Собственици на търговски обекти на столичната улица „Граф Игнатиев“ завеждат колективен иск към Столичната община заради дългия ремонт на улицата и претърпените щети. Те искат обезщетение за загубите си през последните месеци. Търговците уточняват, че не са против ремонта, а срещу забавянето му.

„Оспорваме обстоятелството, че ремонтът е започнал без от общината да направят оценка как нейните добри намерения ще се отразят върху съществуващия бизнес в района. А там са малки предприемачи“, обясни адвокат Ивана Мурджева. Според нея искът дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че колективните щети трябва да бъдат възмездени. Адвокатът е на мнение, че колективните искове са много по-полезни от индивидуалните и резултатът от делото ще се отнася за всички, независимо дали са сред жалбоподателите.

Диана Дамянова, която има магазин на ул. „Граф Игнатиев“, посочи пред БНР, че наемите на улицата варират между 500 и 2000 евро. Над 70% от магазините са затворили заради ремонта. Работещите в момента са с нови наематели. Не завеждаме иск срещу ремонта, а срещу недопустимо дългия ремонт, категорична бе Дамянова. Търговците искат обезщетение, което да покрие разликата между нормалните обороти, които са имали преди ремонта, и печалбите по време на реконструкцията. Изключва се периодът от 3 месеца, в който е трябвало да завършат основните дейности по план, и така реално искът е за натрупани щети за около 6 месеца.

Зам.-кметът по финансите и транспорта Дончо Барбалов заяви, че искът е за сериозна сума, която по думите му няма как да бъде платена с еднолично решение. Той обаче не уточни колко точно са исканите пари. „Ако имат претенция към общината, имат пълното право да се обърнат към съда. Ако искат да съдят, това е тяхно право“, коментира Барбалов.

Водната стена на площад „Гарибалди“ струва около 25 000 лева, стана ясно вчера. Премахването й нямало да бъде за сметка на общинския бюджет. Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че общината не е одобрила промяната на цвета на монумента от бял, какъвто е трябвало да бъде, към черен. Конструкцията бе монтирана на столичния площад преди седмица, но предизвика силен обществен отзвук, в резултат на който бе взето решение за демонтирането й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar