Състав на Върховния касационен съд (ВКС) се произнесе за първи път по искане за промяна на пола в акта за раждане на транссексуален след постановяване на тълкувателното решение, с което Общото събрание на Гражданската колегия отрече тази възможност. Върховните съдии не допуснаха делото до касация, но дават да се разбере, че и да го нямаше тълкувателното решение, биха постъпили по същия начин (повече за тълкувателното решение виж тук).

Това първо определение е на състав с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева (пълния текст на определение по гр.д. №2974/2020 г. виж тук). И Томов, и Драгнев, който е докладчик по делото, подписаха с особено мнение тълкувателното решение.

Решението, което не допуснаха до касационно обжалване, е на окръжния съд в Добрич. Той отказва промяна на данните в акта за раждане на човек, който е роден като мъж, а се самоопределя като жена.

Транссексуалният сочи, че от ранна детска възраст е започнал да се чувства като жена и да се облича по този начин. Той изтъква, че у него са настъпили и физиологични изменения в резултат от проведено хормонално лечение, поради което околните са започнали да го възприемат като лице от женски пол.

Районният и окръжният съд в Добрич отхвърлят молбата му за юридическа промяна на пола. Това става още през 2019 г., т.е. три години преди постановяването на тълкувателното решение. Първите две инстанции изтъкват, че при този молител не са налице и медицинският (състояние на транссексуалност, личностни особености, психично състояние, обратимост на субективните усещания и състояния на лицето), и юридическият критерий (сериозно и непоколебимо решение за промяна на биологичния пол поради изпълняваната психична и социална полова роля) за промяна на данните за пола, имената и ЕГН в акта за раждане.

„При молителя няма категорични промени във вторичните полови белези на фона на провежданата хормонална терапия. Настъпилите промени най-вече в хормоналните нива са напълно обратими след преустановяване на провежданата хормонална терапия. Обстоятелството, че молителят е провеждал 13 години хормонална терапия, без да се допита и да търси съдействие от специалист, е признак на незряло и безотговорно поведение към собственото тяло и психика. Половинчатата хормонална терапия, която не е променила телесно лицето в посока към желания биологичен пол, е индиция за колебливост в избора, липса на воля за постигане на сериозна трансформация и телесно потвърждаване на психичния пол…“, заявява Окръжен съд-Добрич.

През 2020 г., когато делото стига до ВКС, пред него са поставени три въпроса, обосноваващи допускането му до касация, а върховните съдии приемат, че два са относими към казуса. Те са: „Налице ли е правна възможност по българското право за допускане на промяна на пола, имената и ЕГН в акта за раждане на едно лице поради транссексуалност?“ и „Наличието на транссексуалност достатъчно основание ли е за допускане на промяна на пола, имената и ЕГН в акта за раждане на едно лице?“.

Върховните съдии Томов, Драгнев и Николаева заявяват, че след постановяването на тълкувателното решение, те не могат да обосноват допускането на делото до касационно обжалване, защото приетото от Окръжен съд- Добрич, съответства на възприетото от мнозинството в Гражданската колегия на ВКС.

Определението обаче не приключва с констатацията, че съдът е длъжен да се съобрази с тълкувателното решение.

В него специално е посочено, че точно това дело е нямало да бъде допуснато до касационно обжалване, дори да бъдат възприети отговори на въпросите по него, различни от дадените в тълкувателното решение. Върховните съдии напомнят, че практиката на ВКС, която стъпваше на Европейската конвенция за правата на човека и на нейния примат над вътрешното право, имаше изведени критерии, а казусът с този молител не ги покрива.

„Критериите се обосновават с необходимостта смяната на пола да е достатъчно личностно обоснована и сериозно предприета, за да доведе до облекчаващо за транссексуалния и стабилно за обществото състояние. В противен случай, както се изтъква и в правната теория, има опасност смяната на пола да предизвика своеобразна полова динамичност на обществените отношения, водеща до социално объркване и до многократно усложняване на правната регулация. Ето защо, освен утвърдения медицински критерий (наличие на състояние на транссексуалност), който се установява с помощта на комплексна медицинска експертиза, следва да се изведе и юридически критерий за уважаване на молбата. При твърдяна транссексуалност, молителят трябва да установи пред съда сериозното си и непоколебимо решение за биологично потвърждение на изпълняваната психична и социална полова роля. Въззивният съд е констатирал, че този юридически критерий все още не е налице, поради което е отказал да уважи молбата и това разрешение е в съгласие с практиката на ВКС преди постановяване на горецитираното тълкувателно решение“, заявяват Емил Томов, Драгомир Драгнев и Геновева Николаева.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:35
Гост

­­Г­­­о­р­­­е­­щ­­и­ ­м­о­­­м­­и­­ч­­е­­т­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­ч­а­­к­в­а­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?83089

jeffreestar
jeffreestar
15 август 2023 11:24
Гост

Определението на ВКС посочва, че дори да има други аргументи или обосновки, делото не би било допуснато до касационно обжалване, тъй като практиката на съда следва да се съобрази с тълкувателното решение heic to jpg

Анонимен
Анонимен
11 март 2023 8:22
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 18:44
Гост

Аман от хора, които искат да са интересни, обаче защо се хванаха в пола в юридическия смисъл. Драги, неопределени, мислете си, че сте мухата Цеце ако искате, никой не ви пречи. Даже, ако така сте известни в обществото или намирате рожденото си име Иван за осмиващо или позорящо, си променете името, но правете разлика с пол като биолог.понятие, което има значение за юрид.промяна на пола. Знайте, че и да се изживявате като жени, ако сте се родили от мъжки пол и имате мъжки полови хормони, няма да имате цикъл, няма да ви пораснат гърди, няма да заченете, няма да родите… Покажи целия коментар »

Глух
Глух
10 март 2023 19:30
Гост

Това – в смисъл – да ги събираме в Белене и – да работят принудително.

Ходят си и не пречат на никого, има полиция – ако се държат развратно, евентуално – да ги глобят.

То – не е сложно да си възпитан, ама – защо не си попростееш.

Какъв сутиен, какви токчета, никой не излиза така на улицата – доста е смешно – мъж с рокля – но има и такива мераклии.

Но – обикновено не са перколясали, а колко хетеро има шантавелка-сервиз.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 март 2023 18:03
Гост

„Половинчатата хормонална терапия, която не е променила телесно лицето в посока към желания биологичен пол, е индиция за колебливост в избора, липса на воля за постигане на сериозна трансформация и телесно потвърждаване на психичния пол…“

С една дума- урод.

Щерев
Щерев
10 март 2023 17:43
Гост

Този явно не е наясно с практиката.

Филип
Филип
10 март 2023 17:45
Гост

И е нямало адвокат, който да му го обясни.

Лазар
Лазар
10 март 2023 17:37
Гост

Юридическият критерий в случая е от решаващо решение.

Симо
Симо
10 март 2023 17:33
Гост

Абсурдно е да искаш юридическа промяна на пола.

Лозан
Лозан
10 март 2023 17:34
Гост

И аз мисля така.

ала бала
ала бала
10 март 2023 16:15
Гост

Не е въпроса че смяната на пола е за пример – въпроса е, че 15 г.сме една правн и политическа система а няколко гьонсурата си мислят че хем ни дават пари ор ЕС, хем те ще си правят както щат – е,няма да стане

Глух
Глух
10 март 2023 15:42
Гост

Животът е река – едва ли са станали обратните обратни от глезотия, това е техен въпрос и светоусещане.

Да заприщиш една река е глупаво – просто – ще си намери друг път.

То едни локуми за социалните нрави – че защо ВКС не се откажат от заплатите си – в полза на бедните. Ето ти нравствен пример за подражание.

Не че реално трябва така, но – примерно.

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 16:58
Гост

Можеш да го обясниш по същия начин на всички останали, които се мислят за Наполеон, куче, глиган, Господ и т.н.

Глух
Глух
10 март 2023 19:33
Гост

Де да бяха хората поне наполовина равни по характер на животните.

А Наполеон е създал съвременната нотариална система на имотите, преди това е нямало регистър и т.н.

Но – както се казва – всеки си има право на мнение.

Разбира се – то трябва да е еднакво с това на другите.

А най-добре е да нямаш и мнение.

Анонимен
Анонимен
11 март 2023 15:48
Гост

Не само глух си, но и глуп.
Нищо общо ни с тема, ни с изказвате по неа.
Джендърастка му работа повредена.

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 15:23
Гост

Очакваме санкция от ЕС. И ЕСПЧ ще ни осъди, а отделно и Европейската комисия ще заведе производства срещу нас.

Любител
Любител
10 март 2023 15:45
Гост

А имало ли е преди това клъц – клъц, или на новата жена има що да и се мандахерца ? Ако и сменят пола юридически, ще може ли да е жена фактически ? Как ще прави секс – като жена, или като гей ? Коя тоалетна ще посещава ? Ако спортува, срещу жени или мъже ще се състезава? На колко години ще се пенсионира ? И ако не дай Боже, хване рак на тестисите, как ще се възползва от клинична пътека за лечение, след като тя/клиничната пътека/ е за мъже? А и самият факт на обстойното аргументиране на отказа говори,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 16:59
Гост

Време е тъкмо да се изнесем от тези гнили структури.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
10 март 2023 15:18
Гост

Eй, големи пазители на традицията, българщината и половата непреходност и в българския съд. А на Копейката всичко му е позволено – и пола му неясен, и произхода.

неМарчев
неМарчев
11 март 2023 13:25
Гост

„полова непреходност“ е характерна за повечето организми. Само при накои растения има смяна на функциите по размножаването. Такъв преход е невъзможен за човешки организъм. А какво става в нежните сороски души е отделен въпрос.

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 15:17
Гост

С това определение ВКС показа, че никога не е допускал трети пол, както е в някои размътени мозъци, промяната трябва да е непоколебима от един пол към друг от общо двата. Но върви го обясни това на главите твърди като консерви, но по същество празни

тая няма да я бъде
тая няма да я бъде
10 март 2023 15:15
Гост

Все ми се чини, че тълкувателното няма да остане за дълго. Това безобразие е нетърпимо. Ще се яви човек претърпял операция – сменил си всички полови белези и пак ще му отказват, просто защото едно тълкувателно решение им забранява да мислят И ДА ПРИЛАГАТ ЕКПЧ. Тая няма да я бъде!

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 15:23
Гост

Който иска, пак може да си я прилага

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 15:30
Гост

Ще видим кое е по-силно ВКС или ЕСПЧ

Анонимен
Анонимен
11 март 2023 15:50
Гост

Майданът и напускането на гнилочта ЕС.

Георгиев
Георгиев
11 март 2023 1:18
Гост

Няма как генетиката да си промениш. Има хромозоми Х и У и комбинация от тях определяща пола. Полът е биологично определен, а половите белези, желанието, психиката, поведението са друг въпрос. А и какъв е смисълът и целта да си смениш в документите пола, а и то това би било официален документ с невярно съдържание. Примерно да се снабдя с ТЕЛК решение, без да имам никакво заболяване и увреждане, за да получавам социални плащания. Може и да поискам от съда да постанови решение, с което спрямо мен не важи закона за гравитацията, защото се чувствам в безтегловност …

Смехотворно
Смехотворно
11 март 2023 14:57
Гост

Не говорете глупости! Каквито и операции да си прави, каквито и хормони да приема, мъжът няма да стане жена и жената няма да стане мъж! Чувствал се бил като жена… че той кога е бил истинска жена, че да знае как се чувства една такава?? Това, че не се чувства като мъж и обича да се гримира и да носи роклички, не означава автоматичо, че се чувства като жена! Само една жена знае как се чувства жената и само един мъж знае как се чувства мъжът! В САЩ вече берат плодовете на тази криворазбрана толерантност – мъж метър и деветдесет… Покажи целия коментар »

123
123
10 март 2023 15:14
Гост

Toзи транссексуален очевидно не е знаел какво точно иска, а още по-малко – как да го постигне.

Анонимен
Анонимен
10 март 2023 15:13
Гост

Правилно, има си аргументи и позиция съставът.