Военен съд в Москва осъди 33-годишен мъж на 10 години затвор, след като го призна за виновен в държавна измяна и други престъпления, съобщиха от руската адвокатска асоциация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вячеслав Лютор, жител на Санкт Петербург, е бил обвинен в опит за държавна измяна, сътрудничество с чужда държава и участие в терористична организация, съобщиха от асоциацията „Първи отдел“. Не се съобщава дали Лютор се е признал за виновен.

Независимата руска медия „Mediazona“ съобщи, че прокуратурата е обвинила Лютор, банков служител, в сътрудничество с Легион „Свобода на Русия“ – базирана в Украйна паравоенна група от руснаци, които се противопоставят на президента Владимир Путин и които според Москва са извършвали нападения на руска територия, довели до смъртта на цивилни. Обвинението твърди, че Лютор е планирал да напусне Русия и да отиде да се бие за украинската армия, съобщава „Mediazona“, позовавайки се на кореспондент в съдебната зала. Майката на Лютор заявила пред „Първи отдел“, че синът ѝ страда от сериозни здравословни проблеми и е „жертва на провокация“.

През 2023 г. руските власти започнаха 70 дела за държавна измяна, което е рекорден брой, смятат от „Първи отдел“. Руски независими медии твърдят, че това е повече, отколкото през предходните 20 години, взети заедно.

Миналата година президентът Владимир Путин въведе доживотни присъди за държавна измяна, припомня Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar