TikTok има 9 до 12 месеца, за да си намери нов собственик, който да е западна компания или да стане самостоятелна фирма с централа извън Китай. Американският президент Джо Байдън подписа закона, който Конгресът прие окончателно в началото на седмицата и въвежда такова задължение за социалната мрежа, съобщава The Verge.

Според този закон, TikTok трябва да се отдели от собственика си ByteDance. Китайската фирма е обвинявана от политици, че има зависимости от правителството на своята държава – критики, които ByteDance и TikTok категорично отричат.

Въпреки това според американското правителство, това е риск за сигурността на гражданите на САЩ и техните лични данни. Затова, макар и с трудности, законът беше приет и влиза в сила след подписа на Байдън.

Той задължава ByteDance да продаде TikTok на независима компания, която не е обвързана с което и да е правителство. Макар да не е казано директно, се подразбира, че новият собственик трябва да е американска или европейска фирма. ByteDance има срок от 9 месеца да намери собственик, като има опция американският президент да даде още 3 месеца, ако има реален напредък по преговорите.

TikTok обяви, че ще обжалва закона в съда. Това може да промени сроковете. „Законът е противоконституционен и практически е забрана за TikTok, като ще го обжалваме. Вярваме, че фактите и законът са твърдо на наша страна и ще спечелим. Фактът е, че сме инвестирали милиарди долари, за да защитаваме данните на американците и нашата платформа е свободна от външни намеси и манипулации. Тази забрана ще е пагубна за 7 млн. фирми и ще заглуши 170 млн. американци“, казва компанията.

Изпълнителният директор на TikTok Шоу Чу обяви още: „Това е забрана за TikTok и срещу вас и вашия глас. Иронично е, защото свободата на изразяване в TokTok отразява същите американски ценности, които правят САЩ символ на свободата“, казва той в обръщение към потребителите.

Ако не намери собственик, TikTok може да бъде отделена и като самостоятелна компания, за да избегне забраната. Не е ясно дали това ще е възможно, тъй като според някои публикации, въпреки многото усилия и инвестиции, платформата всъщност губи пари и е дотирана от собственика си.

Решението може да има сериозно отражение на сегмента на социалните мрежи и върху ИТ гигантите като цяло. Законът може да им покаже, че институциите имат механизми да налагат волята си върху тях – усещане, което дори според американски политици липсва в компаниите и те често се смятат за всесилни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar