Съдът на ЕС премахна днес дублиращи се решения за санкции срещу руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен, като посочи, че решението от 2022 г. се отменя, а решението от 2023 г. се запазва.

„Общият съд на ЕС смята, че нито една от причините, посочени в първоначалните решения, не е достатъчно обоснована, и включването на г-н Авен и г-н Фридман в списъка (със санкциите) следователно не е обосновано“, се казва в съобщение от съда, базиран в Люксембург.

Две решения за санкции срещу Фридман и Авен бяха отменени: 2022/337 и 2022/1530. От друга страна – се казва в решението на съда – това не се отнася за решение 2023/572, което не е предмет на настоящата жалба.

По този начин санкциите срещу съсобствениците на групировката Alfa продължават да се прилагат.

Блокът санкционира двамата руски олигарси с аргумента, че в ролята си на акционери в „Алфа груп“ – конгломерат, включващ една от основните руски банки – „Алфа банк“ – те са предоставили финансова подкрепа на отговорните за атаката срещу Украйна руски длъжностни лица.

Двамата милиардери влязоха в черния списък заради връзките си с руския президент Владимир Путин и пълномащабната инвазия в Украйна. Фридман, който има и латвийско гражданство, и Авен, който има и израелско гражданство, бяха включени в списъка със санкции на ЕС заради акциеонерното си участие в Alfa Bank – една от най-големите частни инвестиционни групи в Русия. Когато наложи санкцията в край на февруари, ЕС нарече Фридман „водещ руски финансист и помагач на вътрешния кръг на Путин“, а обяснението за Авен бе, че е „един от най-близките олигарси на Владимир Путин“.

Но в сряда съдът заяви, че макар да съществува „близост между Петър Авен и Михаил Фридман и [руския президент] Владимир Путин“, няма достатъчно доказателства, че бизнесмените са подкрепили войната на Кремъл срещу Киев или че са „подкрепили действия или политики“, които подкопават Украйна.

ПАРИТЕ РЕШАВАТ

Вдовицата на опозиционния активист Алексей Навални, Юлия, нарече решението за отмяна на санкциите срещу милиардерите Михаил Фридман и Пьотр Авен „вредно“. Според нея това решение ще отслаби антивоенното движение и ще помогне на Владимир Путин да остане по-дълго на власт. „Бих искала да попитам европейските политици: „Какво се промени, откакто поставихте руските олигарси под санкции?“ – написа тя в Туитър.

Юлия Навална припомни, че Фридман и Авен не са направили публични изявления срещу войната и не са направили опит да я прекратят. Тя отдаде успеха им на наемането на скъпи адвокати и лобисти. „За руските олигарси всичко се решава лесно с пари“, написа тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar