Новите правила в заповедното производство, които предвиждат два пъти по-дълги срокове за изпълнение и възражение срещу заповедта за изпълнение, както и серия от други промени, свързани със защитата на потребителите, ще влязат в сила на 24 декември 2019 г. Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) са публикувани днес в Държавен вестник и тъй като няма предвиден специален срок за влизането им в сила, това ще стане в обичайния тридневен срок от обнародването им (всички изменения виж тук).

Така от деня на Бъдни вечер всеки длъжник вече ще разполага не с две седмици, а с един месец, за да плати след издадена заповед за изпълнение. Ще има един месец и за да възрази срещу нея. Освен това ще бъде предупреждаван за това, че ако го направи, рискува да понесе по-високи разноски. Един месец  вече ще е и срокът за обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение (чл. 419). По-дълъг – не една, а две седмици, става и този за обжалване на действията на съдебния изпълнител (чл. 436 ГПК).

От 24 декември 2019 г. ще действа и ново правило за това къде се подават заявленията за издаване на заповеди за изпълнение срещу потребител – това вече няма да става до районния съд по постоянния адрес на длъжника, а до този, в който се намира настоящият му адрес. За всички останали длъжници остава старата подсъдност – по постоянен адрес или седалище.

Заявителите пък ще са длъжни да прилагат договора, от който произтича вземането им, заедно с приложенията и общите условия, ако искат да им бъде издадена заповед по чл. 410 ГПК срещу потребител. Ако съдът установи, че искането се основава на неравноправна клауза, сключена с потребител, ще отказва издаването на заповедта.

А банките, когато искат издаване на заповед по чл. 417 ГПК въз основа на извлечение от счетоводните им книги, също ще трябва да представят и „документа, от който произтича вземането на банката, заедно с всички негови приложения, включително приложимите общи условия“.

Освен това с промените (чл. 415 ГПК) се регламентира, че указанието към длъжника да предяви иск след възражението си, когато се приема, че е уведомен за заповедта след изтичането на срока за получаването ѝ от канцеларията на съда или общината, ще се дава при условие, че „връчителят е събрал данни, че длъжникът не живее на адреса, след справка от управителя на етажната собственост, от кмета на съответното населено място или по друг начин и е удостоверил това с посочване на източника на тези данни в съобщението“.

Нови са и правилата за спиране на принудителното изпълнение на заповедта, когато е издадена срещу потребител. ГПК вече предвижда, че обезпечението, което внася длъжникът – потребител, за да го постигне, е до една трета от вземането. За всички длъжници отпада изискването искането за спиране на изпълнението да е направено в срока за възражение.

След влизане в сила на измененията в ГПК съдът, постановил незабавното изпълнение, ще може да го спре и без да е необходимо обезпечение, когато е направено за това, подкрепено с писмени доказателства, че вземането не се дължи, или че се основава на неравноправна клауза в договор, сключен с потребител, или че е неправилно е изчислен размерът му (само ако длъжникът е потребител).

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:41
Гост

­­­Г­о­р­­­е­­щ­­и­­ ­­м­­о­м­­­и­ч­­е­т­а­­ ­­в­­и­ ­­­о­­ч­­­а­­к­­в­­а­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?35261

заповед
заповед
24 декември 2019 7:32
Гост

Няма да „изменявате“ ГПК. Омръзна ми да давам по 7 лева за да си го купувам. Откъде 7 лева?!

хризДиан митЬов нормотворник
хризДиан митЬов нормотворник
23 декември 2019 22:32
Гост

Иск на длъжника, след възражението ????

Неразбиращ
Неразбиращ
20 декември 2019 12:13
Гост

Срокът в ПДИ по чл.428 ГПК остава двуседмичен, а срокът на заповедта за изпълнение се променя на едномесечен! Тук нещо не ги разбирам нещата?

kontrol
kontrol
22 декември 2019 11:43
Гост

Е, явно малко корективно трябва да се тълкува. 428 ал. 1 изр. 1 е двуседмичен срок в общия случай, когато имаш ИЛ по решение. Изр. 2 срокът за доброволно изпълнение е 1 месец при заповед.

Смешен плач
Смешен плач
20 декември 2019 11:43
Гост

Чакани и нужни промени. За всеки заповеден съд ще стане малко тежко с всичките тези приложения към заявлението и проверка за неравноправни клаузи, но все пак промяната е положителна и зазаслужава подкрепа.
А всички кредитори бързо да се усетят и да внимават как си пишат заявленията, за да не настане страшен вой, че съдът им отказва въобще издаване на заповеди или им издава такива за няма и половината сума, която са претендирали.

всичко на съда
всичко на съда
20 декември 2019 11:54
Гост

Нали уж има Комисия за защита на потребителите? Нали уж тя трябва да се произнесе за всички общи условия? Ама не, всичко на съда. И после се чудим защо колегите се изпоразболяха, защото си тръгват от съда и избират други професии.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 12:27
Гост

Правилно казвате – уж има. Така че не ставайте един от тези, които много миловидно се притенсниха за съда напоследък, а всъщност не искат да си признаят, че като кредитори, колекторски компании и фирми за бързи кредити с новите правила ще им е много по-трудно да си въртят старите схеми.

Анонимен
Анонимен
26 декември 2019 14:58
Гост

Не, ще ги пускат искови. По -бързо ще е – и там отговорът е едномесечен, но няма служебна проверка в началото. Оптимизъм е това вашето.

нищо свято
нищо свято
20 декември 2019 11:18
Гост

ех, за закона няма нищо свято, до раждането на божия син. да ни са честити поредните промени в ГПК

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 11:12
Гост

Изключително съм доволен, че промениха мястото на подаване на заявленията за издаване на заповеди за изпълнение срещу потребител.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 11:59
Гост

Да, това много улеснява заявителите.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 12:02
Гост

пардон, длъжниците-потребители

Весели ГПП
Весели ГПП
20 декември 2019 11:08
Гост

Все това ще ми е късметът – за Коледа, вместо чорапи, промени в ГПК 🙂 Весели граждански процесуални празници!

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 11:17
Гост

Що, бе, колега, жена ти може да ти е взела един дезодорант. Извън шегата, мирна Коледа – без заповеди по 410 и 417 и щастлива Нова година на всички

dido
dido
20 декември 2019 11:05
Гост

Изключително важни промени, които касаят защитатата на потребителите.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 11:58
Гост

Този път нормотворците ни не се изложиха. Браво!

панчо
панчо
30 декември 2019 10:24
Гост

Поредната простотия ма „йористите“ неуспели на попрището, а решили да политиканстват и да творят закони., които да обслужват длъжниците – избиратели.