Дългове към държавата на стойност 35 942,45 лв. е опростил президентът Румен Радев. Това става ясно от отчета на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания.

За първите 6 месеца от работата си комисията е разгледала 132 преписки по постъпили искания от физически и юридически лица, като общата сума по тях е за над 4 млн. лв. Едва 19 от случаите обаче са издържали проверката на комисията и са предложени за опрощаване от президента.

Проверката е много строга, обясни пред „24 часа“ шефът на комисията и секретар на президента по социални и здравни въпроси Гълъб Донев. В комисията влизат експерти от НОИ, НАП, Агенцията за социално подпомагане, лекар, представители на съдилищата, университетски преподаватели по право. (По какви критерии преценява комисията – виж интервюто.)

Сред преминалите ситото са мъж с дългове към НОИ за неправомерно получена сума за лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Той имал ТЕЛК за над 70% загубена работоспособност, но заради незнание и ниска образованост пропуснал срока за преосвидетелстване. Подновил си документите няколко месеца по-късно, но за паузата между двете ТЕЛК решения е получавал инвалидна пенсия неправомерно, след като не е подал заявление пред НОИ. Дългът му е опростен от президента. От „Дондуков“ 2 не дават подробности заради защитата на личните данни.

Опростени са дълговете към държавата и на 8 жени, които са получили неправомерно парични обезщетения за отглеждане на деца до 2 г. Те или са записали детето си на ясли, без да уведомят НОИ, или са започнали работа след първата година майчинство, но не са го декларирали и така получавали пълен размер на обезщетението си, обясни Донев.

4-годишни задължения за данък МПС пък са били опростени на 80-годишен мъж. Той живеел на село, а колата му – стара лада, била в много лошо техническо състояние и извън движение. Мъжът обаче не я свалил от регистрация и натрупал задължения, които не можел да плати, а и закъсал със здравето.

Подобен е казусът с лице от малък град, което не си е плащало данък за апартамента в продължение на 3 г. Живее само, няма близки, които да се грижат за него или да помагат. Получава пенсия в размер, който не позволява да покрие дълга. А жилището е само стая и кухня и няма как да пусне наемател.

Интересни случаи има и сред тези, които не са одобрени от комисията. Например искане от затворници да им бъде опростена наложената санкция към постановената присъда освен лишаването от свобода. Това са около 10 от всички 132 преписки. Сред случаите са наркотрафик, трафик на културно-исторически паметници, продажба на антики и ценности. Има и заловени за контрабанда на цигари или акцизни стоки, които при влязла в сила присъда искат опрощаване на задълженията.

Дори нарушители с много санкции от КАТ са писали на президента с молба да им се опростят глобите. Единият мъж дължал около 600 лв.

Интересен е и случаят на възрастно семейство, което имало дългове към СЕМ заради неплатени лицензионни такси. Преди години поискали лиценз за кабелна телевизия, която да излъчва на територията на Североизточна България. Получили го, но телевизията така и не стартирала. Собствениците обаче пропуснали да уведомят СЕМ и да прекратят лиценза, затова натрупали дългове. Те не са опростени от президента.

Гълъб Донев, председател на комисията: Не опрощаваме кредити, а само дългове към държавата

– Г-н Донев, много от случаите, които вашата комисия разглежда, са масови в ежедневието. Не ви ли притеснява, че може да бъдете обвинени в субективизъм при вземането на решения?

– Когато става въпрос за хора, винаги има доза субективизъм. Но той се минимизира с много обстойната проверка – събира се изключително голям обем информация за състоянието на лицата, които искат опрощаване. Първо комисията преценява доколко въпросното задължение наистина е несъбираемо държавно вземане – неплатени данъци, осигурителни, пенсионни или здравни вноски. Тук не спадат кредити, плащания за комунално-битови услуги, нито други задължения към частни структури. След това се проверява дали лицата отговарят на критериите – да са социално слаби, имуществото им да е в границите на несеквестируемото по закон, да са в затруднено материално положение, отчита се здравословното им състояние. Проверяват се дори налични в банката депозити. Иска се и становището на общинските съвети по местоживеене на лицата.

– Възможно ли е обаче с взетите решения по дадени казуси да поощрите хора с подобни съдби, които не си плащат по различни причини, да искат опрощаване от президента?

– Точно затова комисията преценява и доколко е морално и възпитателно това действие по опрощаването. Нека ви напомня, че много повече са случаите, за които има отказ за опрощаване на тези несъбираеми държавни вземания. За да е постановен такъв отказ, значи лицето има имоти, моторни превозни средства или друго имущество, има доход, който може да послужи за погасяване на задължението, здравословното състояние му позволява да работи и да има допълнителен доход, с който да се издължи. Така че това правомощие на президента по конституция по никакъв начин не може да послужи като демотивиращо за хората да не си плащат данъците или осигурителните вноски.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar