Осем страни от ЕС днес призоваха за санкции срещу прокуратурата, съдилищата и служителите на затворите в Русия заради смъртта по-рано този месец на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на видяно от агенцията писмо.

Писмото, изпратено до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, е подписано от външните министри на Чехия, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Полша, Швеция и Румъния. Официални представители обаче казаха, че писмото е било подкрепено и от Нидерландия, Франция, Ирландия и Дания.

„Смъртта на господин Навални е пореден сигнал за ускоряващите се и систематични репресии в Русия. Това изисква колективни действия“, пише в писмото. „Ние смятаме, че има сериозни основания за отделен санкционен режим, специфичен за Русия и съобразен с обстановката в страната“, пишат още външните министри, предаде БТА.

„Новият режим би предоставил стабилна правна основа за изготвяне на списък с лица от репресивния държавен апарат на Русия, включително тези, които участват в политически мотивирани процеси срещу членове на гражданското общество и демократичната опозиция и тяхното последващо задържане, като например отговорните в правосъдната верига (прокурори, съдилища, служители на затворите)“, се казва още в писмото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar