Очевидно доста дълго време в България е действало паралелно правосъдие, което е минавало през структурите на прокуратурата, и е обхващало съдии от Специализирания наказателен съд. Той е закрит, но бившите съдии в него все още работят в съдебната система – Софийски градски съд, Софийски апелативен съд, Софийски административен съд. Това каза днес в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ Велислав Величков от правосъдие за всеки.

Според него тази система за избирателно правосъдие е била дирижирана от хора извън системата. В отговор на въпрос Величков обясни, че няма как Петьо Петров – Еврото да е организаторът на схемата, станала известна под името „Осемте джуджета“. „Прекалено е малък за тази работа. Той е бил брокер на политическо влияние. Няма как такава система да работи без подкрепа от най-висше ниво в съответната структура – тоест прокуратурата и без политически гръб, осъществяван през квотите на прокурорската и съдийската колегия на сегашния Висш съдебен съвет и през главните прокурори, които винаги са избирани на политически принцип“, поясни Велислав Величков.

Той обясни, че става дума за перфектна схема на търговия с влияние, която е обслужвана от две групи, лицата на които са Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов Нотариуса. „Те най-напред са работили заедно. След това са изпаднали в конкурентни позиции, най-вероятно причината е, че покровителите им са изпаднали във вътрешно противоречие. Очевидно в единия клуб по-силно влияние е имал главният прокурор, който е в момента (Борислав Сарафов, б.а), а в другия по-силно влияние е имал вече бившият главен прокурор (Иван Гешев, б.а.)“, обясни Величков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar