Специализираната акция на прокуратурата в офисите на „Кинтекс“ е проведена след сигнал по извършена ревизия от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Става въпрос за договори за продажба на оръжие от предприятието към Индия и други държави. Това заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев.

Още рано сутринта маскирани ченгета и спецпрокурори влязоха в сградата на „Кинтекс“ на ул. „Джеймс Баучер“66 в столицата. До нея беше паркиран микробус на обвинението, а поне пет патрулки стояха в локалното платно. До ранния следобед никой не напусна сградата, а от обвинението заявиха, че се изземат документи.

„Схемата, по която са източени милиони левове от държавата, е била следната. „Кинтекс“ е сключила договори за продажба и доставка на оръжия с Индия и още няколко държави. Отделни

договори е сключила и с три български частни производители.

Продукцията, която е реализирана, обаче се оказала некачествена и съответно от индийска страна са поискали неустойки.

Неустойките са били платени от „Кинтекс“ с държавни пари. Но след това от държавното предприятие не са направили абсолютно нищо, за да си потърсят тези пари от въпросните три частни български дружества, изготвили некачествената продукция“, разясни Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор не пожела да навлиза в конкретика кои са тези три компании, но единствено спомена, че едната от тях е ВМЗ-Сопот. Гешев уточни още, че нарушенията са извършени от предишното ръководство на „Кинтекс“, като

все още няма привлечени с обвинения лица.

„Това най-вероятно ще стане днес“, допусна той.

Зам.-главният прокурор коментира и делото „КТБ“, като заяви, че вече не се вълнува от екстрадирането на банкера Цветан Василев. Причината била, че разбрал, че юридическите възможности са изчерпани и са останали само политическите и финансовите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar