Адвокат осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 24 000 лв. за незаконни обвинения в измама и обсебване, заради които близо 8 години е бил обвиняем и подсъдим, докато накрая делото срещу него е било прекратено.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) (виж тук), където адвокат Хр. Чолаков е завел иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за 150 000 лв. неимуществени вреди от незаконните обвинения.

Казусът, по който адвокатът е бил обвиняем и подсъдим, е започнал през 2008 г., когато мъж е сезирал районната прокуратура в София, че е измамен. Още тогава Чолаков и двама банкови служители са дали обяснения, а през 2010 г. прокуратурата е отказала да започне разследване. Постановлението обаче е било отменено от градската прокуратура и е било образувано досъдебно производство срещу Чолаков за извършена измама, като в началото на 2011 г. бил привлечен като обвиняем.

Прокуратурата твърдяла, че през 2008 г. в клон на Банка ДСК Чолаков заблудил А. В., че ще заведе дело срещу банката, за да бъдат изплатени близо 28 000 лв. от спестовния влог на А. В. За това обаче му трябвали 14 000 лв., които взел от гишето на банката и казал, че парите са за юрист на ДСК, който щял да помогне за изплащане на сумата от спестовния влог. По този начин според обвинението адвокатът причинил имотна вреда на А. В. от 14 000 лева.

На адвокат Чолаков била определена гаранция от 1000 лв., а делото било внесено в районния съд през юни 2011 г. Последвали 18 съдебни заседания до началото на 2017 г., когато делото било върнато на прокуратурата заради разминаване в обвинителния акт на датите на изпълнителното деяние и за взетите от подсъдимия пари.

След това на Чолаков било повдигнато ново обвинение, вече за обсебване в големи размери, за това, че незаконно присвоил близо 24 000 лв. на А. В., който пък починал още преди районният съд да прекрати и да върне първото дело на прокуратурата. Новият обвинителен акт бил внесен в съда през есента на 2017 г., който обаче отново го върнал на прокуратурата. Държавното обвинение протестирало определението, но през юни 2018 г. градският съд го потвърдил, а прокуратурата окончателно прекратила делото през септември 2018 г.

Показания в съда по заведеното от Чолаков дело срещу прокуратурата са дали негови близки, които са свидетелствали за стреса и унижението, които е понесъл през годините, в които е бил обвиняем и подсъдим. В подкрепа на факта, че се ползва с добро име в обществото, той е представил и издадени от него книги, както и доказателства, че е вписван в адвокатска колегия още през 2005 г. и продължава да упражнява тази професия.

Негова колежка свидетелствала, че се познават от ученици, а след това и като журналист в местния вестник в Димитровград. Според показанията ѝ делото повлияло изключително много на настроенията му – станал самотен, странял от близките, бил угрижен и започнали здравословни проблеми. Чолаков изпитвал особени притеснения по време на съдебните заседания, когато името му било съобщавано при извикването в съдебна зала и ставало достояние на много хора. Притеснявал се да не се разчуе в родния му град, където бил известен с почтено име като журналист и адвокат, че срещу него е образувано наказателно дело.

Друг свидетел разказва, че познава Чолаков от 20 години, когато бил стажант в районния съд и също посочва, че покрай делото бил много притеснен и започнал да избягва срещи с него.

В решението на съдия Радост Бошнакова се казва, че продължителността на делото е прекомерна и е основание за по-голямо обезщетение, тъй като Чолаков се е явявал на заседанията и не е ставал причина за отлаганията им. Съдът посочва още, че при определяне размера на обезщетението, значение имат преживените от ищеца стрес и несигурност за дейността му като адвокат, неспокойствието и ограничените контакти, както и възрастта му от 35 години, когато е започнало разследването, на която съдът пише, че е житейски обичайно човек да е насочен към развитие на професионалното си поприще. Според съда обаче няма доказателства, че делото се е отразило на здравето на Чолаков, както той твърди.

„Упражняваната от ищеца професионална дейност като адвокат, чийто статут и значимост за съдействието и защитата на свободите, правата и законните интереси на лицата, са регламентирани в ЗАдв, е свързана с престъплението, за което му е било повдигнато обвинение по процесното наказателно производство. Освен това извършеното наказателното преследване е обуславящо за преценката на необходимите условия (включително и качества) и за наличието на евентуални пречки за упражняването ѝ (сред които и осъждане на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер), поради което същите на собствено основание следва да се отчитат при преценката на негативния ефект върху ищеца на незаконното обвинение, респективно при определянето на размера на заместващо обезщетение, макар и да не се установи по делото незаконното обвинение да се е отразило върху професионалната му кариера и развитие“, се казва в решението. В същото време обаче съдът отбелязва, че провежданите около 5 години съдебни заседания несъмнено са отнемали от свободното време на Чолаков, което той иначе е могъл да използва за развитие и усъвършенстването си като адвокат.

Така съдът приема, че справедливото обезщетение за него е 24 000 лв., като отделно му е присъдено и обезщетение от 606 лв. за пропуснати ползи от задържаната в хода на процеса парична гаранция от 1000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 август 2023 9:45
Гост

При ЧОЛАКОВ това работи и сега. Същото!!!

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 9:06
Гост

Чолаков и днес е известен като честен и чист адвокат.
Той не прави такива неща. Те другите правят…
Това е реверанс от прокуратурата, който сега той инкасира.

ЩАЗИ ЩАТЕН
ЩАЗИ ЩАТЕН
23 август 2023 20:39
Гост

адвокат Илка Петкова-„Психо“ПАТКА или „Овца“-стъвница в Стара Загора??

Само за протокола
Само за протокола
22 август 2023 16:27
Гост

Некой прокурор е прибрал тлъст рушвет в размер на присъденото обезщетение за цялата галимация.

Прокуратурата редовно се меси в граждански и търговски правоотношения, взимайки страна!

Живи и здравей
Живи и здравей
22 август 2023 13:42
Гост

БРАВО ФУРАЖКИ !! Очерняме животи since 2011 ви е мотото по тоя казус.

Ех тая прокуратура...
Ех тая прокуратура...
22 август 2023 12:50
Гост

„Това, което е известно обаче, е, че Софийски градски съд – и на последна инстанция Апелативен съд гр. София – през септември 2013г. отменят изцяло прокурорските постановления от времето на Велчев за прекратяване на обвиненията срещу Павлов като абсурдни и необосновани. В същото време обаче съдът отбелязва, че обвинението срещу Огнян Донев няма как да бъде възстановено, тъй като главният прокурор – като върховен представител на държавния интерес при дела за пране на пари – необяснимо е решил да не защити този интерес по отношение на бившия си бизнес партньор Донев. Или обяснимо.“

Мики
Мики
22 август 2023 12:23
Гост

Вече кой ли не осъди родната ни прикриватура.

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 12:19
Гост

Ако и следващите инстанции потвърдят решението да сезира същата тази прокуратура за регрес спрямо виновните прокурори. Вярно, че отговорността им е лимитирана, но все пак е нещо. Пък след едно такова осъждане ВСС може и да се замисли за високия професионализъм на съответните магистрати.

Михаил
Михаил
22 август 2023 12:42
Гост

Дано вече да го сменят това ВСС.

Една овца
Една овца
22 август 2023 16:30
Гост

Дано сменят конституцията с конструкцията драги ми присмехулко!

Защото те се сменят, а свинщината остава, даже се засилва.

Веселина
Веселина
22 август 2023 12:07
Гост

То страшно обезщетение, по 3000 лева на година.

Юрист
Юрист
22 август 2023 10:08
Гост

А защо не споделяте и положителна информация – напр. https://prb.bg/bg/news/66183-prokuror-pri-sofiyska-rayonna-prokuratura-poluchi-blagodarstveno-pismo-ot-postra ?

Не може само негативното да се отразява, Лекс. Това не е обектнва журналистика.

Жокера
Жокера
22 август 2023 11:56
Гост

То всички журналисти го правят. Лошото продава повече. Журналистиката в България отдавна е насочена към негативните очерци на нашето ежедневие – всеки ден ни заливат с катастрофи, убийства, насилие – до такава степен, че няма как да не останем с впечатлението, че живеем в най-скапаната държава в света. Добре, че е младата шахматистка със своите успехи и постижения успя да разчупи малко този порочен кръг, но само за няколко дена, после пак се връщаме на обичайното.

глупост
глупост
22 август 2023 12:04
Гост

Благодарствено писмо, защото някой си е свършил работата? Че нали затова му се плаща. И какво – един си свършил навреме работата и му благодарили, та даже се похвалили. А останалите какво? Явно си клатят краката и няма хвалби. Така излиза.

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 9:20
Гост

А срещу МВР колко дела по ЗОДОВ ще има… Много, с това незаконно отнемане на коли

4567
4567
22 август 2023 9:21
Гост

А бе повечето са балъци и сами си дават автомобилите. Т.е. може и да не са много

OMG
OMG
22 август 2023 9:16
Гост

Какво е правил СРС 6 години с това дело, че накрая го е и върнал на прокурора? Малко е грозно сега част от обезщетението, което прокуратурата плаща, да е заради прекомерното забавяне на делото, което пък явно е и по вина на съда.

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 9:19
Гост

Гарван гарвану око не вади

Чочо
Чочо
22 август 2023 13:12
Гост

Така е.

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 9:20
Гост

Не ги жаля в прокуратурата, а те какво са направили през тези години – първо отказ, после отменят, после насила обвинение. И това не е справедливо, не само забавата в СРС

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 9:21
Гост

Еее, какво са 6 години за СРС…

Борил
Борил
22 август 2023 9:22
Гост

Викаш нищо работа, имало е и по 11 по някои граждански…