Изфабрикувано е твърдението, че арестуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови са влизали в Министерство на финансите и че съм се срещал с тях. Това обяви бившият финансов министър Асен Василев при изслушването си пред Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“.

На предното заседание бе обявен отговор от Министерство на финансите, че въпросните лица са били три пъти през 2023 г. Към отговора бил прикрепено собственоръчно написано обяснение от охранител в министерството, в което се обяснявало, че Димитрови са влизали без да се записват в книгата, защото са били посрещани от хора от политическия кабинет на министъра.

На заседанието във вторник, Асен Василев обяви, че това твърдение е лъжа. Той каза и, че вече и шефът на ДАНС, и настоящият финансов министър Людмила Петкова са казали, че няма данни Марин и Стефан Димитрови да са влизали в министерството.

На едно от заседанията на комисията, служебният министър на финансите Людмила Петкова обяви, че в книгата на входа няма записани посещения на Марин и Стефан Димитрови. На въпрос дали няма записи от камерите, на които да се вижда дали те влизат в МФ, Петкова отговори, че записите се пазели само по един месец.

Василев обясни своята версия как се случвало влизането в сградата на Министерство на финансите и допълнително – в кабинета на действащия министър. „Трябва да е записан в програмата ми. Всички вие знаете – шансът някой да влезе в моя кабинет, без това да е в програмата ми и без да е съгласувано с началника на моя кабинет, е нулев. Второто – вратата е с пропуск. Някой трябва да отвори вратата. В Министерство на финансите има камери на входа, на стълбището и такива, които гледат директно към вратата на моя офис“, обясни той пред депутатите.

„Чухме от ДАНС, че тези лица са били наблюдавани от 2022 г. като участници в потенциален канал. Ако е така, ДАНС трябва да има записи с кого и как са се срещали“, добави той, като повторно нарече твърденията, че Стефан и Марин Димитрови са посещавали сградата на финансовото министерство „изфабрикувана информация“.

Въпросът към него дойде от Рая Назарян от ГЕРБ. Тя заяви, че има вероятност двамата да не са записани, тъй като „са въведени от шофьора му“, но Василев настоя, че има видеозаписи от входа до кабинета му. Йордан Цонев от ДПС заяви: „ОК, но вие пропускате тук, но при първото идване се каза колко време се пазят записите от камерите. Един месец! Съгласен съм – дума срещу дума е. Но вие казвате – камери има, но се разбира, че записите се пазят един месец“

Асен Василев много пъти повтори, че изобщо не познава Димитрови. Той направи това и на въпроси, че информация в противен смисъл имало от свидетел и от шефа на ДАНС Пламен Тончев. Василев обаче пак отрече да ги познава и призова, ако има друга информация или СРС-та, то те да бъдат извадени. Значи вие на практика твърдите, че шефа на ДАНС лъже, констатира председателя на комисията Тошко Йорданов и обяви, че в четвъртък ще има доклад на комисията, който ще бъде изпратен на прокуратурата.

По време на заседанието, Асен Василев обяви, че информацията за конкретна корупция на ГКПП и на митниците му е дадена лично от австрийската посланичка в България. Тя подала и сигнала, че техни шофьори на камиони са изнудвани и са им искани по 150 евро подкупи, за да пререждат останалите тирове.

Василев заяви и, че в момента в Агенция „Митници“ има служители от митническата служба на САЩ. „Имаше разговори с английското правителство, трябваше да дойдат митнически служители от Англия. Имаше разговори да дойдат френски и австрийски митнически служители“, съобщи той и добави, че най-добрият вариант да се пресекат дългогодишни канали е да има съдействие с чужди митнически служби, които да изпратят реално на място хора.

В началото на април беше арестувана директорката на агенцията Петя Банкова. Според разследващите Банкова се е познавала с другите двама обвинени в контрабанда – Стефан и Марин Димитрови. Тримата, заедно с Никола Николов-Паскал, са обвинени за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние и подкупи.

До момента във временната комисия бяха изслушани служебният вътрешен министър Калин Стоянов, финансовият министър Людмила Петкова, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров и бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

На заседанието бяха изслушани и Георги Господинов и Николай Петков – служители в Агенция „Митници“. Двамата бяха категорични, че никога не са виждали Марин и Стефан Димитрови на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Лесово“, както не знаят двамата да са имали някаква комуникация с митничари там. Един от митничарите обясни в отговор на въпрос, че от определено време на ГКПП Капитан Андреево наистина има командировани двама служители на граничната охрана на САЩ – един с ресор митници и друг – на гранична полиция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar