ЕК започна наказателна процедура срещу Полша заради одобрените законодателни промени, които ограничават правомощията и дейността на местните съдии, обяви на пресконференция в Брюксел първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от информационните агенции. Според Брюксел това е удар по независимостта на съдебната система. Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ започна мащабна съдебна реформа, като една от наскоро одобрените поправки предвижда, че съдиите могат да станат обект на дисциплинарно разследване и санкции, ако властите сметнат, че техните решения са неподходящи. Тимерманс смята, че полското правителство иска да подчини съдиите на изпълнителната власт. „Това е несъвместимо с изискванията за независимост на съдебната система“, категоричен бе той. ЕК е предприела срещу Полша първата стъпка от наказателната процедура – изпратила е официално уведомително писмо на властта във Варшава, която трябва да реагира в рамките на 2 месеца.

Франс Тимерманс също така разкритикува румънското правителство, че се отклонява от спазването на върховенството на закона, и настоя спешно да вземе мерки, за да не изостава в борбата с корупцията. ЕК настоява румънският кабинет да не създава безнаказаност за осъдени за корупция и предупреди, че ще бъде принудена да предприеме незабавни действия в рамките на правомощията, които има. Румъния, която в момента е ротационен председател на ЕС, има само няколко дни за отговор. Първият зам.-председател на ЕК настоя правителството в Букурещ да даде възможност на румънския кандидат за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши да участва спокойно в конкурса, след като ЕП я посочи за свой кандидат за поста.

НАДЕЖДА

България и Румъния трябва да изпълнят отправените им от ЕК препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка, за да бъде приключено прилагането му, заяви Тимерманс. Той изрази надежда, че това може да стане до края на тази ЕК – позиция, която защитава и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „В България остава още много работа, но и много бе постигнато в областта на върховенството на закона… Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването“, посочи първият зам.-председател на ЕК. Той подчерта, че Румъния сериозно изостава напоследък в изпълнението на препоръките.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar