От 10 до 15 години ще лежат в затвора родителите на тийнейджър от Мичиган, който през 2021 г. откри масова стрелба в училище и уби 4-ма души. Това е първият случай в американската история, в който родители на училищен стрелец ще лежат зад решетките заради престъплението на детето си. Присъдата бе произнесена седмици след като съдът ги призна за виновни в дело за непредумишлено убийство.

Синът им беше на 15 години, когато уби четирима ученици с полуавтоматичен пистолет в оксфордската гимназия. Други седем бяха ранени при стрелбата. Итън Кръмбли вече излежава доживотна присъда без право на замяна.

Във вторник съдия Шерил Матюс обяви присъдата. „От родителите не се очаква да са медиуми. Но тези присъди не са за лошо родителство“, заяви в съдебната зала тя. „Те се отнасят до действия, които биха могли да спрат влак-беглец“, заключи Матюс, като увери родителите на убитите деца, които говориха по-рано, че е чула и е видяла всеки детайл. Тя заяви, че дава по-големи присъди на обвиняемите, „за да действат като възпиращо средство“ и да отразят провала им да предотвратят атаката.

Адвокатите на Джеймс и Дженифър Кръмбли настояваха присъдата да бъде намалена. Обвиняемите изразиха съжаление за стореното от сина им. „Не мога да опиша колко много ми се иска да знаех какво става с него или какво щеше да се случи, защото щях да направя много неща различно“, заяви бащата на стрелеца. Майката пък посочи, че те са били олицетворението на едно нормално семейство и тази трагедия можела да се случи на всеки. Тя се извини на родителите на загиналите. Не им поиска прошка, тъй като знаела, че няма да я получи.

Семейство Кръмбли отговаря на условията за условно освобождаване, след като излежи 10 г., като двамата няма да бъдат задържани повече от 15 г.

По време на произнасянето на присъдата прокуратурата каза, че Джеймс Кръмбли – бащата на стрелеца, е показал „пълна липса на разкаяние“. Те твърдят, че той е отправил смъртни заплахи срещу главния прокурор по делото по време на разговор в затвора.

Прокурорите твърдяха, че Дженифър и Джеймс са отхвърлили ясни признаци, че психическото здраве на сина им се е влошило, и отбелязаха, че родителите са купили на Итън Кръмбли пистолета, който той е използвал при нападението през 2021 г. Нещо повече – майката е била върла защитничка на притежанието на оръжие. Бащата пък е държал такова в дома им, с което на практика е осигурил лесен достъп на Итън.

По време на процеса във вторник Никол Босолей, майка на 17-годишната жертва Мадисин Болдуин, се обърна директно към родителите на Итън Кръмбли. „Когато купувахте пистолет за сина си и го оставяхте незаключен, аз ѝ помагах да завърши есето си в колежа“, заяви през сълзи майката на жертвата. „Вие решихте, че родителството не е приоритет и заради това загубих дъщеря си“, добави тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar