че новата система за разпределение на делата срещу главния прокурор и неговите заместници е смокинов лист, с който прикриват, че единствената цел на поправката е да удължат живота на този ВСС.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 22:22
Гост

Ама и ти си един юрист. Даже ти е неудобно да кажеш, че си някой обикновен прост юристконсулт. Хейтър, но преди всичко мърморко от, който нищо никога не е зависило.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 14:53
Гост

До тук нито едно мнение на юрист по същността на приетите текстове, само политическа параноя.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юли 2023 15:20
Гост

Какъв е смисълът да се коментира „промяна на промяната“ при положение, че има висящо производство пред КС на стария вариант, който в момента ремонтират, за да отложат максимално избора на нов ВВС, респективно главен прокурор- в тази пародия на нормотворчество няма нищо, ама нищо юридическо, а е чиста политика в името на сглобката, прането и тупането на топката, докато се разберат за порциите във властта.

ПИФ
ПИФ
13 юли 2023 14:46
Гост

Ние зле!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 14:45
Гост

Много добро представяне. Сега да се възцари разум и в ПП и ДБ и да оттеглят този охлюя Васил тЕрзиев за кмет на София, че никой няма да го подкрепи. Нито пък ще подкрепим Бонев вече!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 14:45
Гост

Корни яд ли я е, че се оказа тотален парцал и никой не иска да се занимава с нея? Майната ти. Бегай от парламента и не се връщай!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 14:44
Гост

Трябва да бъдат оставени да работят. Имат добър коректив в лицето на ГЕРБ в управляващата коалиция, после и на ДПС, които не са никак малоумни и колкото и да не ви се вярва те имат школа за политици и най-подготвените и с най-адекватни предложения са точно те. И след това и коректив в лицето на опозиция. Така са си добре да си управляват точно целия мандат

Лозан
Лозан
13 юли 2023 14:43
Гост

Надали това ще върне вярата на хората в правораздавателната система.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 14:43
Гост

Този амортизиран ВСС е за смяна веднага. Дано нещата потръгнат въпреки зловредното руско влияние в страната изразено чрез БСП и Възраждане

Възмутен
Възмутен
13 юли 2023 14:42
Гост

Голямо протакане е всеки случай.

Петров
Петров
13 юли 2023 14:44
Гост

Пазят си Сарафов!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2023 14:42
Гост

Да избират веднага нов ВСС. Няма време за губене

Кирил
Кирил
13 юли 2023 14:42
Гост

Сега ли разбраха, че ЕИСС е несигурна.

Станев
Станев
13 юли 2023 14:42
Гост

Аз това не разбирам от БСП – като се фръцнеш и се обидиш и си излезеш, какво точно очакваш да стане?

Чулев
Чулев
13 юли 2023 14:42
Гост

Малоумщина. БСП защо не са там? За какво им се плаща за да подкрепят тихомълком ли?

Тихомир
Тихомир
13 юли 2023 14:45
Гост

Излагат се за пореден път.

Benov
Benov
13 юли 2023 14:41
Гост

Хайде, хайде, до преди две години, когато ГЕРБ управляваше с патерицата НФСБ всички бяха ОК с каквото решение вземат. Сега, защото управлва предимно ПП и ДБ вече всяко решение било лошо!

Арлекино
Арлекино
13 юли 2023 14:40
Гост

Няма какво да се мотаят. Да действат