45-годишната адвокатка Зузана Чапутова, либерал и правозащитник, спечели балотажа на президентските избори в Словакия срещу еврокомисаря по енергийните въпроси и зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович. След преброяването на почти всички бюлетини тя получава 58.3%, а той – 41.7% от гласовете. За пръв път жена ще е държавен глава в Словакия.

Чапутова представи изборите като битка между доброто и злото и подчерта, че една от причините да се кандидатира е убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му миналата година. Тя няма политически опит, не е заемала изборни длъжности, но като адвокат за неправителствени организации и екоактивист води продължителна битка срещу строителството на незаконно сметище в гр. Пежинок, откъдето е родом. То бе проектирано от бизнесмена Мариян Кочнер, обвинен в началото на месеца като поръчител на убийството на Куцияк и годеницата му Мартина. Чапутова бе кандидат за президент от създадената преди месеци партия „Прогресивна Словакия“. На балотажа срещу нея се изправи опитният политик и дипломат Марош Шефчович, подкрепен от управляващата партия „Смер“, която е с най-голямата парламентарна група и доминира в словашката политика от 2006 г. насам. Той не се дистанцира от бившия премиер Роберт Фицо, подал оставка под натиска на недоволството след убийството на Куцяк, и това разочарова мнозина. Затова победата на Чапутова се възприема и като демонстрация на недоволството на словаците от нивото на корупция в страната им. Подкрепа за нея изразиха опозиционни партии и една от партиите в управляващата коалиция, която представлява унгарското малцинство, както и президентът Андрей Киска.

След като излязоха резултатите и Шефчович призна поражението си, Чапутова благодари на поддръжниците си на словашки, унгарски, чешки, ромски и рутенски език (известен още като западноукраински или старобеларуски), говорен от гръкокатолиците.

„Щастлива съм не само от резултата, но основно от това, че се видя, че е възможно да не се поддаваме на популизма, да казваме истината и да изразяваме интересите си без агресивен език. Всичко това започна от местните избори миналата година, президентските избори го потвърдиха и аз вярвам, че същото ще се случи на изборите за европейски парламент през май“, заяви Чапутова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar