България ще трябва да приеме възможно най-бързо закон за личния фалит. Страната ни е задължена, след като днес Европейският парламент гласува директива за процедурите за несъстоятелност на предприятията, която засяга и физическите лица. Страната ни е единствената в ЕС, която няма такова законодателство. През януари и Европейската комисия ни постави срок от два месеца да се направят законови промени, заради клаузи в договорите на длъжниците, които ги поставят в неравностойно положение.

Всяка година един милион и 700 хиляди души в ЕС губят работните си места заради фалити на предприятията, в които работят. Директивата, гласувана от Европарламента, подобрява ефективността на процедурите по превантивно преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задълженията на предприятията и едноличните търговци, така че те да получат втори шанс, продължат да работят и да не съкращават персонал. По предложение на българския евродепутат Емил Радев в нея е вписан и текст, който засяга физическите лица. България е единствената страна в ЕС вечни длъжници и без процедури за абсолютна давност или обявяване на личен фалит.

Емил Радев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Тази директива ще послужи от тук нататък, не само за подобряване на процедурите за обявяване в несъстоятелност на търговци, на предприемачи, но и на потребители, с което трябва да сложим край в 21 век да има вечни длъжници в България. Хора да дължат по 10-15 години с явната невъзможност да си плащат задълженията, било то към банки, топлофикации, частни кредитори и т.н.

В България след като длъжникът почине, наследниците му наследяват и дълговете му. Според Радев у нас има над 600 000 семейства, които са изпаднали в свръхзадлъжнялост и нямат възможност да пратят дълговете си. Директивата трябва да бъде въведена в законодателствата на държавите членки в тригодишен срок от обнародването ѝ в Официалния вестник на ЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar