Вдовицата на мъж, убит от сицилианската мафия, която е трябвало да живее под въоръжена охрана, след като станала свидетелка на обвинението, беше избрана за депутатка в италианския парламент, показаха официални резултати в понеделник, цитирани от БГНЕС.

51-годишната Пиера Айело проведе кампанията си като кандидатка на антисистемното „Движение 5 звезди“ (Д5З) при закрити врата, тъй като лицето й не може да бъде показвано на публично място заради опасност от мафиотско отмъщение.

Айело спечели почти 53% от гласовете в избирателния си район в Марсала, Западна Сицилия, изпреварвайки категорично дясноцентристкия си съперник, който събра 26 на сто.

Жената става свидетелка на убийството на съпруга й Николо – син на сицилианския бос на мафията Вито Атрия, от двама убийци на мафията през 1991.

Атрия е застрелян още през 1985 и оттогава синът му Николо говори открито за отмъщение, което е повод за съперничещ мафиотски клан да го убие пръв.

Пиера предава убийците и предоставя доказателства срещу десетки членове на мафията на специалния прокурор Паоло Борселино, който месеци по-късно през 1992 също е убит от мафията при експлозия на бомба под колата му.

Айело казва, че решила да се кандидатира, защото Д5З обещава да се бори със социалното неравенство и защото иска да си върне самоличността след като е трябвало да живее в отдалечена част на Италия.

„Ако бъда избрана в парламента, накрая ще се появя отново публично и няма повече да бъда жената, която беше „депортирана“ преди 26 години“, каза сицилианката, цитирана от интервю за Sicilia Oggi Notizie („Сичилия оджи нотицие“).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar