За временен председател е назначен Йордан Вълчев от ПП

Първата работа на новият служебен министър на регионалното развитие Виолета Коритарова беше да освободи председателя на Управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Ясен Йорданов. Причината е установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев. Той стана член на Управителния съвет на АПИ от квотата на „Продължаваме промяната“ в края на миналата година на мястото на мястото на Калоян Киров, който не се справи с първия сняг.

Служебният министър на регионалното развитие е взела решението да издаде заповед за отстраняването на инж. Ясен Йорданов след като се е запознала с доклад от проверка, разпоредена от предшественика ѝ Андрей Цеков.

Проверката установи незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич. Заради тези случаи още в края на миналата година Андрей Цеков уволни тогавашния член на Управителния съвет на АПИ инж. Десислава Паунова.

В края на март случаят беше обсъден и от депутатите от Комисията по регионално развитие в парламента. Тогава Ясен Йорданов обясни, че са прекратили всички плащания по възлаганията след 22 декември 2023 г., след като са възникнали подозрения за нередности. Той уточни, че Управителният съвет на АПИ е бил подведен с подписването на договорите за Серен Централен и Североизточен райони и по тази причина е била освободена инж. Паунова, която е отговаряла за пътното поддържане.

Сега служебният регионален министър информира, че разпоредената от Андрей Цеков проверка е направена от екип от служители на дирекция „Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през март 2024 г.

Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени.

Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22.12.2023 г.

В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar