Децата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги са получили жилища, струващи милиони долари, от властта в Рияд, твърди в. „Вашингтон пост“. Освен това четиримата наследници – двама сина и две дъщери – всеки месец ще получават и солидна държавна издръжка от кралството. Плащанията към четирите деца на Хашоги „са част от усилията на Саудитска Арабия в дългосрочен план да постигне споразумение с членовете на семейството, за да си осигури сдържаност при публичните им изявления“, твърди американското издание, за което работеше журналистът.

Отпуснатите от държавата къщи се намират в пристанищния саудитски град Джеда и всяка е на стойност около 4 милиона долара. Най-голямото дете на Джамал Хашоги – синът Салах – смята да продължи да живее в кралството, а брат му и двете сестри, които са в САЩ, имат намерение да продадат имотите. Освен жилищата властта в Рияд е решила да предостави на наследниците на Хашоги и ежемесечно финансово обезщетение в размер на около 10 000 долара. Не е изключено те да получат и доста повече пари, които могат да стигнат десетки милиони долари за всяко от четирите деца, твърди в. „Вашингтон пост“. Преговорите за компенсациите са били водени от Халид бин Салман, брат на престолонаследника Мохамед бин Салман и посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Журналистът Джамал Хашоги, изявен критик на властта в Рияд, беше убит в началото на октомври м.г. в саудитското консулство в турския град Истанбул от специално изпратен отряд от Рияд от 15 командоси. Тялото му все още не е открито и се смята, че е било унищожено в киселина. Влиятелният саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман беше обвинен, че стои зад убийството на Хашоги, но Саудитска Арабия категорично отхвърля подобни твърдения. Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха Хашоги, са били на обучение в САЩ, твърди в. „Вашингтон пост“. След като първоначално отричаше убийството, Рияд каза, че случилото се е резултат от операция, извършена от лица, които са били „извън контрол“. Съдебен процес срещу 11 подсъдими започна в началото на годината в саудитски съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar