Прокуратурата продължава да разследва смъртта на 15-годишната Даная в „Пирогов“ от миналата година, но производството срещу директора на болницата Валентин Димитров е прекратено заради „липса на данни за престъпление“.

Това стана ясно в сряда, след като първоначално от интервю на служебния здравен министър д-р Галя Кондева се разбра, че производството по целия казус е било прекратено.

„Преди 2 дни дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая „Даная“ заради липса на данни за престъпление. Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но според мен това не е по вина само на директора“, заяви Кондева в сутрешния блок на БНТ.

Малко по-късно от здравното министерство уточниха, че отказът от производство засяга не случая „Даная“, а проверката по сигнал срещу директора на болницата. Че производството не е приключило, потвърдиха и от Софийската градска прокуратура.

15-годишното момиче почина в „Пирогов“ преди почти година – на 9 май 2023. Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира поредица от протести. Тя твърди, че лошата организация в „Пирогов“ може да е довела до смъртта на дъщеря ѝ.

Даная е страдала от тромбоцитопения – състояние, при което кръвта се съсирва по-трудно. Тя е приета в реанимацията на „Пирогов“ с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването ѝ и след лек удар по главата. Там тя е подложена на операция, но изпада в мозъчна смърт. Майката твърди, че за момичето не са положени достатъчно грижи, както и че не е получила навреме животоспасяващо лекарство, което болницата е имала, но не е изписала, защото процедурата била „твърде сложна“.

Стоянова настоя шефът на „Пирогов“ да подаде оставка.Тя не се съгласи и с резултата от първата проверка на Министерството на здравеопазването по случая, като обяви, че в доклада има неистини. Поиска втора проверка, след която Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщи, че е открила нарушения в лечението на починалото 15-годишно момиче.

През декември 2023 г. пък бившият здравен министър Христо Хинков реши да уволни шефа на „Пирогов“. Срещу това обаче се обявиха ГЕРБ и ДПС в парламента и поискаха Хинков да напусне поста си. А медици от болницата заплашиха с масови оставки. Така смяната на Димитров бе спряна, но заповедта си остана. Преди дни стана ясно, че служебният здравен министър Галя Кондева я е отменила. Тя мотивира решението си с това, че министерството скоро ще започне конкурси за нови директори на няколко болници в страната, сред които и „Пирогов“. Мандатът на Димитров начело на спешната болница изтече на 23 април. Очаква се конкурсът за негов наследник да започне до края на месеца.

„Оставаме с впечатлението, че решението (на Кондева – б.р.)да отмени заповедта не е нейно или че може би е допуснала грешка“, коментира в сряда майката на Даная. Тя се срещна със здравната министърка по обед. По време на разговора им Кондева обявила, че здравното министерство започва работа по дългоочакваните стандарти и протоколи за работа в болниците. Търсел се начин и да се заложи механизъм през Националната здравноосигурителна каса, който да е рестриктивен към болниците, които нямат въведени добри медицински практики. Това би означавало касата да отказва да сключва договори с тях или да не им изплаща клиничните пътеки в цялост.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar